Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 40 návštěvníků)

Maxikrtek pro Lucinku ke 2. narozeninám

0.0
Maxikrtek pro Lucinku ke 2. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 6. DORT ***
na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení a ozdoby od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka + mandarinky z plechovky + meruňková marmeláda

Postup přípravy

KORPUSY:
-----------------

recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

spodní část - průměr formy 26 cm - celá dávka - výška kurpusu vyšla cca 5,5 cm
krtek - průměr formy 26 cm - polovina dávky - výška kurpusu vyšla cca 2,5 cm

Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
----------------
Od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855 , barvila jsem potravinářskými sypkými barvami kovandovi, jen černá je černou gelovou barvou od Wiltonu. Černý marcipán byl původně hnědý dobarvený gelovkou, hmota se dost změnila, byla pořád jakoby mokrá, v lednici trochu orosaená a nepracovalo se mi s ní příliš dobře. Podobně špatnou konzisteci měla hmota dobarvená bílou gelovkou, kterou jsem zkoušela použít na vybělení marcipánu, nakonec jsem nikde nepoužila. Do marcipánu jsem dala tekutý letošní docela světlý med, protože jsem stále nesehnala pšeničný sirup.
Marcipán jsem připravila takto
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý. Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Zkusila jsem vše hnětat v misce a na stůl přendat až v závěrečné fázi a bylo to lepší, méně jsem nadělala a šlo to stejně rychle.

PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------

Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,5 l vody, 1,5 pudinkového vanilkového prášku jsem uvařila pudink. Našlehala 1,5 másla s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink a protože z vody to teda nebylo chuťově nic moc, přidala jsem sušené mléko a bylo to mnohem lepší, z vody už dělat nebudu, vždy jen z mléka, tento recept se neosvědčil. Kulatý korpus byl proříznutý 2x, proloženo ještě odkapanými mandarinkami a promazáno lehce meruňkovou marmeládou.


MODELOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
----------------------------------------
Tak to se přiznám, krtek byl opravdu fuška - viděla jsem ty krtčí paskvily, jaké se dají stvořit a obávala jsem se, že to tak nějak dopadne, ale nic jiného než krtek nějak nepřipadalo v úvahu, byla jsem připravená nevzdat to :))))).

Osvědčené mramorované korpusy, to byla zatím pohodička jazz...

Na krtka jsem upekla korpus z poloviny těsta a použila různé skleničky a vykrajovátko k vykrojení koleček... zbytky jsem rozmíchala s trochou krému na punčovinu - bylo jí docela málo...

kolečka jsem promazala marmeládou a krémem a postavila šikmou věž v Pise, nejsložitější však bylo obelstít dítko a uzmout mu před spaním krtka plyšáka, který mi stál celou dobu modelem .)

ořezala jsem a dotvarovala trochou punčoviny, co mi vyšla - to mě hrozně bavilo, přišla jsem si jako sochařka - hi hi - ale s mým talentem bych mohla modelovat jen kuželky :))

No a potažení krtka a jeho nazdobení pokud možno do poznatelné podoby - to byl mazec, opravdu mi dal zabrat...

a tady už je fešák v lednici a čeká trochu podepřený a prošpikovaný špejlema, aby se nesesunul a tak něco, na další den...

A tady už ho expeduju na rodinné oslavičce :)))

takto fantasticky vypadá korpus od Dáši na řezu, vážně zvládne i naprostý začátečník...

Krtek po rozříznutí vypadal takto

mňam, bylo to dobrý

Lucinka volala krtek krtek a hrnula se k němu, myslela jsem, že ho bude pusinkovat a ona mu ukousla nos !!!!! :))))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Čepelino 14. 6. 2012, 11:42
Strašne moc se mi líbí váš postup a super popisky a postřehy,určitě moc maminkám ulehčíte práci a dodáte odvahu si ho vyzkoušet. Mimochodem moc hezký dortík a krtek se skvěle povedl (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
pepssinka 8. 3. 2012, 22:17
moc krasny dortik muzu se zeptat jak ste udelala tu poncovinu kterou ste socharila krtka? :D nebo to je jen zbyli korpus s kremem smichany? *-)
Bromovka 22. 3. 2012, 16:13
@pepssinka Doufám, že není už pozdě - opravdu jak píšete, zbylý korpus jsem rozhňahňala s krémem, aby to bylo tak akorát patlavé. Zbylo ale celkem málo nebo spíše z celkem velkého zbytku korpusu se namíchá mnohem menší množství punčoviny, prostě jak se korpus splácnul s krémem, zmenšil svůj objem... (^)
pepssinka 22. 3. 2012, 16:40
@Bromovka Diky :) pozde neni omrkavam a incpiruju se jaky dort udelam dceri, ale vidim to na ten vas je dokonalej :) |:o)
Bromovka 24. 3. 2012, 20:26
@pepssinka Jéžišinky, děkuji za pochvalu, to potěší. Dejte si raději pár panáků, na mě to byla celkem makačka. ,-) Držím palečky!
pepssinka (upraveno) 21. 6. 2012, 9:46
@Bromovka :)
MílaHav 30. 10. 2010, 13:32
Moc krásný dort, opravdu se Vám povedl a krásný řez! (Y) (clamp) (zajic)
Bromovka 12. 11. 2010, 9:41
@MílaHav .
Bromovka 12. 11. 2010, 9:40
@MílaHav Děkuju za pochvalu, je to taky hodně přičiněním těch všech šikulek, které mě tady na MMB inspirovaly. Prostě jsem si to tu prohlížela tak dlouho, až jsem to taky zatoužila vyzkoušet a oslnit rodinu. :)
VONDR.32 30. 10. 2010, 13:16
Paní Martino,ten dort krtek je opravdu úžasný.Tady ho nikdo neumí a udělaly mi takový placatý a ošklivý(v cukrárně).Jste velice šikovná,moc se mi líbí,já takový talent nemám a a ni jsem to nezkoušela,nemám na to trpělivost.Škoda,že neděláte na zakázku,hned bych si od Vás vybrala a objednala.Klobouk dolů-opravdu nádherný........Ostatní jsou taky moc pěkný.....Mějte se krásně.Marcela. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp), (F) (F) (F) (F) (F) (F), (sampus) (sampus) (sampus), (L) (L) (L), (hello) (hello) (hello).
Bromovka 12. 11. 2010, 9:39
@VONDR.32 Jéje, jéje, to se tady dmu ,-), děkuji za pchvalu, ale jak píšu v receptu, opravdu nadlidský výkon z mé strany, na zakázku bych si nikdy netroufla ani na nic jednoduššího, mě se totiž vždycky přihodí nějaká nečekaná pohroma, která se mi zatím vždycky podařila nějak předělat nebo zamaskovat nebo tak... :-D :-D jsem přece jen amatér, ale kdybych to nemusela dělat jen po nocích až skoro do rána, tak by mě to bavilo více....
lilik 13. 3. 2010, 19:23
Ahoj Marti, já věděla, že se na ten dort nemám dívat. Moje zimní deprese se ještě zhoršila. Jak jsi to dokázala????. Dneska jsem více než po 19 měsících (tolik je Tomíčkovi)pekla bábovku a bylo to nadlidské dílo. Jsi úžasná, profi pekařka. papa Katka
Bromovka 14. 3. 2010, 20:53
@lilik Kačenko, tvoje pochvaly mě těší, vždyť proto já to vlastně asi dělám. :-D :-D :-D Snad brzy přijde jaro a uvidíme se... martina
Clen 379 10. 11. 2009, 10:49
Martino...váš krtek je LUXUSNÍ....VÝSTAVNÍ...no prostě SUPER !!! Jste šikulka !!! Je takový veselý,blýskavý...se dcerce ani nedivím, že si hned kousnula ;-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 11. 11. 2009, 15:42
@Clen 379 Děkuji :-$ :-$ :-$
Markulena 4. 11. 2009, 15:16
je super a ten postup a komentář u toho, paráda, i k pobavení ;-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Bromovka 8. 11. 2009, 22:07
@Markulena No Markéto, děkuji moc, tak to jste vy se slunečními hodinami... Moc se Vám povedly - a ještě ti vaši tři klučíci - jak tohle zvládáte? Jak jinak asi než s optimismem (flegmatismem?) :-) Já mám občas s mojí dvouletou holčičkou přezdívanou torpédo opravdu co dělat, abych přežila, takže jinak než s humorem by tofakt nešlo. Krásný den. Martina
Markulena 9. 11. 2009, 9:51
@Bromovka Ty kluky mám čtyři, jen ten nejstarší, už bude mít 12let - fakt je, že jeho si velmi často pletli s holkou, no brzo už se to dít nebude, bo mu nenarostou prsa ;-) ;-) ;-) A jak to zvládám ? 8-| 8-| 8-| 8-| 8-| asi takhle ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ale tak snad si brzo zase obalím nervy a bude to lepší, dvojčata chodí do školky, tak na to mám trochu čas :-$ :-$ :-$ humor se většinou dostaví, až když chlapci spinkají (child3) (child3) (child3) pak si s mužem povyprávíme a zasmějem se :-D :-D :-D :-D I Vám krásný den (F) (F) (F) (F) Markéta
Bromovka 9. 11. 2009, 18:37
@Markulena :-o :-o :-o 4 kluky? No to jsem se nějak nedopočítala ;-) ;-) Moc gratuluju, pokračování rodu je dostatečně zajištěno. Obdivuju Vás, jste taková křehulka podle fotek, fakt jste dobrá. Papa. Martina
smailík 30. 10. 2009, 23:38
je prostě nádherný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Bromovka 1. 11. 2009, 21:32
@smailík Děkujíííí mockrát, to těší :-$ Martina
Vlasta33 27. 10. 2009, 10:25
(^) (^) (^) krása (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lenka02 21. 10. 2009, 22:27
Krásný,moc se vám to povedlo (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Jannica 21. 10. 2009, 22:10
SUPER (^) (^) (^) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lucicka 20. 10. 2009, 9:33
Úžaaasný............ A děkuji za skvěle popsanýpostup.... (Y) :-)
Bromovka 21. 10. 2009, 22:03
@Lucicka Míšo, tohle je fakt pro "sebevrahy" (H), snad to podle mě nechcete dělat :-o No jestli něco vytvoříte, tak určitě vložte odkaz, moc ráda se podívám. Martina
žabada 20. 10. 2009, 7:49
Nádhera (Y) (Y) (Y)
miska.plyska 20. 10. 2009, 1:01
vypadá úžasně (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (X)
jazavka 19. 10. 2009, 19:14
(Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
anete1 19. 10. 2009, 16:24
nádherný krteček!!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 9. 11. 2009, 18:39
@anete1 Děkuju, pochvala vždycky moc potěší, ale tolik dortů, co jste upekla Vy, snad ani do smrti nestihnu ;-). Martina
medvidek58 19. 10. 2009, 15:10
ten je krááásnýýýýý (clamp) (clamp)
darinka30 19. 10. 2009, 14:41
prekrasny a ty si sikulka.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
La Déco 19. 10. 2009, 11:01
(Y) (Y) (Y) (Y) nááádherný (^) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Ilonáček 19. 10. 2009, 10:57
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie