Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

CONGRÍ - Kubánské národní jídlo anebo výborné "rizoto"

0.0
CONGRÍ - Kubánské národní jídlo anebo výborné "rizoto"

Potřebné ingredience

Kuře: 2 kuřecí špalíčky, pepř, sůl, mletá paprika, máslo, olivový olej. Dále: červené fazole cca 100g, 1 hrnek rýže (já dávám basmati), sůl, 1 cibule, 3 stroužky česneku, citronová šťáva, olivový olej.

Postup přípravy

Fazole si namočíme 12 hodin předem. Poté je ve vodě uvaříme doměkka (v tlakáči to trvá cca 50 minut, já dělám v normálním hrnci cca 2 hodiny). Přidávám k nim kousek mořské řasy, aby byly lépe stravitelné. Nesolíme. Vodu z fazolí uchováme!

Kuřecí špalíčky osolíme, opepříme, poklademe plátky másla, zakápneme olivovým olejem, podlejeme trochou vody a dáme péct.

Rýži dáme vařit podle návodu a použijeme na ni vodu z fazolí, aby chytla barvu. Já připravuji basmati rýži v poměru k vodě 1:2. Rýži properu, dám do vody, přidám kapku olivového oleje, osolím, zamíchám a přiklopím pokličkou. Přivedu k varu, poté ztlumím a vařím na nejnižším stupni (na sklokeramice stupeň 1) přesně 15 minut (nemícháme a neodklopujeme pokličku!). Pokud mám ještě čas, dám ji do peřin "dojít".

Na pánvi pak na trochu oleje osmažíme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, přidáme výpek z kuřete, osolíme, přidáme obrané kuřecí maso, rýži a fazole. Podle chuti dosolíme a hojně zakápneme citronovou šťávou (minimálně z půlky citronu).

Je to množství zhruba pro dvě osoby. Recept mám z Albert magazínu a je to neskutečná dobrota! :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chalupnicka 31. 1. 2011, 11:40
Receptík vypadá moc dobře i když to není orginální z Kuby-určitě chutná moc dobře a stojí za vyzkoušení Alča (Y)
Vanusak 30. 1. 2011, 14:53
Markéto, taky mám ve svých receptech congrí. Po návštěvě Kuby jsme se do něj zamilovali. Dělávám nejpodobnější tomu, co jsme jedli u domorodců v soukromí. To Vaše už je trochu poupravené na evropské poměry, ale základ bude asi podobný. Jeďte na Kubu a uvidíte, jaká je to dobrota! (Y)
MatildaH 30. 1. 2011, 17:19
@Vanusak Jé, tak Kuba u nás nehrozí ,-) ,-) (smich) Škoda... ráda bych ochutnala originál :^) Naše recepty jsou tedy dosti odlišné, hlavně ve výsledné konzistenci *-) ale ten Váš vypadá taky dobře, možná někdy zkusím (H) (Y)
Vanusak 30. 1. 2011, 17:37
@MatildaH Třeba se taky někdy dočkáte, my jsme se taky dali na cestování až později, co jsou děti velké. ,-) Tak zkuste, recept vypadá složitě, ale není. Už brzy se chystám vařit, tak pak přidám i obrázkový postup. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie