Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Carrot Cake • Mrkvový koláč

0.0
Carrot Cake • Mrkvový koláč

Potřebné ingredience

FORMA průměr 26 cm NA KORPUS: 3 vejce, 220 ml rostlinného oleje, 300 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 lž. vanilkového a 1 lž. mandlového), 190 g polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, 250 g najemno nastrouhané mrkve, 80 g nasekaných ořechů (v původním americkém receptu byly použity pekanové ořechy, ale já použila vlašské), NA KRÉM: 85 g změklého másla, 170 g jemného sýru (Lučina nebo Gervais), 1 lžička vanilkového extraktu, 330 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. Troubu předehřejeme na 175° a formu o průměru 26 cm vymažeme máslem (dno také můžeme vyložit pečicím papírem).
2. V míse smícháme vejce, olej, vanilkový extrakt a cukr.
3. Přidáme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a skořici.
4. Poté vmícháme nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
5. Pečeme ve střední části trouby asi 45 minut (klasicky špejlí vyzkoušíme, jestli je koláč hotový).. V případě, že korpus uvnitř nebude upečený a budete mít strach, aby povrch nebyl spálený, přikryjte alobalem.
6. Nechte vychladnout mimo formu.
7. Krém uděláme tak, že smícháme máslo, sýry, cukr a vanilkový extrakt.
8. Zde se nám naskýtá více možností: polevu můžeme také úplně vynechat, ale nevypadá to esteticky a riskujeme, že buchta bude moc "suchá". Další možností je, že krémem přelijeme povrch koláče a dozdobíme celými nebo nasekanými ořechy. A třetí způsob (viz obrázek) je ten, že vychladlý korpus rozřízneme napůl, polovinou krému potřeme celou plochu koláče, přiklopíme druhou polovinou korpusu, a zbytek krému rozetřeme po povrchu koláče.
9. V USA lidé mrkvové koláče zdobí marcipánovými mrkvičkami. Vypadá to hezky, ale mě to přišlo už tak dost sladké :)

POZN.: Je to kalorická bomba!! Poleva je opravdu dost sladká, propříště zkusím jen přelít povrch poloviční dávkou polevy nebo spíše nedat vůbec.. Kdybyste někdo měl nápad na jinou vhodnou méně sladkou polevu, sem s tím! :)) Američané dělají tyto dezerty neuvěřitelně sladké...

http://papajacrazyloved.blogspot.cz/

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vera N 6. 1. 2014, 15:40
(Y) (Y) (Y)
maca333 20. 1. 2012, 12:48
Já dělám polevu z dvou pomazánkových másel a jedné plné lžíce medu,trošky citronové šťávy a je to lahoda....také korpus dělám s minimem cukru.Výsledek je lahodný,vláčný spíše racionální dezert.Ale je fakt,že originál má být přeslazený-nedávno jsem ochutnala v Londýně a vůbec mi nechutnal :-) :-)
PaulinaS 2. 6. 2012, 17:46
@maca333 Jo, já až ho zase budu dělat, nahradím cukr hroznovým cukrem nebo třtinovým (nebo kombinací), a polevu udělám s minimem cukru.. když jsem to dělala podle toho originálního amerického receptu, tak se to docela nedalo jíst :D
charee 9. 5. 2011, 22:48
nebo prostě dát toho cukru jen míň.....používám tento krém na americký koláč s ananasem a dávám 100g moučky....na dvě velké lučiny a půlku másla.....ale zas je to mňamka..... (zajic) (zajic)někdy přidávám i trochu citronové šťávy s kůrou-k té mrkvičce by to snad taky šlo *-) :-$
mmarch2712 4. 5. 2011, 8:47
a co nedat cukr vůbec? já dělávám polevy (krémy)ze zakysaných smetan, z tvarohů a cukru dávám minimálně, většinou je už korpus sladký a ten míň sladký krém to jen oživí. určitě bych nedávala 300g cukru, to je šílené ale mrkvičkový korpus zkusím, máme rádi mrkvové muffiny, tak tohle bude určitě taky dobré a přidám ještě namočené rozinky v rumu :-)
PaulinaS 9. 5. 2011, 22:37
@mmarch2712 no, opravdu, s takovým množstvím cukru se to nedá :) příště tedy zkusím krém z tvarohu, díky za tip :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie