Carrot Cake • Mrkvový koláč

Potřebné ingredience
FORMA průměr 26 cm NA KORPUS: 3 vejce, 220 ml rostlinného oleje, 300 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 lž. vanilkového a 1 lž. mandlového), 190 g polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, 250 g najemno nastrouhané mrkve, 80 g nasekaných ořechů (v původním americkém receptu byly použity pekanové ořechy, ale já použila vlašské), NA KRÉM: 85 g změklého másla, 170 g jemného sýru (Lučina nebo Gervais), 1 lžička vanilkového extraktu, 330 g moučkového cukru
Postup přípravy
2. V míse smícháme vejce, olej, vanilkový extrakt a cukr.
3. Přidáme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a skořici.
4. Poté vmícháme nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
5. Pečeme ve střední části trouby asi 45 minut (klasicky špejlí vyzkoušíme, jestli je koláč hotový).. V případě, že korpus uvnitř nebude upečený a budete mít strach, aby povrch nebyl spálený, přikryjte alobalem.
6. Nechte vychladnout mimo formu.
7. Krém uděláme tak, že smícháme máslo, sýry, cukr a vanilkový extrakt.
8. Zde se nám naskýtá více možností: polevu můžeme také úplně vynechat, ale nevypadá to esteticky a riskujeme, že buchta bude moc "suchá". Další možností je, že krémem přelijeme povrch koláče a dozdobíme celými nebo nasekanými ořechy. A třetí způsob (viz obrázek) je ten, že vychladlý korpus rozřízneme napůl, polovinou krému potřeme celou plochu koláče, přiklopíme druhou polovinou korpusu, a zbytek krému rozetřeme po povrchu koláče.
9. V USA lidé mrkvové koláče zdobí marcipánovými mrkvičkami. Vypadá to hezky, ale mě to přišlo už tak dost sladké :)
POZN.: Je to kalorická bomba!! Poleva je opravdu dost sladká, propříště zkusím jen přelít povrch poloviční dávkou polevy nebo spíše nedat vůbec.. Kdybyste někdo měl nápad na jinou vhodnou méně sladkou polevu, sem s tím! :)) Američané dělají tyto dezerty neuvěřitelně sladké...
http://papajacrazyloved.blogspot.cz/
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
















