Zobrazit přihlášovací formulář

Luštěniny

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Mungo

0.0
Mungo

Potřebné ingredience

Salát z mungo klíčků mungo klíčky kysané smetana sůl olivový olej česnek citronová šťáva V kysané smetaně rozmícháme utřený česnek, sůl, trochu olivového oleje a citronové šťávy a pak vše promícháme s mungo klíčky. Podáváme s celozrnným pečivem.

Postup přípravy

Mungo jsou malé olivově zelené fazolky, někdy jsou označovány jako "zelené sójové boby",původem jsou z Indie. Postupně se rozšířily na východ, do střední Asie a nakonec i do Evropy. V Indii jsou nejčastěji připravována tak, že se opékají na tuku a podávají k čaji.Doba tepelné úpravy je kratší než u ostatních fazolí a jsou vhodné jako příloha k obilným pokrmům, do polévek a nákypů. Podušené je lze vhodně dochutit kari kořením. Patří též k nejvhodnějším plodinám k nakličování. Naklíčené mungo můžete vychutnávat jen tak samotné nebo ho přidat do jídel. Chutná jako zelený hrášek.Ale pozor, tepelnou úpravou můžete zničit cenné látky, protože je nejlepší jíst klíčky samotné nebo použít do studených jídel. Pokud si ho chcete přidat do jídel, můžete například do číny, do zapečených pokrmů, polévek, do salátů, na chléb s pomazánkou nebo máslem. Také je výborný, když klíčky přimícháte do kuskusu, bulguru nebo rizota. Možná vám opravdu nejvíce zachutná samotné a na vaření nic nezůstane.
Mungo jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Je vhodné na saláty, má velký obsah vitamínů, enzymů. Fazolky mungo obsahují aminokyselinu tryptofan, která je důležitá pro stavbu bílkovin a v těle se mění na serotonin. Ten je základem antidepresiv.
Do sklenice nasypeme mungo (asi 1 cm do sklenice o objemu 1,5 l). Propláchneme vodou, aby se mungo pročistilo a poté přidáme vodu do poloviny sklenice. Necháme stát 24 hodin. Po 24 hodinách vodu vylejeme, mungo propláchneme a necháme pouze vlhké (bez vody!) stát do dalšího dne, přičemž každých (asi) 6-8 hodin propláchneme. Tento postup aplikujeme do 3- 4 dne, kdy je mungo již k jídlu. Avšak nic se nemá přehánět, ani naklíčeného munga by se nemělo sníst více než jedna velká hrst denně,mohly by vám hrozit zažívací potíže.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie