Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

To pravé ořechové - pozor, pečené i s polevou !

0.0
To pravé ořechové - pozor, pečené i s polevou !

Potřebné ingredience

200 g ořechů, 200 g práškového cukru, 1 bílek Poleva: 100 g práškového cukru, půl bílku

Postup přípravy

Ořechy nameleme na velmi jemno (je to důležité, jinak se těsto drobí a není to ono), smícháme s cukrem a bílkem a uděláme těsto. Záleží na velikosti bílku, je možno přidat trochu cukru i ořechů, každopádně by mělo vzniknout celistvé těsto. Těsto hned zpracováváme, protože skladováním se začne vylučovat z ořechů olej a rozpadá se. Rozhodně se nedá uskladnit v ledničce do druhého dne. Rozválíme i bez podsypání na cca 3 mm, vykrájíme tvary. Polevu připravíme smícháním bílku s cukrem do husta, množství cukru je jen orientační, prostě přidávám, až je hustá tak, aby šla natírat, ale nestékala. Necháme cca 0,5 hod v klidu, ona většinou zřídne, znovu vymícháme do husta, případně přidáme cukr. Napatláme na vykrojené tvary (já to dělám plochým štětcem) a dáme do trouby předehřáté na cca 170 C, a hned ztlumíme na 130 - 140 C. Peče se chvíli, cca 10 min, ale je to potřeba sledovat, vršek by neměl žloutnout, ale zůstat bílý, leč tvrdý (já jsem se dnes zapomněla u počítače, takže jsou trošku zlatavé...). Skladujeme v papírové krabici přikryté ubrouskem, ne v uzavřené dóze, tam mokvají a slepují se.

těstíčko

vykrajujeme

poleva

patlámo, patlámo....

připraveno do trouby

hotovo!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jitaku 8. 12. 2017, 22:02
Vyzkouším, děkuji (Y)
hrubiv 12. 12. 2009, 18:54
MOC, MOC dííííky za naprosto skvělý recept!!!!!! (Y) (clamp) Hledala jsem ho už douho, stejné cukroví, ale tyčinky, dělávala moje babička, ale nezanechala receptík, tak jsem nevěděla, jak na ně.. :-p Ty Vaše jsou úúúžasné... (L) Já jsem nakonec vykrajovala sněhové vločky.. a nevypadají špatně.. (noc)
pralinka66 11. 12. 2007, 21:57
Já dělám stejné cukrovíčko už hodně let a je vždycky nejdřív pryč. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Jen nejsem takový kreativec, takže udělám jen placku, zaříznu okraje, napatlám polevu a rádýlkem krájím na tyčky. A peču do zlatava, nám chutnají křupavější a nevlhnou. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Nicméně uznávám, že vaše (pusa) (pusa) (pusa) (pusa) (pusa) (pusa)(tím myslím srdíčka ;-) ;-) ;-) ;-)) vypadají podstatně lépe! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Krásné vánoce!!! (stromecek) (andel) (stromecek) (andel) (stromecek) (andel) (stromecek) (andel)
bubble 11. 12. 2007, 22:10
@pralinka66 Dík Petro, mamka to dělávala jako vy, taky placku a tyčinky, ale nezdálo se mi to dost estetické ;-), takže jsem to jednoho dne začala dělat takto. Taky přeji krásné Vánoce! (vanoce)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie