Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

Domácí vegeta, Bylinková sůl z naší zahrádky ....

0.0
Domácí vegeta, Bylinková sůl z naší zahrádky ....

Potřebné ingredience

Bylinky ( co jsem letos nashromáždil ) já použila: oregano řecké, bazalka pravá, libeček, saturejku, pažitku, petželka kudrnka, maličko levandule, zelenina ( také vlastní výpěstky ) cibuly, mrkev dále sůl hrubá ( ne jemnou )

Postup přípravy

bylinky sbíráme v poledne, suché, kdy mají od sluníčka tu nejlepší vůni a chuť
opereme a na čisté pletě necháme usušit rozložené
schnout mohou až do mírného zavadnutí

já jsem oddělila veškeré pevné natě nechala pouze ty, co již mají lístky ( není nutné )
poté jsem všechny bylinky nasekala
vhodné je bylinkovou kolébkou, lze použít i el. sekáček

zeleninu jsem důkladně omyla, mrkev kartáčkem
pokrájela a nechala opět mírně vysušit
poté opět nasekala na velmi jemno ( použila jsem na obojí el. sekáček )

vše dohromady smíchala - dala na plech a za velmi jemného tepla sušila
elektrická trouba, 50°C a vždy po 15 min. troubu otevřela a bylinky a zeleninu promíchala

poté přisypu hrubozrnou sůl ( dle svého uvážení )

Na vegetu dávám míň sole
Na bylinkovou sůl cca skoro půl na půl

Vegetu používám tam, kde bych šáhla po klasické vegetě ( super do domácí bramboračky )
Bylinkou sůl před použitím ještě najemno nasekám v sekáčku a používám přidáním do másla jako bylinkové máslo na zapékané bagety, na maso při grilování, na kuře při pečení či rybu na másle ....

ze sešitu receptů mojí babičky

MOJE POSTŘEHY
babička měla samozřejmně v sešitě bylinky jiné, ale já měla po ruce tyhle a tak jsem to zkusila s tím co dům dal a myslím, že výsledek stojí i tak za to !!!
Jen bych teď ráda sehnala sušičku - v té troubě to není ono .... zbytečně moc tepla !

bylinky .... a cibule

popis koření

otrhané stonky, opereme

mrkev omyjeme, nasekáme ....

vše nasekané smícháme a sušíme ....

a výsledek ....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Matsuo 17. 2. 2013, 19:09
(Y) (Y) (Y)
Lenpod 14. 9. 2011, 15:29
Tak domácí vegetu si dělávám, suším v sušičce každé zvlášť (potřebuje jinou dobu sušení) a poté přemelu na mlýnku na kávu na prášek - dle délky mletí volím hrubost. Vegeta bez glutasolu ve Zdravé výživě cca - 1kg za 85,50Kč a to je 58% jenom sůl). (Nakoukla jsem na složení a jedná se ještě o kukuřičnou moučku, karotku, pastinák, petrželovou nať, celer, cibuli, kvasnicový cukr, bazalku, saturejku, rozmarýn,kurkumu a vitamíny.) Více ale používám zeleninu v soli, jelikož příprava je mnohem rychlejší, levnější a vařím denně, takže jí spotřebuji mnoho. Na bylinkové máslo je však sušená vegeta jedinečná. (Y)
Tamra 6. 10. 2011, 22:52
@Lenpod Prosím můžu vědět jak děláte tu zeleninu v soli? Děkuji (F)
Lenpod 11. 10. 2011, 15:36
@Tamra Tamarko, tak, jak se píše zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=110760diskuse letos jsem díky velké dávce udělala i 2 sedmičky sušené vegetky (neměla jsem už volné sklenice na zeleninu v soli, tak jsem prosolenou zeleninku dala do sušičky a hotovo |:o) |:o) |:o)). (L)
strejcinka 23. 8. 2011, 18:01
To vypadá skvěle, bylinky se mi na zahradě pekelně rozmnožily, nestíhám je zužitkovávat (Y) Zítra koupím mrkev a jdu na to (hello)
Vera N 17. 8. 2011, 7:50
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie