Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Narozeninový dort pro alergiky

0.0
Narozeninový dort pro alergiky

Potřebné ingredience

Korpus pro alergiky - alergie na vejce a mléko Recept je na jednu vrstvu do dortové formy o průměru 20 cm: 225 g polohrubé mouky 2 lžičky kypřícího prášku 160 g krystalového cukru 1 vanilkový cukr 6 polévkových lžic slunečnicového oleje 250 ml vody trocha kakaa na obarvení cca lžíce (já kakao nedávám, může na něj být alergická reakce) Krém: 1 vanilkový pudink - dr.Oetker 200ml rýžového mléka (z DM drogerie) 2 lžíce Flora light (margarín) na zahuštění kaše Sinlac od Nestlé Želatina: 1,5 balíčku červené želatiny od dr.Oetker (extra silná) - dá se použít i Agar (seženete v prodejnách zdravé výživy) 500ml vody 200g marmelády nebo džemu s kousky ovoce (osvědčila se mi borůvkovo-malinová z Ikea)

Postup přípravy

Korpus:
Vše stačí smíchat v míse. Nemá cenu nic šlehat, stejně je z toho nakonec taková tekutá břečka.
Vzhledem k tomu, že korpus neobsahuje vejce a nejde našlehat, tak z této jedné dávky měl výšku 1,5cm.
Pokud tedy chcete běžně vysoký korpus, musíte ho udělat minimálně z 3 a půl dávky.
Korpus je těžký a nenadýchaný, ale bohužel alergici nemají na výběr. Obzvlášť děti jsou šťastné i za takovýto dort.

Krém:
Uvařím vanilkový pudink z rýžového mléka, ještě zatepla přidám Floru light, nechám trochu zchladnout a pak přimíchávám kaši Sinlac, podle oka až je konzistence jak potřebuji. Naliju to na vychladlý korpus a dám vychladit na několik hodin do ledničky.

Želatina:
Vařím dle návodu, nechám zchladnout a pak naliju na vychlazený korpus s krémem. Opět dám chladit do lednice, stačí cca 3 hodiny a dort je připravený k podávání.

Tip: peču v dortové formě http://eshop.tescoma.cz/peceni​/formy-s-antiadheznim-povlakem​/delicia/623258-forma-na-dort-​rozkladaci-delicia-26-cm
kterou si vymažu Stellou na pečení (taktéž vhodná pro alergiky), vysypu dětskou krupičkou. Předtím než začnu dávat krém a želatinu, tak si boky formy vyložím pečícím papírem, aby mi krém a želatina nezatekly z boku korpusu, ten se při pečení trošku smrskne a je tam škvírka ,-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Badela 29. 3. 2012, 11:27
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda tím krémem z rýžového mléka jde i slepovat třeba sušenky? Píšete, že ho nalijete na dort, tak je asi dost tekutý? Dík za zkušenou radu. Adéla
mzahradilova 20. 6. 2012, 15:58
@Badela Ano, krém byl řidší.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie