(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
dortík ze zdravých surovin :)

Potřebné ingredience
280 g špaldové celozrnné mouky hladké, 280 g třtinového cukru krystal, 7 vajecna krém: 2 máslíčka, 1 litr ovesného mléka, 3 pudinky.na ozdobu jsem použila hořkou citronovou čokoládu, kokos, šťávu z červené řepy, kakao
Postup přípravy
korpus: nejprve si připravíme korpus, může být i den dopředu.
Do šlehací misky vsypeme cukr a celá vejce, šleháme do pěny ručním šlehačem cca 15 minut, poté pomalinku vmícháme mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150
st. cca 35 minut.
Formu s korpusem odstavíme. Když je korpus vychladlý, tak vyklopíme z formy a podélně rozkrojíme na dvě části, které budeme promazávat krémem.
krém: Z celkového množství mléka odebereme cca 200 ml a dáme do většího hrníčku. Zbytek mléka dáme vařit do hrnce se silnějším dnem. Mezitím smícháme všechny pudinky s 200 ml mléka, přidám třtinový cukr a smícháme do úplného rozpuštění. Když se mléko v hrnci začne vařit, tak do něj vlijeme směs z mléka, pudinků a cukru, mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Do vychladlé pudinkové hmoty postupně ručním šlehačem vmícháme máslo. Máslo musí mít stejnou teplotu jako pudink, jinak se krém srazí. Když už se tak stane, lze tot napravit tak, že krém nad parou šleháme, dokud není konzistence ideální.
Přpravíme si dvě misky do kterých rozdělíme krém. Jednu část necháme bílou, do druhé části přidám kakao nebo zrnka kávy.
Spodní část korpusu promažeme jedným dílem krému( něco si necháme na zdobení ), vrchní část mažeme druhým dílem krému ( opět si necháme na ozdobu).
Kokos obarvíme šťávou z červené řepy. Nemusíte se bát, v kokosu aroma řepy není vůbec cítit.
Zdobíme dle fantazie. Já nejdřív korpus promažu, poté celý namažu povrchu krémem, na strany dortu nanesu obarvený kokos, navch nastrouhám čokoládu, poté zdobím krémem.
Do šlehací misky vsypeme cukr a celá vejce, šleháme do pěny ručním šlehačem cca 15 minut, poté pomalinku vmícháme mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150
st. cca 35 minut.
Formu s korpusem odstavíme. Když je korpus vychladlý, tak vyklopíme z formy a podélně rozkrojíme na dvě části, které budeme promazávat krémem.
krém: Z celkového množství mléka odebereme cca 200 ml a dáme do většího hrníčku. Zbytek mléka dáme vařit do hrnce se silnějším dnem. Mezitím smícháme všechny pudinky s 200 ml mléka, přidám třtinový cukr a smícháme do úplného rozpuštění. Když se mléko v hrnci začne vařit, tak do něj vlijeme směs z mléka, pudinků a cukru, mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Do vychladlé pudinkové hmoty postupně ručním šlehačem vmícháme máslo. Máslo musí mít stejnou teplotu jako pudink, jinak se krém srazí. Když už se tak stane, lze tot napravit tak, že krém nad parou šleháme, dokud není konzistence ideální.
Přpravíme si dvě misky do kterých rozdělíme krém. Jednu část necháme bílou, do druhé části přidám kakao nebo zrnka kávy.
Spodní část korpusu promažeme jedným dílem krému( něco si necháme na zdobení ), vrchní část mažeme druhým dílem krému ( opět si necháme na ozdobu).
Kokos obarvíme šťávou z červené řepy. Nemusíte se bát, v kokosu aroma řepy není vůbec cítit.
Zdobíme dle fantazie. Já nejdřív korpus promažu, poté celý namažu povrchu krémem, na strany dortu nanesu obarvený kokos, navch nastrouhám čokoládu, poté zdobím krémem.

šťávu z řepy přiléváme dle potřeby

řepa + kokos

citronová čokoláda

Bio pudink

pudink složení

bio kokos
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

jíta406
(upraveno)
12. 1. 2008, 0:02
Krásnej dortík,přejeme Vaší dcerce všechno nejlepší k narozeninkám!!!!
,naše malá má taky zítra narozky,taky budeme slavit,ale nezdravě
Krásný víkend




nahlásit
Katka Altmanová
(upraveno)
12. 1. 2008, 0:01
Nádhera, já dávám uvařený hustý pudink ušlehat s tvarohem-je to výborné a nemusí se dávat máslo
Samozřejmě tento recept ukládám a určitě vyzkouším,hlavně ten základní piškot


nahlásit

Kitty26
(upraveno)
11. 1. 2008, 20:40
jéééééj
bio tortu vidím po prvýkrát
je krásna.. chutí rovnako ako obyčajná?
.. sa hlúpo asi pýtam.. ale ja som ešte nič "bio" nejedla




nahlásit
sonka
(upraveno)
12. 1. 2008, 1:11
@Kitty26
Dobrý večer Kristínko, to je škoda, že jste ještě bio nejedla. Já bio pokládám za takové to poctivé jídlo bez syntetických aromat, éček, emulgátorů, umělých cukrů, přídavků vitamínů a tak. V bio zemědělství se nesmí používat žádná chemická hnojiva, takže i na chuti je to znát.
Třeba bio máslo je takové krásně žluťoučké, voňavé nebo třeba bio kuřátko se s konvenčním nedá absolutně srovnat. v bio kvalitě můžete vařit klidně kalsická jídla. Dostanete bio bílou mouku, máslo, brambory. Já jsem si vybrala to zdravější bio, takže máslo používám jen vyjímečně, maso jíme minimálně ( tak 1 do měsíce ). Když si například koupíte bio pudink, tak je v něm pravá namletá vanilka, když si jdete koupit normální pudink, tak máte jen škrob ochucení ethylvanilinem. A o tom to je . . . Zkuste třeba bio mléčnou čokoládu a uvidíte . . .





nahlásit

mmatuli
(upraveno)
11. 1. 2008, 19:52
Moc se Vám povedl
dcerka nad
určitě
jásala.



nahlásit
sonka
(upraveno)
11. 1. 2008, 20:06
@mmatuli
MAruško, zatím ne, slavíme zítra, tak uvidim.
Teď ještě peče veky a budu dělat tofu chlebíčky s žampionovým salámem


nahlásit

mmatuli
(upraveno)
11. 1. 2008, 20:59
@sonka
Hned bych se nechala pozvat na takové dobrůtky

nahlásit
sonka
(upraveno)
12. 1. 2008, 0:54
@mmatuli
Jste zvaná




nahlásit

mmatuli
(upraveno)
12. 1. 2008, 10:49
@sonka
Hmm, trošku z ruky, ale díky za pozvání




nahlásit