Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Písecký dort

0.0
Písecký dort

Potřebné ingredience

3 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, trochu prášku do pečiva ( asi 1/3 ze sáčku), 6 lžic cukru krystal, 2-3 smetany ke šlehání, ztužovače šlehačky (do každé šlehačky jeden), dortové želé (1-2 sáčky) na jeden dort používám Dr. Oetker Dort želé červené na 250ml a dávám 1a ½ sáčku.

Postup přípravy

Než začnu péct korpus, tak si udělám Dort želé (aby to zatím zatuhlo) dle návodu na sáčku – jednu část naleju na hluboký talíř, část na mělký – na mělkém kde je tenší vrstva vykrájím vykrajovátkem asi 12 kytiček a 12 koleček . Zbytek želé z mělkého a všechno z hlubokého nastrouhám na hrubém struhadle.
Celé vejce a cukr si vyšlehám do husté pěny, přidáme hladkou a polohrubou mouku a kypřící prášek. Nalejeme do vymazané formy a pečeme asi 10minut při 200°C. Hlídáme – jak povrch začne zlátnout až trošku hnědnout vytahneme a hodně korpus propícháme. (Během pečení se snažím troubu neotvírat – někdy se mi stalo, že korpus zplacknul a nebyl pěkně nafouklý.)
Když to schládne otevřu formu a otřu z okrajů formy vevnitř přebytečnou mouku, kterou jsme formu vysypali a dám zpět ke dnu, aby opět byla forma celá.
Namažu si korpus rybízovou marmeládou.
Ušlehám si šlehačky se ztužovačema, část šlehačky odděláme bokem na potření nahoru dortu. Do zbytku šlehačky vmíchám nastrouhané želé, směsí potřu korpus, povrch ještě potřu bílou šlehačkou bez želé co jsme si dali bokem a nahoru naskládám vykrojené kytičky a kolečka ze želé. Dáme do lednice zatuhnout.
Skloubila jsem a upravila několik receptů dohromady, než jsem došla na to, aby byl korpus krásně měkounký. Vždy jsem si myslela, jak je to těžký dort a teď ho pečeme skoro pořád – je to rychlovka a je vynikajícíííí.

rozkrojený

ingredience

vyšleháme vejce s cukrem

přidáme mouku a kypřící prášek

nalejeme do vymazané a vysypané formy

upečeme korpus, který propícháme špilkou

vykrájíme tvary na ozdobu z želé a zbytek želé nastouháme

namažeme korpus rybízovou marmeládou

šlehačku vyšlehanou se ztužovačem rozdělíme a do jedné části přidáme nastrouhané želé

namažeme na korpus

namažeme zbytek oddělané bílé šlehačky a nazdobíme želé

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

markytka7 25. 1. 2013, 11:14
super navod ted delala dekuju

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie