(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Bratislavské rohlíčky na sladko i slano
Potřebné ingredience
1 Hera250 g zakysaná smetana400 g hladká mouka
Postup přípravy
Vše se zpracuje v hladké těsto, nejlíp rukama. Rozdělim na 4 díly, utvořím koule, zabalím do mikrotenu a minimálně 2 hod. nechám v ledničce. Poté postupně jednotlivé koule rozválím do kruhu, pokud možno tence, ten rozdělím na 8 dílků.
1. varianta na slano:
Vzniknou trojúhelníky, na širší stranu položím kousek pikantního salámu a proužek sýru NIVA. Zabalím jako rohlík. Dám na pečící papír, potřu rozkvedlaným vejcem a peču na 180 oC asi 30 min.. v horkovzdušné troubě asi 20 min. Je možné do těsta přidat špetku soli. Před pečením můžeme sypat mákem, sezamovým semínkem, hrubou solí.
2. varianta na sladko:
Na širší stranu položím a zabalím proužek čokolády MARGOT. To milují děti. Teplé obaluji ve směsi cukru moučkového a vanilkového.
Je možné plnit povidly, tvarohovou náplní, mákem, ořechy .
Ořechy nebo mák pomelu, spařím trochou vařícího mléka, přidám trochu cukru, do máku trochu povidel nebo marmelády. Po upečení taktéž obaluji ve směsi cukru.
POZOR !!!
Min. dobu dvou hodin odležení těsta v lednici dodržte !!! Potom se to lépe rozvaluje a nelepí se to.. Já mám zkušenost, nechat to tam co nejdéle, třeba i přes noc.
U nás se po nich jen zapráší.
1. varianta na slano:
Vzniknou trojúhelníky, na širší stranu položím kousek pikantního salámu a proužek sýru NIVA. Zabalím jako rohlík. Dám na pečící papír, potřu rozkvedlaným vejcem a peču na 180 oC asi 30 min.. v horkovzdušné troubě asi 20 min. Je možné do těsta přidat špetku soli. Před pečením můžeme sypat mákem, sezamovým semínkem, hrubou solí.
2. varianta na sladko:
Na širší stranu položím a zabalím proužek čokolády MARGOT. To milují děti. Teplé obaluji ve směsi cukru moučkového a vanilkového.
Je možné plnit povidly, tvarohovou náplní, mákem, ořechy .
Ořechy nebo mák pomelu, spařím trochou vařícího mléka, přidám trochu cukru, do máku trochu povidel nebo marmelády. Po upečení taktéž obaluji ve směsi cukru.
POZOR !!!
Min. dobu dvou hodin odležení těsta v lednici dodržte !!! Potom se to lépe rozvaluje a nelepí se to.. Já mám zkušenost, nechat to tam co nejdéle, třeba i přes noc.
U nás se po nich jen zapráší.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

pimpas
(upraveno)
23. 4. 2008, 9:35
Tak musím pochválik receptík, je ůžasný, těstíčko jak hedvábí, nechávám ho přes noc v lednici.plním tvarohem a jablky a na slano salámem a sýrem.
děkuji za receptík


nahlásit

Zdenikv
(upraveno)
13. 2. 2008, 21:22
S těstem se výborně pracuje
, na sladko jsou opravdu výborné - dělala jsem makové a s džemem
. Pro slanou variantu příště víc osolím těsto. Dělala jsem obě varianty najednou a do těsta jsem dala jen velkou špetku soli. Ačkoli jsem do slané varianty dala uzený sýr a šunku, obojí se ni zdálo slané až dost, rohlíčky byly stejně málo. Díky za recept


nahlásit