Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 182 návštěvníků)

Dort pro bratrance (zubaře)

0.0
Dort pro bratrance (zubaře)

Potřebné ingredience

Náš osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, kakao, na krém: 2 šlehačky, 2 čokolády na vaření, ztužovač šlehačkyhmota na potahování a modelování, chrup je z marcipánu a koupila jsme si ho již před půl rokem na dovolené v Domažlicích. (odkaz na výrobce je v komentářích)

Postup přípravy

Ušleháme bílky, přidáme polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakone vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)


Na krém jen nalámeme čokoládu do šlehačky a zahřejeme, postupně mícháme. necháme prochladnout a pak vyšleháme se ztužovačem.

Dort jsem rozkrojila dvakrát, na spodní patro jsem dala marmeládu a banány na kolečka (nemusí být), na horní pak krém.

Tentokrát jsem nakombinovala dvě modelovací hmoty, ta zelená je z marshmallow bonbónů, ale nepřidávala jsem do ní jen cukr, ale i sušené mléko a mandlové aroma kvůli chuti. Vlastnosti hmoty byly přitom skvělé, netrhala se. POvedlo se mi poprvé bez problémů i dort potáhnout bez faldů, doposud jsem dort před potahováním měla venku, bylo mi doporučeno ho dát na 30 minut do mrazáku. To zabralo a šlo to skvělě!

zeshora ještě bez zubů

růžička z čokoládové modelovací hmoty (spatlala jsem snad vše, co bylo doma: rozpuštěnou čokoládu na vaření, kakao, moučkový cukr, sušené mléko a hlavně kukuřičný sladový sirup)
odkaz na původní najdete zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=9541#diskuse

růžičky jsme tentokrát skládala z vykrojených koleček (inspirace od Zdenky (aero-orion), díky!!!)

do formy dáme lžíci tmavého těsta


(pro ty, které potřebují vidět i nafocený postup do této fáze, doporučuji přejít na můj druhý recept: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873&user=9782

na něj dvě lžíce světlého

a tak stále dokola, jednu tmavou a dvě světlé...

až je forma plná

korpus po rozkrojení

takto bude vypadat dort na řezu(to je jiný), ten zelený je ještě celý a vzhledem k tomu, že je to dárek, nevím, jestli ho budu moci nakrojený vyfotit...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Luccy1025 9. 3. 2013, 10:50
Můj první dort v životě a to jsem se strašně toho bála a musím říct že se povedl a je úžasný. Sice jsem ho nepotahovala , měla jsem koupený marcipápán od Dr. oetker ale nepodařil se mi rozválet. Tak jsme korpus dala na půl , namazala jahůdkovým džemem na to banánek a krem dovnitř a zbytek jsem natřela povrchu a po stranách...krásně to vyšlo na celý dortík a posypala mandlema a byl úžasný , takže určitě budu opakovat. Díky za super dortík a jednoduchý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
3J&K 5. 3. 2012, 20:25
perfektní recept, vyzkoušela jsem a super, těsto lehounké a na řezu krásné!!!! Děkuju!!!
hasidlo 19. 6. 2011, 22:30
Dobrý den Dášo (F),dortík je krásnej (Y)chci se zeptat,jestli celý dort potíráte krémem,pod marcipánem?Renča
jusinka 16. 1. 2011, 20:39
Je úžasný (Y) (Y) (Y)
Baunka 17. 7. 2010, 22:29
(Y) Dáši, korpus je opravdu moc dobrej a chutnej |:o) ale nestalo se Vám nebo někomu jinému, že jste ty šlehačky s rozpuštěnou čokoládou nevyšlehala? Už se mi to stalo 2x, tak nevím, kde jsem udělala chybu a už jsem fakt zoufalá. Dnes jsem vyhodila 4 šlehačky. Prostě šlehám, šlehám a nic, prostě se ta smetana do šlehačky nevyšlehá a nevyšlehá. :´( ale možná je to jen rukama a někdo tam nahoře mi naznačuje, ať se nepouštím do takových složitostí, když neušlehám ani šlehačku +o( ,-)
onasi 28. 7. 2010, 19:53
@Baunka Peťul, to mě moc mrzí :-o :-| napadá mě jen, jestli byly dobře vychlazené.... Já používám čokoládu z Lidlu, dávám 100g čokolády na 250ml šlehačky, svařím, nechám mírně probublat a vychladit v lednici přes noc, po vyšlehání je tuhá i bez ztužovače. Zkuste to ještě jednou jen tak ke kávě(třeba s banánem) z malé dávky , jen jednu šlehačku třeba.... určitě to půjde!
jakubschelle 15. 6. 2010, 19:52
Dobrý den, mám dotaz ohledně šlehačky - jaká má být? v kelímku? děkuji za odpověď : )
onasi 21. 6. 2010, 22:20
@jakubschelle dávám tu v krabičce, 250ml :) (F)
stija 3. 5. 2010, 20:04
super torta je krasna. a vyskusala som ten korpus a mal velky uspech. dakujem (Y)
Mataharyy 10. 4. 2010, 19:01
Tak s korpusem jsem se mořila včera večer a dnes dodzdobovala a dort měl veliký úspěch |:o) Na zítra mám připravenej ještě jeden, tak uvidíme jak projde u tchýně... No ale na to že to byl cca třetí dort v mém životě a první potahovanej, tak se musím pochválit, ač srdíčko, tak se mi ho podařilo i potáhnout celkem obstojně a růže se taky zadařili (tedy každý poznal že mělo jít o růže ,-) ). Moc děkuji za bezva recept. Jen tedy k té hmotě, nevím jestli je to dobře, nebo to udělala ta čokoláda, ale měla jsem jí pak strašně mastnou *-) ale i tak konečný efekt dobrej (cigo)
keltka 5. 3. 2008, 15:12
musím strašně MOOOC pochválit korpus (Y) (Y) (Y) (Y)už jiný ani nedělám (clamp)těsto je krásně nadýchané (Y)díky moc za recept (F) (F) (F)
vyhnálci 16. 2. 2008, 20:16
:-Dto je dobrý (H) :-D
usmev 16. 2. 2008, 14:18
krásný (^) , a ten korpus je naprosto super (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Zdenikv 16. 2. 2008, 13:35
Krásný, dort. Korpus jsem vyzkoušela a rozhodně ne naposled. Povedl se. Byl výborný a opravdu efektní (Y)
onasi 16. 2. 2008, 20:08
@Zdenikv To mě, Zdeni, moc těší!!! Přeji hodně povedených dortů! (flower) (flower)
luciasanta 14. 2. 2008, 22:01
Dášenko, dnes jsem poprvé vyzkoušela váš vrstvený piškot - upekla jsem to v srdcové formě (jak jinak na Valentýna ;-) ) - a musím smeknout (Y) (Y) (Y) ... piškot je opravdu krásný, nadýchaný a velmi efektní !!! Děkuji moc za recept, ukládám a budu používat (a překvapovat ostatní) častěji. Lucka (clamp) (clamp) (clamp) (L)
onasi 15. 2. 2008, 15:34
@luciasanta (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) Lucko, chvála od Vás mě těší, vy, taková hvězda- pekařka na MMB.... (^) (*). Koukala jsem k Vám dávno předtím, než jsem vložila první recept!!! (flower)
legolka 13. 2. 2008, 19:55
...jak to všechny děláte, že jste takové šikovné ženy.... (F) (clamp) (clamp) (F)
pilarka 13. 2. 2008, 19:28
Dašo, to potahování jde těžko? Nějak se k tomu nemůžu dopracovat. Jaké to jsou ty bonbony a co s nimi potom děláte? Můžete mě písnou? Moc bych to potřebovala, také mě to čeká. Děkuji Zdena Jinak to vypadá jak od vyučeného cukráře(jestli jím nejste) Nádhera. Zdena P (pilarka) ID 44193 (F) (F) (F)
onasi 13. 2. 2008, 19:58
@pilarka Milá Zdeni, ráda Vám vše napíšu. Vyučená cukrářka ani náhodou nejsem, tenhle dort byl první, který se mi podařilo potáhnout téměř podle mých představ. Věc se má tak, že můžete potahovat falešnou marcipánovou hmotou, která se skládá z moučkového cukru, sušeného mléka a trošky vody, případně i trochy oleje a také mandového aroma. Tato hmota má jednu nevýhodu, při styku s něčím vlhkým(krém) taje. Když na to ale budete pamatovat, můžete vytvořit krásný dort i tak. Já jsem tuto hmotu vyzkoušela a nevím, možná jsem někde udělala chybu, trochu se mi to trhalo (dort k výročí svatby). Další hmotou, kterou jsem použila na mramorový dort (růžový), je hmota z pěnových marshmallow bonbónů. Ty rozehřejete v mikrovlnce, ony se roztečou, přidáváte moučkový cukr až do okamžiku, kdy je hmota dobře zpracovatelná. Je to ale dost sladké, vlastně jenom sladké... Můj prozatimní závěr z doposud získaných zkušeností je ten, že jsem nakombinovala oba recepty dohromady a vytěžila tím přednosti obou hmot. Finále: do misky nasypete marshallow bonbóny (třeba JOJO), na hrst bonbónů dáte lžičku vody nebo citronové šťávy. Zahříváte na etapy v mikrovlnce, vždy cca 10 sekund, zamícháte a šup znovu. když je vše roztavené, přisypete moučkový cukr a sušené mléko (2/3 cukru a 1/3 mléka) +-. mícháte a přisypáváte a tak stále dokola. POkud chcete barvit, rozmíchejte si práškové barvivo v kapce vody. Také můžete přidat mandlové aroma. Hmotu si pak vyklopte na vál a zpracujte tam, dokud nepřestane lepit. Vyvalovat doporučuji na ploše poprášené Solamylem. Dort, který potahujete, URČITĚ dejte na 30 minut do mrazáku, pak to jde nesrovnatelně lépe. Vyválejte si velkou placku, cca 2-3mm silnou. Opatrně přeneste na dort, uhlaďte vršek a pak boky, začněte na jedné straně, uhlazujte hmotu, když by byla tendence, že se vytvoří faldík, hmotu jakoby vytahujte. Koukněte se na video, které je v receptech u dortů(je vpravu mezi oblíbenými) Je to tam hezky ukázáno, ale odborník působí až moc kouzelnicky ;)) Hmotu na patě dortu ořízněte, případně zahrňte pod dort. U tohoto zeleného dortu se mi potah na jednom místě, kde byl slabý, protrhl, z odřezků jsem pak ještě vyválela další placků, má tedy vrstvy dvě. Víc mě už nenapadá, kdyžtak se zeptejte... (L). Dáša
Šťastlivka1 3. 5. 2010, 20:27
@onasi Dáši, vy jste to tak krásně popsala (L) že se mi to zdá najednou takové jednodušší, lidštější.. (Y) (clamp). Často si prohlížím potahované dorty a žasnu nad šikovností, protože já bych to nikdy nedokázala. :-| Ale s vaším tímto postupem jsem normálně rozhodnutá upéct jak korpus podle vás, tak ho dle vašich rad i potáhnout. ^o) ^o) Ještě se juknu na ostatní receptíky a na to potahování a uvidíme. :-p :-$
galli 13. 2. 2008, 9:10
(Y) (Y) ten je super...moc se vám povedl (clamp) (clamp),nejdřív jsem si myslela,že jste si vyhrála i se zoubkama,už ,už jsem chtěla psát další chválu,ale pak jsem si to přečetla ;-)(jsem zubní technik ;-))...a ten korpus určitě vyzkouším (Y)..přeji hodně vydařených (^) (^) (hello) (hello)
onasi 13. 2. 2008, 9:50
@galli Ach ták, zubní technik! Tak proto jsou Vaše výtvory tak dokonalé! Máte modelování v malíčku! (clamp) (clamp) (clamp) Líbo, díky, od Vás mě pochvala hřeje stonásobně. (L) Nakoukávám k Vám pro inspiraci a budu dál... Kdy pečete příští dort? Já už za 14 dní,pro manžela... (hello)
kekina 13. 2. 2008, 5:34
Tak to je bomba!!! |:o) |:o) |:o) (clamp) (Y)
AliceM 13. 2. 2008, 0:14
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Super
pakina 12. 2. 2008, 22:48
zdarvím,lde seženu tu natahovací hmotu s pozdravem Blanka,muj email PakostovaBlanka.Eli@seznam.cz díky moc
onasi 12. 2. 2008, 22:55
@pakina Blani, tu si musíte vyrobit sama, tady je návod. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8352#diskuse oproti tomuto receptu jsme přidala místo 1/4 cukru sušené mléko. mějte se, Dáša (hello)
Jiruska 12. 2. 2008, 20:07
Tak to mi při pohledu na tenhle dort spadla čelist.... Jsi tak nápaditá, fakt super. Chtěla bych vidět, jak se bude tvářit až mu ho dáš. Jsi dortová královna naší rodiny.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie