Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

SOUDEK VÍNA - dort pro tchána k šedesátinám....

0.0
SOUDEK VÍNA - dort pro tchána k šedesátinám....

Potřebné ingredience

Rozpis na jednopatrový kulatý ( tento jsem dělala z trojité dávky ) :KORPUS : 14 dkg cukru, 4 žloutky, 2-3 lžíce vody, 2-3 lžíce kakaa, 7 dkg polohrubé mouky, 1/2 PDP, špetička soli, sníh ze 4 bílků.KRÉM : Na kaši - 6 dkg másla nebo Hery, 6 dkg hrubé mouky, 4 dcl mléka, 2 vejce. Dále 20 dkg másla nebo Hery, 20 dkg cukru, 3-5 dkg kakaa.

Postup přípravy

KORPUS : Ručním šlehačem našleháme cukr, žloutky, vodu a kakao. Do této směsi přidáme mouku smíchanou s PDP a solí a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
KRÉM : uvaříme si kaši z mléka, másla, vajec a hrubé mouky ( aby se neudělaly hrudky, dám do kastrůlku jen část mléka s již rozpuštěným máslem a když se to téměř vaří, vliju k tomu zbytek mléka s rozmíchanou moukou a vejci a míchám do zhoustnutí - může se i použít ruční šlehač - pak je to opravdu krásně hlaďoučké.) Kaše musí zcela vychladnout. Vyšleháme Máslo nebo Heru, cukr a kakao. Spojíme obě hmoty.

Vychladlý korpus podélně rozkrojíme ( já abych zbytečně nedrobila, peču si 2 nebo 3 tenčí části, které dám na sebe, takže nic nerozkrajuji ). Pokapeme rumem, potřeme krémem a poklademe podélně rozkrojenými banány. Celý dort potřeme krémem, potáhneme marcipánovou hmotou a dozdobíme dle vlastní fantazie.

Abych se nechlubila cizím peřím - inspiraci jsem našla zde http://milza.rajce.idnes.cz/Dorty/images/PICT2195.jpg, na těchto stránkách je spousta náááádherných dortů.....http://www.rajce.idnes.cz/

Podle výše popsaného postupu si upečeme dortové korpusy.... Já jsem tentokrát dělala trojitou dávku těsta a upekla jsem si 3 tenčí patra ve veliké formě ( průměr 30 cm )

Každé patro pocákáme rumem ( já používám 20ml stříkačku ) , pomažeme krémem a poklademe podélně rozkrojenými banány. Postup opakujeme a celý dort pomažeme krémem. Protože je dort díky banánům velmi těžký, promazávejte a zdobte již na podnose - já si dám na podnos dekorační ubrousek, pak si nastříhám 4 proužky pečícího papíru, které dám do tvaru čtverce a na to položím dort. Když mám vše promazané a potažené marcipánem, opatrně vyjmu pečící papíry a vše je krásně čisté.....

Potahovací hmota z čokolády : podle toho, jak chcete mít hmotu tmavou - pokud použijete pouze čokolády na vaření, po přidání kukuřičného sirupu to ještě ztmavne a budete to mít téměř černé.... Takto tmavá hmota vznikla ze 2 bílých Orionek a 1 čokolády na vaření..... Čokolády rozpustíte ve vodní lázni a pak přidáte kukuřičný sirup ( na 1 čokoládu, 2 lžíce sirupu )

Použila jsem tento Kukuřičný sirup - je k sehnání v obchodech se Zdravou výživou a stojí kolem 50,-Kč... Výhodou je, že se tato potahovací hmota narozdíl od mléčného marcipánu na dortu neroztéká a má i velmi dobrou chuť - chutná jako kupované karamelky.....

Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený potravinovou fólií nebo alobalem a necháme zatuhnout. Pak srolujeme tak, aby nám vznikla šiška čokolády. Nesmí zatuhnout úplně, špatně by se pak rozvalovala - stačí tak 1/2 až 3/4 hodinky.

Hmotu rozvalujte mezi 2 mikrotenovými pytlíky - já si rozstříhla pytlík do koše - potřebovala jsem velikou placku.....

Rozválejte na tenko a pak pomocí pytlíku opatrně přeneste na dort. Já jsem si pro jistotu zavolala na pomoc manžela.... :-)

Hmotu uhladíme, dbáme na to, aby i hrany byly pěkně hladké a neobjevily se nějaké nesrovnalosti.

Přebytečnou hmotu odkrojíme a protože už nebudeme dělat nic "špinavého", můžeme vyjmout pečící papír.

...tady jsem už připevnila i horní "rantlík"....

Ulomila jsem si špejli tak, aby měla stejnou výšku jako dort a začala jsem vymačkávat rýhy.....

Moje milá skorošvagrová si vyhrála s marcipánovými figurkami z mléčné mandlové hmoty ( 1:1 cukr moučka + sušené mléko, mandlové aroma, pár lžiček vody, kapka oleje, barvivo ).... Figurky tvořila pár dní před výrobou dortu, v den zdobení by se to jen těžko zvládalo, s tímto se mořila asi 8 hodin.... )

...a tady už je téměř hotovo, z béžové mandlové hmoty jsem vykrájela proužky, na prostřední jsem čokoládou napsala nápis : "Archivní - vyzrálé - čím starší, tím lepší ! " .....

....Vedle "našeho dědy" jsem ještě bílou čokoládou napsala "Ročník 1948" - ale to už jsem zapomněla vyfotit a teď už je dort zbaštěný.....
Hodně zdaru a radost z pečení přeje LUCKA !!!

Detail dědy....

Detail soudku vína....

Detail vinné révy.....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

backa 29. 2. 2008, 16:07
MOc pěkný dort, (Y)povedl se Vám na jedničku |:o)perfektní popis i nafocení (Y) jste velice šikovná,jenom kulím oči :-o zdraví Táňa (hello)
Lukrato 2. 3. 2008, 13:01
@backa Děkuju !!!! (F) (F) (F)
julli 27. 2. 2008, 23:16
Nádhera (Y) (F)jste fakt šikulka (clamp) (clamp) (clamp)
Lukrato 1. 3. 2008, 9:21
@julli (F) (F) (F) (L) (F) (F) (F)
galli 27. 2. 2008, 21:52
Lucinko ten je bobičkový (clamp) (clamp) |:o) (Y)...nemám slov,jste fakt šikulka (Y)...jen nechápu,jak můžete mít ještě čas na focení postupu 8-| ;-)...já bych třeba taky fotila,ale jsem do práce tak zapálená,že mám maximálně čas na (cigo) (pst) ;-)...moje maminka bude mít letos krásné jubileum,a je milovnice vína,tak se budu inspirovat :-) (H) (L) (hello) (F)
Lukrato 28. 2. 2008, 6:56
@galli Děkuju !!!! (F) (L) (F) (F) (F) (F)
adjinka 27. 2. 2008, 19:37
je neskutocne krasny (Y) (Y) (Y) a urcite aj totalne chutny (zajic) moj maly synator bude mat ochvilu 1 rocik, tak ste ma inspirovali, ze mu urcite vyskusam upiect tuto torticku (^) (Y) ale namiesto vinara musim vymysliet inu vhodnejsiu ozdobku :-D ale naozaj, nadherna pracicka (clamp) (clamp) (clamp)
Lukrato 27. 2. 2008, 21:39
@adjinka Jééé, tak to mě moc těší..... (F) (F) (F)
analeh 27. 2. 2008, 17:11
(Y) (Y) (clamp) (clamp)Lucinko jste šikulka (Y) (Y) (clamp) (clamp)nádhera (clamp)
Lukrato 29. 2. 2008, 9:52
@analeh Dííííky ! (F) (L) (F)
mmatuli 27. 2. 2008, 16:31
Krásnéééé (Y)
Lukrato 3. 3. 2008, 17:25
@mmatuli Děkuju ! (F) (F) (F)
Lexi 27. 2. 2008, 15:43
(Y) (clamp) (Y) (clamp) :-p :-$ úžasný!! velká gratulace... |:o) nádhera!
Lukrato 27. 2. 2008, 16:30
@Lexi Děkuju moc !!!! (F) (L) (F)
keltka 27. 2. 2008, 14:01
opravdu nádhera (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)fakt krásně propracované,jste moc šikovná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)děkujeme za perfektní nafocení a popsání postupu.to mě tak inspiruje,že musím už také zkusit tu čokoládovou hmotu,dosud jsem pracovala jen s marcipánem.prosím vás z kolika gramů čokolády jste dělala hmotu?
Lukrato 27. 2. 2008, 14:06
@keltka Zdeni, moc děkuju za pochvalu, moc to potěší.... Na tento dort jsem dělala hmotu ze třech 100g čokolád ( 2 bílé, 1 na vaření ) a ještě mi kousek zbylo..... (F)
haňas 27. 2. 2008, 14:01
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)šikulka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie