Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

Borůvkový táč - snadný na přípravu: kynutá a nadýchaná buchtička!!

0.0
Borůvkový táč - snadný na přípravu: kynutá a nadýchaná buchtička!!

Potřebné ingredience

400 g polohr. mouky, 1x sušené droždí (nebo půl kostky čerstvých kvasnic), 1 vejce, půl kávové lžičky soli, 1,5 dcl mléka, 1 dcl vody, 4 PL cukru, 5 PL oleje, máslo na vymazání. Žmolenka.

Postup přípravy

Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme kvasnice, rozklepneme vejce. Přisolíme. Zalejeme teplým (né horkým) mlékem, vlažnou vodou. Přidáme 4 vrchované lžíce moučkového cukru, 5 polévkových lžic oleje. Hmotu propojíme vařečkou a poté důkladně propracujeme robotem (cca 3-5minut). Těsto se trošičku lepí ke stěnám mísy, ale má být krásně vláčné a vytvořit bochánek.
Lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout cca 1 hodinu. Na kynutí opravdu závisí úspěch díla! Dobu kynutí nikdy nezkracuji pod jednu hodinu.
Pak vymažeme plech (30 x 40 cm) máslem, ale já používám zásadně domácí vepřové sádlo. Tukem na vymazání ale opravdu nešetříme (zase ale aby se buchta nesmažila... :-) )
Rukama na plech vytlačíme těsto.
Hustě posypeme borůvkami a zasypeme žmolenkou. (Vynikající žmolenku na ovocné koláče vyrobíme z: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukr moučky, půl balíčku vanilkového cukru a 50 g másla/ Hery).
Ještě pak necháme připravený koláč k pečení kynout aspoň 15 minut. Peče se cca 20 minut v el, troubě na 180 stupňů.

TYP: moje maminka koláč přisypala cukrem smíchaným s 2 PL kokosu. Koláč tak je originální a chutě k sobě ladí. Taky vzhledově je koláč pestřejší, já ale kokosem zasypávám táče s meruňkami a rybízem /toto těsto můžete použít i na rybízový táč/.

DOPORUČUJI - možná se zdá, že je těsto moc vysoké, ale je tak vláčné, jako peříčko. Po tomto borůvkovém táči se zaprášilo za 60 minut :o) DOBROU CHUŤ :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

dofik 4. 8. 2016, 14:18
(Y) (Y) (Y)
Ninouš 3. 7. 2015, 17:36
Tak jsem dnes pekla s borůvkami a super (Y) Koláč byl výborný (L)nadýchaný (clamp).Jinak mě překvapilo,dělat těsto v robotu ,-)ale ničemu to nevadilo,takže příště znovu udělám!!! (jidlo) Díky (clamp)
P.A.V.L.A 3. 7. 2015, 16:01
(Y) (Y) (Y)
Marťas 2 3. 7. 2015, 10:10
(Y) :-) (Y) máme upečeno |:o) |:o) moc dobrý i s malinama (Y) :-) (Y)
laskonka333 15. 12. 2013, 16:31
(Y)
eremka 28. 7. 2013, 7:19
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se ten cukr s kokosem dává na táč ještě před vložením do trouby nebo se jím jen po upečení posype?? Moc děkuji za odpověď! Renata
xhanulka 17. 11. 2013, 12:54
@eremka kokos ještě před upečením do trouby :-)
kopretin.a 17. 7. 2013, 16:04
tip na drobenku - obyč cukr nahradit třtinovým tmavým cukrem...drobenka má pak výbornou karamelovou příchuť...taky do ní lze přidat skořici - to koláč ještě krásně voní
jeremy 17. 7. 2013, 15:21
(clamp) (clamp) (clamp)opisuji do sešitku a říkám si, proč je psáno 100ml vody a ještě 4 PL vody...nevloudila se nám chybička?
xhanulka 18. 7. 2013, 8:12
@jeremy MÁTE PRAVDU, OPRAVÍM. Děkuji mnohokrát za upozorněnííí :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie