Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Dort manželovi k narozeninám - první výtvor

0.0
Dort manželovi k narozeninám - první výtvor

Potřebné ingredience

vše v postupu

Postup přípravy

KORPUS:
--------------

(převzato odsud z MMB, autorka paní Dáša - ID 9782, rodina hodnotila korpus velmi kladně, nechala jsem těsto jen bílé, protože jediný rodinný čokoládožrout jsem bohužel já)

Osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
kakao na krém: 2 šlehačky, 2 čokolády na vaření, ztužovač šlehačky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ušleháme bílky s polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících, dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)

(tak toto je zkopírovaný původní recept, já dělala bez kakaa, jen bílý - Martina B.)

***


MARCIPÁN - falešný
---------------------------

(opět ID autorky zapomenuto, ale receptík je zde opět zkopírovaný, dokonce myslím že ty rady jsou od někoho jiného, já si to vždycky hodim do wordu a uložim v počítači)

(dle Blaničky Boháčové): 300 g polotučného suš. mléka, 300 g moučk. cukru, 6 lžic oleje, voda dle potřeby (asi 1dcl, ale vlívat po troškách !!!, může být i méně !!!), pár kapek madlové tresti

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)
Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.
Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček . Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

***

.

Nemáme moc rádi přemáslované dorty, takže jsem promazala jen 1x (marmeládka + máslový krém z másla a pudinku uvařeného ve vodě s přidáním 1 lžíce hladké mouky - to pak krém krásně drží tvar a nemusí být tolik mastný), ale těsto bylo tak vysoké a mechové, že by klidně sneslo 2x. A navíc první dort - člověk dost tápe, hlavně pokud si vytyčí svůj cíl napoprvé hodně vysoko, jak je mojí specialitou :))

Takto mám připravenou placku, úplně první pokus s marcipánem, vč. barvení a válení... Marcipán jsem dělala celý ručně, bez použití domácí pekárny - o tom jsem se dočetla až potom. Byla to pěkná makačka.

Takto jsem si připravila na okna a kola šablonky z papíru, podle kterých jsem pak stříhala z marcipánu normálně nůžkama :)

Kola jsem vytvořila napatláním rozehřáté čokolády na vaření s trochou tuku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

titik 1. 2. 2009, 20:13
No a Marti, tohle je teda super dort,tak hmotu už znám :-) ted jsem k vám jukla na další fotky, ale mohu se zeptat, já mám velký problém s válením těchto hmot :-((((,,nikdy jsme nezvládla udělat takovouto placku velkou :-((na čem a čím jste válele? Já musím na folii a přes folii ,ale i tak to neudělaám tak haldké a velké jako vy :-( nemohu přijít ne ten prvej fíígl :-((( nejsme tak šikovná :-((jsme samouk :-)( jako vy...ale tohle nezvládám.-))..M
Bromovka 2. 2. 2009, 13:57
@titik Marti, válím to tak, že si na varnou desku položím a přihladím 2 pruhy potravinářské fólie pod sebe. Je tam pár varhanů, ale tahle strana zůstává dole, takže to není vidět. Obyčejným kuchyňským dřevěným už hezky zajetým (dokonce ani nemá otočnou rukojeť) válečkem válím a válím od středu k okrajům, nahoru fólii nedávám. Trvá to trochu déle, je to fuška - přece jen marcipán je tužší. Nejdřív si ukoulím a rukama uplácám takovou kulatou placku, tu pak položím a začínám rozvalovat. Aby se pak nevarhanily boky nebo okraje na dortu, je potřeba mít plát silnější než 1 mm, možná i než 1,5 - u toho narozeninového dortu pro Lucinku jsem se bála, aby mi velikostně placka stačila, tak jsem to rozválela příliš tenké. Průběžně si placku poměřuju válečkem nebo metrem, jestli mi už bude stačit. Přenáším lehkým namotáním na váleček, placka se nevytáhne. Všechny rady jsem nasbírala tady, a že jsem sbírala dlouho, než jsem se poprvé k pečení odhodlala. koukala jsem na Vaše dortíky - jste se svými minimálně 12 podstatně dál než já (^)
Gaaby 17. 10. 2008, 17:23
(Y) (clamp) Moc krásné autíčko! (F) A ani ser mi nechce věřit, že je to Váš první dortík! :-$ (^)
Bromovka 26. 10. 2008, 21:52
@Gaaby No fakt. První povedený. :-) Ten úplně první jsem dělala před více než 10 lety a zaopomněla jsem tam dát mouku (zůstala v misce na lince a ani jsem si nevšimla, že mi tam něco chybí, jak to bylo našlehané) v troubě se to celé propadlo, snědly jsme okraje s mamkou ke kafi, chutnaly jako těsto na rakvičky, uprostřed formy se to propadlo a lepilo to, to dostaly slepice - no a pak jsem si dala tu dlouhou pauzu, bála jsem se do něčeho podobného pustit. Ale 40., to byla výzva...
vstedronska 11. 3. 2008, 17:53
No tak to jste supr pekařka,úžasné (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 10. 3. 2008, 21:26
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) aneb není co dodat
luciasanta 10. 3. 2008, 21:22
Martinko !!!!!!!!! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) To je úžasný výtvor ! Jestli nás nevodíte za nos a je to opravdu první výtvor, tak máte skvěle nastartováno stát se vrcholnou cukrářkou !! Je to jak z profesionální cukrářské výrobny - prostě (Y) (Y) (Y) Lucka (clamp) (clamp) (clamp) P.S. A můžete mi prosím prozradit, jak jste dospěla k tam věrohodnému tvaru (doufám, že se nepletu, že je to VW brouk). Měla jste vystrižený obrázek a podle toho ořezala korpus a dle obrázku i zdobila? Díky za rady... inspirovala jste mě a už vím, co manželovi za měsíc a půl k 35tinám !!!
Bromovka 11. 3. 2008, 17:49
@luciasanta Milá Lucie, protože jsme milovníci aut VW brouk - což uvidíte i v mém albu svatebních fotek - tak mám doma formu na bábovku ve tvaru brouka. V té jsem upekla korpus, který mi jako v pohádce hrnečku vař vyběhl asi o 6 cm nad formu, ale neutekl. Podle té formy jsem si z papíru udělala šablonky na okýnka a kola a světla a tak a z plátu marcipánu jsem vše podle nich vystříhla nůžkama. A protože to bylo takový "nedodělaný", napadlo mě olemovat okraje tenkýma válečkama a hned to vypadalo lépe. Protože mám 4měsíční holčičku, začala jsem péct asi po 5. hodině odpoledne a mezi tím kojení, koupání, večeře, kojení atd., prostě skončila jsem v 1:45 ráno. Ale myslím, že to stálo za to.
usmev 10. 3. 2008, 21:17
:-o (^) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
onasi 10. 3. 2008, 19:27
Martino, sláva, sláva! to je můj recept na korpus a jsem moc ráda, že ho někdo vyzkoušel bez kakaa, zajímalo mě, jaký bude. POkud Vám chutnal, je to skvělé! Musíte být úžasně šikovná, protože nevím, že by něčí první výkon vypadal tak profesionálně!!! (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 10. 3. 2008, 21:03
@onasi Dášo, děkuji i za vaše mailové připomínky, upravila jsem v receptu to, co patřilo k původnímu zelenému zubařskému receptu na dort, ze kterého jsem to bez pořádného čtení zkopírovala. Příště si rodina opět objednala tento korpus, samozřejmě opět v bílém provedení. Díky a vařte - pečte, ať mám kam chodit pro inspiraci. Martina

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie