Dort manželovi k narozeninám - první výtvor

Potřebné ingredience
vše v postupu
Postup přípravy
--------------
(převzato odsud z MMB, autorka paní Dáša - ID 9782, rodina hodnotila korpus velmi kladně, nechala jsem těsto jen bílé, protože jediný rodinný čokoládožrout jsem bohužel já)
Osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
kakao na krém: 2 šlehačky, 2 čokolády na vaření, ztužovač šlehačky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ušleháme bílky s polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících, dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
(tak toto je zkopírovaný původní recept, já dělala bez kakaa, jen bílý - Martina B.)
***
MARCIPÁN - falešný
---------------------------
(opět ID autorky zapomenuto, ale receptík je zde opět zkopírovaný, dokonce myslím že ty rady jsou od někoho jiného, já si to vždycky hodim do wordu a uložim v počítači)
(dle Blaničky Boháčové): 300 g polotučného suš. mléka, 300 g moučk. cukru, 6 lžic oleje, voda dle potřeby (asi 1dcl, ale vlívat po troškách !!!, může být i méně !!!), pár kapek madlové tresti
Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)
Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.
Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček . Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.
***
.

Nemáme moc rádi přemáslované dorty, takže jsem promazala jen 1x (marmeládka + máslový krém z másla a pudinku uvařeného ve vodě s přidáním 1 lžíce hladké mouky - to pak krém krásně drží tvar a nemusí být tolik mastný), ale těsto bylo tak vysoké a mechové, že by klidně sneslo 2x. A navíc první dort - člověk dost tápe, hlavně pokud si vytyčí svůj cíl napoprvé hodně vysoko, jak je mojí specialitou :))

Takto mám připravenou placku, úplně první pokus s marcipánem, vč. barvení a válení... Marcipán jsem dělala celý ručně, bez použití domácí pekárny - o tom jsem se dočetla až potom. Byla to pěkná makačka.

Takto jsem si připravila na okna a kola šablonky z papíru, podle kterých jsem pak stříhala z marcipánu normálně nůžkama :)

Kola jsem vytvořila napatláním rozehřáté čokolády na vaření s trochou tuku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu























































