(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Staročeská pučálka-sladká i slaná
Potřebné ingredience
Příprava hrachu trvá cca 3 dny. Sušený zelený hrách neloupaný, voda. Dále máslo nebo sádlo, sůl a pepř, popř. i česnek a petržel, nebo med, nebo cukr a skořici, sušené ovoce,
Postup přípravy
1.Hrách propereme, přebereme a dáme do misky, zalijeme vodou zhruba 1 - 2 cm nad hrách. Takhle necháme 24 hodin.
2. Potom vodu slejeme, propláchneme hrách vlažnou vodou a nasypeme na plech nebo jinou podobnou nádobu, vodu už necháme pouze na dně. Umístíme na teplé místo, 1 - 3x denně proplachujeme ve vlažné vodě, snažíme se hrách moc neodrbat, spíš jen protřepáváme, aby se neolupovaly slupky - pak neklíčí.
3. Druhý den už můžeme pozorovat klíčení, i nadále jemně proplachujeme.
4. Třetí den už by měl být naklíčený. Slijeme vodu, necháme okapat.
Na pánviččce rozpálíme sádlo nebo máslo, opražíme hrách . Lze i v troubě, ale to nedělám, tak přesný postup nevím.
Podáváme osolené a opepřené, s bylinkami, nebo i s česnekem. Sladká varianta je také velmi dobrá, u nás vede máslo a med.
Přestože příprava vypadá velmi složitě, je to jednoduché, levné a moc zdravé.
2. Potom vodu slejeme, propláchneme hrách vlažnou vodou a nasypeme na plech nebo jinou podobnou nádobu, vodu už necháme pouze na dně. Umístíme na teplé místo, 1 - 3x denně proplachujeme ve vlažné vodě, snažíme se hrách moc neodrbat, spíš jen protřepáváme, aby se neolupovaly slupky - pak neklíčí.
3. Druhý den už můžeme pozorovat klíčení, i nadále jemně proplachujeme.
4. Třetí den už by měl být naklíčený. Slijeme vodu, necháme okapat.
Na pánviččce rozpálíme sádlo nebo máslo, opražíme hrách . Lze i v troubě, ale to nedělám, tak přesný postup nevím.
Podáváme osolené a opepřené, s bylinkami, nebo i s česnekem. Sladká varianta je také velmi dobrá, u nás vede máslo a med.
Přestože příprava vypadá velmi složitě, je to jednoduché, levné a moc zdravé.

Pučení

Usmaženo, tentokrát na másle s kmínem a česnekem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé