Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Kuřecí šunka

0.0
Kuřecí šunka

Potřebné ingredience

1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky), 18 g soli, 4 g nakládací soli (Praganda), 4 g moučkového cukru, 100 ml vody

Postup přípravy

3/4 masa nakrájet na malé kostky, zbylou 1/4 umlít (dělám tyčovým mixérem).
Do vody přidat sůl a cukr, roztok přidat k masu a důkladně celou směs promíchat - doporučuje se minimálně 10 minut intenzivního míchání (někdy to dávám míchat do pekárny).
Maso přendat do šunkovaru, průběžně stlačovat. Potom ho uzavřít a dát na 48 hodin do lednice uležet.
Šunkovar přendat do hrnce přiměřené velikosti, zalít vodou a zahřívat.
Jakmile se dosáhne teploty 80°Ct., tak stáhnout plamen a při této teplotě (75-85 °C) vařit 2 hodiny.
Po dvou hodinách šunkovar vyndat z vody a slít z něj přebytečnou vodu. Pak ochladit studenou vodou a dát do lednice vychladit.
Po vychlazení vyjmout a servírovat.

Pro změnu je možné do šunky přimíchat černé nebo zelené olivy (50 g).

3/4 masa nakrájet na malé kostky, zbylou 1/4 umlít (dělám tyčovým mixérem).

Toto je řeznická nakládací sůl, k dostání běžně v obchodech a drogeriích. Dávám jí jen špetku, když dělám jen poloviční množství, tak žádnou.

Do vody přidat sůl a cukr, roztok přidat k masu a důkladně celou směs promíchat - doporučuje se minimálně 10 minut intenzivního míchání (někdy to dávám míchat do pekárny).

Maso přendat do šunkovaru, průběžně stlačovat.

Šunkovar uzavřít a dát na 48 hodin do lednice uležet.

Šunkovar přendat do hrnce přiměřené velikosti, zalít vodou a zahřívat.

Jakmile se dosáhne teploty 80 st., tak stáhnout plamen a při této teplotě (75-85 st.) vařit 2 hodiny.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

taba 21. 1. 2014, 21:50
Když slyším slovo šunkovar, vzpomenu si na "Čekání na Patrika"... ,-)
analeh 19. 1. 2014, 12:59
Jitko prosím kolik váhově vyjde z této dávky syrového masa hotové šunky?Děkuji
Ayra (upraveno) 3. 3. 2014, 0:14
@analeh Takže právě zváženo - 462 g ( je to poloviční dávka, takže z 500g masa).
Ayra 19. 1. 2014, 18:52
@analeh Musím přiznat, že mě ještě nenapadlo to převážit. Ale mám naloženou další, tak v úterý dám vědět :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie