Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

výborná a snadná bezová šťáva (sirup)

0.0
výborná a snadná bezová šťáva (sirup)

Potřebné ingredience

0,8 l vody, 1 kg třitinového cukru (může být i normální krystal,ale lepší a zdravější je tř.),cca 25 květů bezu která vyklepeme občas je tam nějaká havěť, opláchneme a necháme okapat,2 citrony

Postup přípravy

Vodu přivedeme k varu odstavíme a přidáme cukr který necháme rozpustit po schládnutí do vlažna přidáme květy bezu a na kolečka nakrájené dobře omyté citrony já to dělám v papiňáku který se dá dobře uzavřít a necháme 24 h louhovat.Pak přelijeme do sklenic klidně zavařovacích skladujeme v lednici ne moc dlouho proto dělám z tohoto množství je toho cca 1l ředíme vodou nebo sodovkou dle chuti můžeme přidávat i do čaje je to zdravé a moc dobré

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

fidelkan 3. 6. 2015, 14:40
Dobrý den, zkouším tuto vaši šťávu. Jen jsem tam dala třinový cukr a vodu mám úplně černou. Vy na obrázku máte ten nápoj světlý. Tak uvidím jaké to bude ? Děkuji za recept. Petra Šmaterová (Y)
kontrola3 10. 6. 2014, 16:53
Já měla za to, že mýt bezové květy se nemá, smyjete to nejlepší - pyl, nebo se mýlím? :-)
evicela 11. 6. 2014, 8:50
@kontrola3 ano, přesně tak , pokud se pyl smyje je to celkem bezcenná záležitost, proto se nemají květy sbírat u silnic apod, pokud je tam náhodou nějaký brouček vyplave a sebere se (F)
komár15 10. 6. 2014, 21:28
@kontrola3 No to nevim,ale v zhledem k tomu že se to nevaří ani nekonzervuje tak se přiklánim k mytí a nevim zda pyl je to nejlepší já jsem na něj třeba alergická a hlavně neni na tom než pyl ale i smog brouci prach atd..,ale jestli nechcete tak nemyjte já proplachuji a šťava je výborná :-)
kontrola3 10. 6. 2014, 23:37
@komár15 No právě ten pyl dělá chuť černého bezu. Proto se má sbírat mimo města, cesty atd. Loni a předloni jsem dělala sirup z opláchnutého bezu a letos jsem jen nechala vylézt broučky - 2 hodinky po sběru a i s pylem jsem květy namočila do kyseliny citronové a ta chuť se opravdu nedá srovnat, je mnohem silnější. Ale to je fakt věc názoru :)
komár15 11. 6. 2014, 7:07
@kontrola3 Přesně tak ,kdo nechce ať neoplachuje nám roste na zahradě(což mě dává na mojí alergii zabrat,ale kvůli tomu jak je dobrý a zdravi to přetrpuji) bydlíme ve městě a v receptu který jsem dostala bylo propláchnout tak proplachuji mírně pod sprškou,A s tou kyselinou nám to třeba nechutná a příde mě moc chemická a kyselá ,ale jak říkáte je to věc názoru každý si to může přizpůsobit dle svého 100 lidí 100 chutí i názorů *-) :-) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie