Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 298 návštěvníků)

BEZOVÝ SIRUP

0.0
BEZOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience

40 květů černého bezu 4 litry vody Kyselina citronová (balíček 100g) 4 kg cukru

Postup přípravy

Natrháme mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirup dělat v květnu, aby déšť nespláchl pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!
Květy rozložíme na papír (noviny), čímž je zbavíme mušek a hmyzu.
Převaříme si 4 litry vody a trochu necháme zchládnout. Nalejeme ji do plastového lavoru nebo do skleněné nádoby, NEVHODNÝ je KOVOVÝ hrnec. Pak do vody namočíme květy, přisypeme kyselinu citronovou a necháme přes noc vyluhovat do druhého dne.
Vzniklou tekutinu přecedíme přes plátýnko (plínku) do velkého hrnce a přisypeme 4 kg cukru (nejlepší je nerafinovaný třtinový, já jsem dělala z klasického bílého) .
Povaříme asi 2 minutky, dokud se cukr beze zbytku nerozpustí.
Naléváme ještě horké do čistých láhví, raději přes sítko (jistota je jistota), plníme až k hrdlu, abychom zajistili trvanlivost (já jsem nakonec kapla půl malé lžičky alkoholu - slivovice - do celé várky, aby se vše zakonzervovalo přírodněji než chemikáliemi - děti ta kapička snad nepoloží, radí to zkušení) a dobře zazátkujeme (ještě horké, aby se víčko dobře chytlo).
Uchováváme v chladu a temnu. JE TO MŇAMINKA! Naše děti to milují...
Ještě se chystám na sirup z květů růží, až našetřím nějaké prázdné láhve :o), pak dám avízko, jak to dopadlo

Natrháme si mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirupek dělat v květnu, aby déšť nestihl ještě spláchnout všechen pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!

Namočíme květy do svařené vody a necháme přes noc vylouhovat

Vzniklou tekutinu přecedíme přes plátýnko

Nostalgicky vytáhneme plínky po dětičkách

Dobře vymačkáme

Suchý odpad vyhodíme do bioodpaduuuuu

A osladíme si život :o)

Naléváme ještě horké do čistých láhví

Abychom eliminovali vzduch, naléváme až po okraj

Ze 4 litrů sirupu jsem naplnila zhruba 9 sedmičkových lahvinek nebo 10 menších (a jednu jsem hned rozbila, jak jsem je přenášela do komůrky - buééééé)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Editt1 26. 3. 2019, 7:45
Ahoj Holky, sirup dělám už několik let, je výborný. Jen jsem měla recept kde se květy namáčely do převařené vychladlé vody ale po luhování květů a rozpuštění cukru se už neohříval a plnil rovnou do lahví. Uchovávala jsem ve sklepě a vydržel i dva roky. Tak přemýšlím jestli je nutné ho zahřívat před plněném do lahví *-) ???
lenule11111 26. 2. 2019, 12:01
(Y)
marsi-28 27. 6. 2017, 0:24
Moc přeslazené,dělám 35 květů,2 litry vody,1kg cukru,citrony
Sonninek 9. 6. 2015, 18:17
Co s pěnou, která se tvoří na povrchu? Nevadí nebo musí pryč?
Stockma 26. 6. 2017, 12:33
@Sonninek Soni, já tam tu pěnu nechávám, dělá to ten domácí punc, ale někdo ji sbírá, ona později v lahvi zešedne a nebo udělá takový šedý šlem, ale mě to nevadí....někdo to tam nechce...
kvítečko 25. 6. 2014, 13:41
(Y)
ibara 24. 6. 2014, 8:54
(hello) Ve všech takových zdravých dobrotách mě odrazuje množství cukru.... nemáte někdo nějakou variantu bez něj? *-) Není to kvůli cukrovce, nechci dávat ani umělá sladidla typu sacharin apod. Krásné léto všem.... (flower)
sympatie 24. 6. 2014, 11:30
@ibara Je pravda že všechny sirupy jsou samý cukr, ale když jsem o tom přemýšlela, pořád lepší cukr než ty chemické hnusy, které kupujeme v marketech.
Stockma 26. 6. 2017, 12:36
@sympatie přesně tak...můžete si ho víc ředit potom vodou, abyste to neměla tak sladké, ale cukr je asi nejschůdnější varianta.
nopet 11. 6. 2014, 21:15
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Ivka Koudele 10. 6. 2014, 13:29
Moc děkuji za rcp (Y) (Y) (Y) dneska jsem ho udělala a už ho pijeme a je teda výýýýbornýýýý |:o) |:o) (F) (F)
KlarMar 1. 6. 2014, 21:14
Díky za vynikající recept (Y) Dělala jsem ho letos po druhé a dopadl zase na výbornou :-) Dávám do lahví od piva Bernard, jsou tmavé a mají pořádný uzávěr takže parádně těsní a pro jistotu přidávám do celé dávky lžičku slivovice a vydržel nám i přes zimu :-)
hantonie 29. 5. 2014, 23:04
no tak to vypadá dobře (Y) (Y) (Y). Určitě vyzkouším, ale nemám skleněné láhve, můžu dát do plastových??? *-) *-)
Stockma 23. 6. 2014, 22:09
@hantonie pozor - nově jsem letos vyzkoušela, že sirup nenechám projít varem, ale zahřeju pouze na 85 stupňů - výsledná šťáva je mnohem voňavější a chuť je opravdu velice výrazná, mňam! Nevím, jestli se to nějak projeví na trvanlivosti, ale údajně by těch 85 až 90 stupňů mělo stačit ke zničení choroboplodných zárodků, plísní a pod., vitamíny a vůně se zachová ve větším množství. Plastové láhve naprosto nedoporučuji kvůli uvolňování dioxinů - plast a horko nejdou dohromady. Když už si děláte domácí vynikající vlastní šťávu, přece to nekorunujete plastovými láhvemi, a nebo když už by nebylo zbytí a skleněné byste nesehnaly, NENALÉVEJTE sirup do láhví horký, měl by mít teplotu pod 50 stupňů celsia, což zase nevím, jestli se vám chytnou víčka (?)
lenka620 24. 5. 2014, 13:47
Evi sirup jsem podle Vás dělala již minulý rok,je naprosto vynikající :-) a proto ho chci letos dělat hóóódně moc,aby byl třeba až do zimy,ale můžu ho skladovat jedině v komoře,kde chladno není ( jsme z paneláku ),myslíte že vydrží...nebo máte někdo zkušenost,jak uchovat,když nebude v chladnu? Předem moc děkuji...
Šášula 29. 5. 2014, 21:20
@lenka620 Dobrý večer.Taky bydlíme v bytě a v komoře máme teplo a v pohodě mě vydrží až do zimy.Letos jsem dokonce v dubnu našla ještě v zadu v komoře jednu lahev a nic tomu nebylo.Tak se nemusíte bát nechat to v komoře.
tintinka 23. 5. 2014, 20:03
Ahojky taky dělám sirup z bezu každý rok jen místo kyseliny citronové dávám dobře omyté pokrájené citrony, zkoušela jsem letos i med a je výborný. (Y)
bibina5 18. 5. 2014, 15:13
Dobrý den , chtěla bych se jen připtat, opravdu se tam dává 1OOg kyseliny?? není to moc. Nevím, jen se ptám chystám se na to. Poradíte mi někdo. Děkuji
Kittynka22 15. 4. 2014, 20:50
Dobrý den,prosím mužu se zeptat nemáte na prodej?
Stockma 23. 6. 2014, 21:57
@Kittynka22 klidně vám pošlu vzorek, Klári, ale nevím, jestli to přežije poštu... ? já ho zas tolik nedělám, abych prodávala....vyzkoušejte si udělat LIPOVÝ, ten je ještě lepší než bezový (teda mně voní nejvíc) a teďka právě je lípa v plném květu! není to nic složitého, opravdu to zvládne každý!
antoinetta 24. 2. 2019, 23:03
@Stockma Dobrý de Evi, také jsem přemýšlela o lipovém sirupu, poradíte mi jak na něj? Děkuji M.
klaracic 3. 7. 2013, 23:28
Dobrý večer, můžu se zeptat, při louhování musí být lahev v lednici? Předem díky za odpověď, už se těším, až to vyzkouším :-)))
Stockma 23. 6. 2014, 21:53
@klaracic při louhování může být normálně v pokojové teplotě - já ho nechávám stát na kuchyňské lince a nikdy se nic nestalo...
maroušek 27. 6. 2013, 10:24
Tak jsem právě dodělala z další dávky ,-) je opravdu (Y) (Y) (Y) tet nepijeme nic jiného ,-) ,-) ,-) Děkujeme za receptík (L) (L) (L) (L)
Jonáš7 25. 6. 2013, 12:55
(Y)
budlinka69 17. 6. 2013, 13:30
Je vynikající, zrovna zítra se na něj chystám a udělám tolik dávek, kolik jen bude kvítků a protože tu máme 4 obsypané stromy, tak toho bude hodně :-)) Loni se po něm jen zaprášilo!
ORCHIDEJ77 11. 6. 2013, 16:20
Jdu na něho,a jak dlou vydrží/pokud se nevypije/ nezkazi se?? Mi radili že ho mam ješté ve sklenicich zavařit jako kompoty .dělám letos poprve *-) (Y)
JPokecka 23. 6. 2013, 17:33
@ORCHIDEJ77 nezkazí se, mám vyzkoušené od loňska, ještě nějakou zásobu máme a sirup je moc dobrý !
sesemka 13. 6. 2012, 22:31
je výborný, také jsem dělala, dala do horkých zavařovacích sklenic, snad vydrží, ale zdá se mi, že je tam hodně té kys. citronové, nemáte někdo zkušenost s menším množstvím ? Ještě je v receptech návod na lipový ... (Y) (Y)
Stockma 26. 6. 2012, 23:25
@sesemka někdo dává místo kyseliny jen citron, ale bojím se, že bude o dost náchylnější ke zkáze... přecejen ty kousky dužinek ...možná k okamžité spotřebě to nevadí...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie