Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 64 návštěvníků)

Frgále

0.0
Frgále

Potřebné ingredience

Těsto: 500g polohrubé mouky 75g moučkového cukru 35g droždí 250 ml teplého mléka 125g másla 2 žloutky 1 citron 2 lžíce cukru krupice špetka soli vejce na potření

Postup přípravy

Do mísy dáme veškerou mouku uděláme důlek uprostřed do kterého dáme cukr a nadrobené droždí
a zalejeme trochou vlažného mléka a zakryjeme.Necháme vzejít kvásek.Jakmile máme kvásek,přidáme ostatní ingredience těsto rukama uhněteme a dáme kynout.
Hotové těsto přikryjeme fólií a necháme 15-20 minut vykynout,
pak ho důkladně prohňoucáme.
A zase ho přikryjeme fólií necháme 15-20 minut vykynout
a prohňoucáme a pro velký úspěch si to zopakujeme ještě jednou
(dohromady tedy máme 3 kynutí a 3 hňoucání)
a po třetím hňoucání se již vrhneme rovnou na válení frgálů.
Mezitím či den předem si však ještě připravíme náplně a žmolenku.

Těsto si rozdělíme na 4 bochánky,
na vál si dáme papír na pečení a z první kuličky si vyválíme přibližně kulatý frgál.
Jde to krásně prstama vytvarovat
těsto se netrhá a během minuty krásně prstama vytvarujete kolo.
Můžeme si pomoct tak že si tvar frgalu vytvarujeme dle dortové formy
Prstama rozválime tvar kola cca 26 az 30cm a okraje necháme malunkato větší,tím že prstama roztahujeme od prostředka se nám okraje větsi vytvaruji skoro sami Stačí nechat je malunké nemusí být velké
okraje pak potřeme vajíčkem.
Frgál naplníme makem tvarohem atd,posypeme žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C
do zezlátnutí okrajů.Pokud pečeme vhorkovzdušné troubě pečeme vždy o 20°C méně.
Mezitím co se nám frgál peče si rozpustíme máslo s rumem
a hned po vytažení z trouby každému frgálu potřeme okraje a pokapeme náplň.

žmolenka
100g hladké mouky
3,5 lžíce krupicového cukru (80-90g)
50g změklého másla

na pokropení:
100g másla
50g rumu

maková nádivka
150g mletého máku
1 vanilkového cukru
1 lžíce povidel
1 lžíce rumu
krupicový cukr podle chuti
150 ml mléka
1 lžíce medu
dáme do hrnce a minutku dvě povaříme

tvarohová nádivka
2 měkké tvarohy v alobalu 2x 250g
2 žloutky
1 vanilkový cukr
pár kapek vanilkového aroma
moučkový cukr podle chuti
2 lžíce vanilkového pudinku
případně mléko na zředění

povidla švestková
440 g povidel
1-2 lžíce rumu
cca 35g nastrouhaného perníku pokud jsou povidla řídká

Recept není muj ale mám ho od jedné paní a Frgále jsou výborné :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vojtula 11. 1. 2015, 19:24
určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y)
nese v lese 8. 10. 2014, 12:59
Upekla jsem a už i ochutnala a musím říci mňamka !!! (Y) stojí to za to (clamp) (clamp) (clamp) **** super recept
P.A.V.L.A 2. 10. 2014, 16:20
(Y) (Y) (Y)
kamion 9. 9. 2014, 12:17
Chválím za snahu, z té dávky by jich mělo být 5, byly by tenčí. Chybí mi tam perník, kterým se upečený koláč po vyndání z trouby posype, do tvarohové nádivky dávám sníh a nedávám puding. Každý recept je jiný (F) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=74687&user=40799
Kamis1 2. 10. 2014, 5:32
@kamion Ještě jsem neslyšela, že by se do tvarohu dával sníh :-o...jiný kraj jiný mrav...Paní je zvyklá na jejich chutě, tak sem dala recept podle jejich chutí a komu se to nelíbí, ať si udělá náplně podle svých chuťových buněk, na které je zvyklý (Y)
kvítečko 9. 9. 2014, 12:04
(Y) (pl) (C) |:o)moc pěkné
Vera N 9. 9. 2014, 11:29
(Y) (Y) (Y)
Česťa kuba 9. 9. 2014, 8:28
To jsou chutě (zajic) určitě vyzkouším!!! (hello) (hello) (hello)
lidare 9. 9. 2014, 7:44
(Y) :-) (C) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie