Jemný jak peřinka - Koláč tvarohový korálkový

Potřebné ingredience
Recept mi poskytla kamarádka, upekla ho na jednu oslavu a nemohla jsem domů odejít bez receptu. Je to jejich rodinný recept a nikdo vlastně ani neví, proč se mu říká korálkový :o) Já na to možná přišla - po upečení se po chvíli vrstva bílku jakoby orosí a vytvoří se na něm malé kapičky jako korálky, tak možná proto mu dali takový název. Věřím, že bude chutnat i vám, je jemňoučký a nadýchaný jako peřinka.
Postup přípravy
30 dkg polohrubé mouky
13 dkg cukru
1 prášek do pečiva
13 dkg tuku (dala jsem máslo, lze i Hera)
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
Vše zpracujeme v těsto, není nijak tuhé, spíše mastnější, klidně ho dejte trochu zchladit do lednice a pak ho rozdělíme (nakrájíme nožem na plátky), poskládáme těsně vedle sebe a vymačkáme na plechu s pečícím papírem. Když se lepí, jde to vymačkat lépe s navlhčenýma rukama.
Tvarohová náplň:
3/4 kg tvarohu
15 dkg cukru
1 vejce a 3 žloutky (bílky ponecháme na později)
3/4 másla rozehřát (lze i Hera, ale máslo je určitě chuťově lepší)
3/4 l mléka
2 vanilkové pudinky (prášek)
Směs vyšleháme a vlijeme na vymačkané těsto na plech a pečeme do zlatova. Asi na 170°-180°C 30-40 minut, ale sledujte povrch, aby byl takový pevnější.
Sněhová vrstva:
Ušleháme zbylé 3 bílky se 3 lžícemi cukru (dala jsem 2 lžíce cukru a 1 vanilkový cukr)
Po upečení základu s tvarohem rozprostřeme ušlehanou sněhovou vrstvu a dáme ještě na chvíli dopéct, až se udělá krusta.
Dobrou chuť!

vypracujeme mastnější těsto

vymačkáme těsto na plechu vyloženém pečícím papírem

vyšleháme tvarohovou vrstvu, přidáme pak 3/4 l mléka a opět vyšleháme

vyšlehaná tvarohová vrstva i s mlékem

tvarohovou vrstvu nalijeme na těsto

upečeme dozlatova základ - těsto + tvarohová vrstva

na upečený základ rozprostřeme vyšlehaný sníh s cukrem

dopečeme dozlatova

a po zchladnutí můžeme začít krájet

dobrou chuť!

orosený bílek a na něm korálky - odtud název korálkový
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
















































































