Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Dortík na oslavu

0.0
Dortík na oslavu

Potřebné ingredience

Formu na dort (já pekla z menší o průměru 18 cm).Na korpus:4 vejce,8 lžic vody,polohrubá mouka a cukr ve váze celých vajec,1/2 prášku do pečiva,holandské kakao.Krém,na jaký máte chuť:-),já zvolila kakaový piškot s máslovým krémem a rybízovou marmeládou.Marcipán (falešný),ale výborný,nepoznala jsem rozdíl.Marcipán:200g cukr moučka,200 g polotuč.sušeného mléka (spotřebovala jsem ale o trochu více),3 rovné lžíce medu,kapku mandlové esence,já přidala i kapku vanilkové esence,troška vody,od oka,dle těsta,2 lžíce oleje,nebo 0,5 cm odřezku másla

Postup přípravy

Nejprve vymazat a vysypat formu hrubou moukou.Rozdělíme vejce.Ušleháme žloutky s 3/4 dávky curu,přidáme vodu a šleháme do hustší pěny (šlehat raději déle,cca 5-8 min.).Poté si ušlehat bílky se zbylým cukrem.Mouku prosyjeme s prdopeč,já prosývám i třikrát.Do žloutkové pěny pomalu vmíchávat na střídačku bílky,a mouku s prdopeč.Vše jen z lehka obracet,aby nám uvnitř zůstal vzduch,a piškot pěkně vyskočil :-).Hotové těsto nalijeme do formy a dáme upéct do předem předehřáté trouby při 170°C na cca 50 min.Dle vaší trouby.Střed se peče pomaleji,tedy peču raději volně a déle.Po vytažení necháme korpus vystydnout.Poté ho krájíme na 3 stejná patra,která promažeme libovolným krémem,a zavařeninou.Korpus potřeme ve slabounké vrstvě i ze stran a na horní straně.Pokud chceme potahovat marcipánem,nesmíme použít pod potahovací hmotu žádný šlehaškový krém!!Marcipán by nepřilnul a stékal.Ideální je právě máslový krém,ve slabé vrstvě.Potřený korpus necháme v ledničce minimálně 4 hodiny,nejlépe přes noc,vychladit.Marcipán:při zpracovávání marcipánu,je zapotřebí potírat ruce třeba Omegou,nebo Herou.V některých receptech uvádějí máčení rukou pod vodou,což se mi moc neosvědčilo.Všechny přísady dát do mísy,a pár minut zpracovat ručním hnětačem.Jakmile se těsto trochu spojí,přendat na vál,a zpracovat těsto rukama,dokud se neutvoří tužšší těsto,marcipán.Pokud by se vám zdála hmota moc tuhá,přidat malinko vody,pokud se vám zdá naopak řidší,dosypat sušené mléko.Zpracovávání marcipánu do požadované hmoty je časově trošku náročnější,cca 15 - 20 min.Těsto se nesmí lepit!Jakmile je marcipán hotový,rozdělíme si ho na díly,a barvíme potravinářskými barvivy.Já použila klasické,levnější,které se smíchají s pár kapkami vody,nebo lze použít gelové,či jiné barvy.Marcipán,který chcete použít na potažení celé plochy,vyválíte a opatrně přenesete na dort.Žehličkou na marcipán,nebo čímkoli rovným a plochým,uhladíte,aby nezůstaly vzduchové bubliny.Poté už zdobíte,dle vaší fantazie.Dobrou chuť :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie