(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Nadýchané koblížky

Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 3 deci mléka, 2 celá vejce, 25 g vlahého másla, ¾ kostky čerstvého droždí-necelá, 2-3 lžičky cukru, trochu rumu.
Postup přípravy
Koblížky plněné tvarohem - ty se snad nikdy nepřejí. Jsou pro mě vzpomínka na dětství.
Postup - kvásek: Z části vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky necháme vzejít kvásek.
Postup - těsto: Do mísy dáme dobře promíchanou mouku se solí, kvásek a zbytek surovin. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a dáme pod utěrku 20-25 minut kynout.
Pak se rozkrojí na 2 bochánky a ty se ještě uhnětou a nechají pod utěrkou na desce 15 minut odpočinout. Bochánky se potom rozválí na tloušťku prstu a vykrajují se kolečka.
U plněných koblížků - třeba pudinkem, tvarohem , džemem, nutelou…, se na jednu půlku rozválené placky pokladou hromádky náplně a překryjí druhou polovinou. Vzniknou zakryté vyznačené kopečky, ty se pak vykrajují také na kolečka, které necháme ještě chvíli na desce odpočnout.
Při smažení se vkládají vrchní částí do oleje a pánev se zakryje pokličkou. Až se koblížky otočí a jsou zlatavé, tak se už nezakrývají a dosmaží se i druhá část /vrchní část koblížku po otočení je již nahoře/.
Usmaží se zhruba kolem 13 - 15 kusů. Záleží ovšem, jakou velikost vykrajujeme.
Přeji dobrou chuť.
Postup - kvásek: Z části vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky necháme vzejít kvásek.
Postup - těsto: Do mísy dáme dobře promíchanou mouku se solí, kvásek a zbytek surovin. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a dáme pod utěrku 20-25 minut kynout.
Pak se rozkrojí na 2 bochánky a ty se ještě uhnětou a nechají pod utěrkou na desce 15 minut odpočinout. Bochánky se potom rozválí na tloušťku prstu a vykrajují se kolečka.
U plněných koblížků - třeba pudinkem, tvarohem , džemem, nutelou…, se na jednu půlku rozválené placky pokladou hromádky náplně a překryjí druhou polovinou. Vzniknou zakryté vyznačené kopečky, ty se pak vykrajují také na kolečka, které necháme ještě chvíli na desce odpočnout.
Při smažení se vkládají vrchní částí do oleje a pánev se zakryje pokličkou. Až se koblížky otočí a jsou zlatavé, tak se už nezakrývají a dosmaží se i druhá část /vrchní část koblížku po otočení je již nahoře/.
Usmaží se zhruba kolem 13 - 15 kusů. Záleží ovšem, jakou velikost vykrajujeme.
Přeji dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KABELKAK
(upraveno)
15. 11. 2015, 12:31


nahlásit

yarkal
(upraveno)
16. 11. 2015, 17:21
@KABELKAK

nahlásit

Nadys
(upraveno)
15. 11. 2015, 0:30


nahlásit

yarkal
(upraveno)
16. 11. 2015, 17:38
@Nadys

nahlásit