Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
JEMNÝ MRAMOROVÝ MOUČNÍK

JEMNÝ MRAMOROVÝ MOUČNÍK

Potřebné ingredience

1 čtvrtlitrový hrnek pšeničné polohrubé mouky, ½ hrnku hladké pšeničné mouky, ½ hrnku hladké špaldové mouky, 1 sáček kypřícího prášku (používám bezfosfátový), ¾ hrnku jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, asi ¾ hrnku mléka (doředíme dle hustoty těsta), 3 celá vejce, ½ kelímku zakysané smetany, ½ hrnku oleje. Pro mramorový vzorek potřebujeme 1 sáček čokoládového pudinku, malou lžičku kakaa (nemusí být), deci mléka.

Postup přípravy

Mouku promísíme s kypřícím práškem, cukrem, přidáme vejce, smetanu, mléko s olejem a metličkou promícháme.
Do vymazaného a vysypaného plechu vlijeme 1/3 těsta.
Druhou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
JEMNÝ  KOLÁČ S JAHODAMI A TVAROHOVOU NÁPLNÍ

JEMNÝ KOLÁČ S JAHODAMI A TVAROHOVOU NÁPLNÍ

Potřebné ingredience

Suroviny-těsto: 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, ¾ sáčku kypřícího prášku (kupuji ve zdravé výživě), 1 necelý hrnek jemného krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ sáčku vanilkového cukru, 2 celá vejce, ½ hrnku slunečnicového oleje. Suroviny-tvarohová náplň: 250 g tvarohu, ½ sáčku vanilkového pudinku, ½ sáčku vanilkového cukru, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1 celé vejce, 1-2 lžíce mléka strouhaná citronová kůra. Suroviny-drobenka: 3 plátky chladného másla, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 3 polévkové lžíce polohrubé mouky, ¼ sáčku kypřícího prášku. Ostatní suroviny: 500 g čerstvých jahod nebo jiné sezónní ovoce ( švestky, borůvky, meruňky, ostružiny, broskve…)

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme tvarohovou směs smícháním všech předepsaných surovin na náplň.
Na těsto vyšleháme v misce vejce s oběma cukry, olejem, postupně přidáme mléko a mouku…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
LINECKÉ DORTÍČKY S MANDLOVÝM KRÉMEM

LINECKÉ DORTÍČKY S MANDLOVÝM KRÉMEM

Potřebné ingredience

Suroviny-linecké těsto: 285 g hladké mouky, 190 g chladného másla, 85 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 kávová lžička rumu, špetka nastrouhané citronové kůry. Suroviny-mandlový krém: ½ čtvrtlitrového hrnku mléka, 1 PL polohrubé mouky, necelý hrnek moučkového cukru, půl kostky másla, 1 sáček vanilkového cukru, 3-4 PL jemně nastrouhaných oloupaných mandlí, 1 PL polohrubé mouky

Postup přípravy

Postup-krém:
Na mírném plameni uvaříme (asi 2-3 min.) dobře rozmíchané mléko s moukou. Odstavíme, občas promícháme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukry do pěny…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
DOMÁCÍ PIŠKOTY SAVOIARDI PRO PŘÍPRAVU TIRAMISU

DOMÁCÍ PIŠKOTY SAVOIARDI PRO PŘÍPRAVU TIRAMISU

Potřebné ingredience

Dávka na 1 plech: 45 g hladké pšeničné mouky, 1 PL kukuřičného škrobu, 35 g jemného krystalového cukru, 2 ks menších, čerstvých vajec (oddělíme bílky od žloutků), 1 PL moučkového cukru na posyp před pečením.

Postup přípravy

Tyto proslulé piškoty získaly svůj název „Savoiardi“ díky italské královské rodině Savoy již v době rané renesance. Podle tradičního jednoduchého receptu se v Itálii pečou dodnes…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
SMETANOVO- JOGURTOVÝ ZÁKUSEK S ANANASEM

SMETANOVO- JOGURTOVÝ ZÁKUSEK S ANANASEM

Potřebné ingredience

SUROVINY NA KORPUS: 2 balení BE BE sušenek, ½ kostky rozpuštěného, vlahého másla. SUROVINY NA NÁPLŇ: 3 husté bílé jogurty (nejlépe řecké), 3 deci smetany ke šlehání (nejlépe rostlinná), 2 PL moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 PL šťávy z kompotovaného ananasu, 4 rozmačkaná kompotovaná ananasová kolečka (nemusí být), 1-2 sáčky želatinového ztužovače. SUROVINY NA ŽELATINOVOU POLEVU: 4 kompotovaná ananasová kolečka, 2 PL jemného krystalového cukru (je třeba počítat s tím, že ananas i šťáva jsou již sladké), šťáva z jednoho citronu, zbytek kompotované ananasové šťávy (bez dvou PL do náplně-konzerva na celý recept-500 g), 4 plátky želatiny, 5 PL vody, 4 kolečka kompotovaného ananasu na ozdobu.

Postup přípravy

POSTUP-KORPUS:
Pomleté nebo nastrouhané sušenky promícháme s vlahým rozpuštěným máslem. Tuto směs pevně namačkáme na dno dortové formy s pečícím papírem a dáme zatuhnout do…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 150 g polohrubé mouky, 2 PL solamylu, 100 g cukr krupička, ½ sáčku vanilkového cukru, ½ sáčku čokoládového pudinku, ½ sáčku kypřícího prášku do perníku, 1 PL kakaa, na špičku nože perníkového koření (nemusí být), na špičku nože mleté skořice, 2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů, 2 malé vejce, 2 deci mléka, 1 deci oleje, 1-2 PL meruňkového džemu (nebo švestková povidla), 1 PL rumu, špetka citronové kůry z bio citronu. Ostatní suroviny: Tmavá čokoláda na vaření a plátek másla na polevu, meruňkový džem na potření (výborné jsou švestková povidla), 1-2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů na ozdobu, chlebíčková forma.

Postup přípravy

Suché a mokré suroviny smícháme zvlášť, spojíme a vypracujeme těsto, které vlijeme do vysypané chlebíčkové formy (hustotu těsta upravíme přidáním mouky nebo mléka). Pečeme 30-40…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
MĚKKÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY

MĚKKÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Potřebné ingredience

350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 90 g másla, 2 PL medu, 2 vejce, ½ PL sody, 1 PL perníkového koření, 2 PL rumu, špetka citronové strouhané kůry, špetka skořice.

Postup přípravy

Z předepsaných surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, zabalíme do potravinové fólie a v ledničce necháme uležet do dalšího dne (pokud ovšem spěcháme, je možné pracovat s…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
KAKAOVÉ ŘEZY SE SMETANOVO-JOGURTOVOU NÁPLNÍ

KAKAOVÉ ŘEZY SE SMETANOVO-JOGURTOVOU NÁPLNÍ

Potřebné ingredience

Suroviny na kakaový korpus: 110 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 2 lžíce práškového kakaa, 95 g jemného krystalového cukru, 5 vajec. Suroviny na smetanovou náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 1-2 sáčky vanilkového cukru (můžeme dosladit podle zvyku), 150 g bílého jogurtu, 4 želatinové plátky.

Postup přípravy

Postup-korpus:
Celá vejce vyšleháme s krupičkovým cukrem a pak už jen stěrkou vmícháme do vaječné pěny mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
Těsto…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
JEMNÁ BÁBOVKA S KAKAOVÝM VZOREČKEM

JEMNÁ BÁBOVKA S KAKAOVÝM VZOREČKEM

Potřebné ingredience

Suroviny na bílkové těsto: 100 g hladké mouky, 50 g mandlové moučky, ½ sáčku kypřícího prášku, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml slunečnicového oleje, 5 bílků, strouhaná citronová kůra. Suroviny na žloutkové těsto: 130 g hladké mouky, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml, slunečnicového oleje, ½ sáčku do pečiva, 5 žloutků. Dále kakaový neslazený prášek do tří vrstev těsta.

Postup přípravy

Bábovkovou formu (může být i chlebíčková) vymastíme a vysypeme moukou.

Bílky vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáme citronovou kůru, mléko a olej.
Nakonec…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
MĚKKÁ PERNÍKOVÁ SRDÍČKA V ČOKOLÁDĚ

MĚKKÁ PERNÍKOVÁ SRDÍČKA V ČOKOLÁDĚ

Potřebné ingredience

400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, 2-3 PL medu, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 malá vrchovatá lžička sody, 2 malé lžičky perníkového koření, 1 PL rumu, 2 malé lžičky kakaa, čokoládová poleva.

Postup přípravy

Na pracovní desce ze surovin vypracujeme hladké a tvárlivé těsto. Ideální je zaležené přes noc v ledničce.
Pak ho rozválíme, vykrájíme srdíčka, popřípadě jiné libovolné tvary a…

Zobrazit více...

Kategorie