Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A HRUŠKAMI-LAHODNÝ, VOŇAVÝ I KŘUPAVÝ

0.0
MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A HRUŠKAMI-LAHODNÝ, VOŇAVÝ I KŘUPAVÝ

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, špetka citronové kůry. Suroviny na náplň: 1 vanička tvarohu, ½ kelímku zakysané smetany, moučkový cukr dle vlastní chuti, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, ½ sáčku vanilkového pudinku, špetka citronové kůry (nemusí být), dobře odkapané kompotované hrušky, popřípadě meruňková marmeláda.

Postup přípravy

Velká výhoda tohoto koláče je ta, že se dá krájet čerstvě upečený, bez dlouhého čekání na ztuhnutí náplně, oproti jiným receptům. Je příjemně měkký, voňavý a jemně křupavý zároveň - nejchutnější je ještě vlažný.

Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto a přikryté ho dáme minimálně na 30 minut do ledničky. Protože obsahuje kypřící prášek, je třeba, aby bylo studené a dobře se s ním pracovalo.

Mezi tím si vymastíme a hrubou moukou vysypeme formu na koláč nebo plíšek, upečený koláč pak jde z něj perfektně vyndat. Má pak také na spodu i okrajích skvělou kůrku, která se na pečícím papíře nedocílí.

Po půlhodinovém odležení v ledničce těsto vyválíme a vložíme do formy (trochu ho dáme bokem na vytvarování mřížky). Pro zvýraznění chuti doporučuji dno slabě potřít meruňkovou marmeládou, která navíc zamezí rychlému zvlhčení korpusu ovocem.

Poklademe odkapanými půlkami hrušek a zalijeme předem vyšlehanou tvarohovou náplní. Vytvoříme ozdobnou mřížku dle vlastní fantazie a dáme péct při teplotě 160 st. C na 25-30 minut. Za čtvrt hodinky koláč již pěkně voní a začíná růžovět. Během pečení a ani při chládnutí moučník nepřikrývat. Je možné ho konzumovat hned, není potřeba ho nechat zaležet

Přeji dobrou chuť.

Všechny suroviny na těsto dobře zpracujeme, aby vznikla hladká koule nebo jiný tvar. Zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat minimálně půl hodiny v ledničce.

Tvaroh po upečení a při rozkrojení velmi dobře drží tvar díky pudinkovému prášku a také dvěma vejcům.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie