(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
Babiččin máslový závin (Recept na 4 kusy)

Potřebné ingredience
Těsto: 600 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 2 ks žloutky, 50 g droždí, 2 dcl mléka, 250 g másla. Maková nádivka: 300 g máku, rozinky, 1 dcl rumu, citronová kůra, 300g cukru krystal, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry. Ořechová nádivka: 300 g mletých ořechů, pomerančová kůra, 300 g cukru krystal, 1,5 dcl vody. Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.
Postup přípravy
Příprava závinu: Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.
Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky hodně, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).
zdroj: racianskyspolok.wordpress.com
RAČA - Známý kulinářské a podnikatel v gastronomii Richard Súčanská s mámou Táňou Súčanská sbírají tradiční recepty od zkušených Račianska kuchařek včetně babičky Elinka. Dva z těchto vzácných receptů - konkrétně makový a ořechovník, které chtějí uchovat pro další generace, nabídl v minulosti Richard i čtenářům zpravodaje Račan.
Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky hodně, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).
zdroj: racianskyspolok.wordpress.com
RAČA - Známý kulinářské a podnikatel v gastronomii Richard Súčanská s mámou Táňou Súčanská sbírají tradiční recepty od zkušených Račianska kuchařek včetně babičky Elinka. Dva z těchto vzácných receptů - konkrétně makový a ořechovník, které chtějí uchovat pro další generace, nabídl v minulosti Richard i čtenářům zpravodaje Račan.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

vikina75
(upraveno)
2. 12. 2018, 10:55
Upečeno, ještě teplé nakrojeno, jen mi 2 rolády ze 4 praskly, ale na chuti to nic nemění, s těstem se parádně pracovalo, je to výborné, doporučuji
nahlásit

vladkadasva
(upraveno)
19. 7. 2017, 20:42
Vyzkouším, díky

nahlásit
sympatie
(upraveno)
19. 7. 2017, 11:28
Zdá se mi hodně tuku, aby z těsta "neřekli".
nahlásit

jeremy
(upraveno)
19. 7. 2017, 9:57



nahlásit
Vera N
(upraveno)
7. 7. 2016, 20:14



nahlásit
Vojtula
(upraveno)
30. 6. 2016, 21:32



nahlásit
Lucikanass
(upraveno)
28. 6. 2016, 16:59

nahlásit
laskonka333
(upraveno)
27. 6. 2016, 17:26

nahlásit