(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Babiččina maková bábovka
Potřebné ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 6 lžic rozpuštěného másla, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 30 g čerstvého droždí náplň: 350 g mletého máku, 10-12 lžic moučkového cukru, 5 lžic rumu, 2 vrchovaté lžíce medu, 200 ml uvařené kávy (může být jakákoli, přeceděný turek i nescafé, ale musí být horké)
Postup přípravy
Do trošky mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, mléko, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout.
Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády).
Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova 50-60 minut.
Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, mléko, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout.
Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády).
Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova 50-60 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
sisa32
(upraveno)
26. 3. 2010, 20:58
Zadělala jsem v pekárně a už se peče. Nemůžu se dočkat. Díky za recept. Tak už jsme ochutnali a je vynikající. Vonělo to tu jak v pekárně a ta chuť.....
margesa
(upraveno)
24. 2. 2011, 17:38
@sisa32
dá se použí droždí v pytlíku? čerstavé nemám
Ilonáček
(upraveno)
19. 3. 2010, 16:22
Pipotka
(upraveno)
18. 3. 2010, 10:39
Tu peču taky a zadělávám v pekárně. Je opravdu jednoduchá, rychlá a super!
mišus
(upraveno)
18. 3. 2010, 10:20
Tak ta je boží!
peggybundova
(upraveno)
18. 3. 2010, 10:06
to vypadá žravě ukládám a jen co koupím mletý mák, vyzkouším