Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Babiččin mramorovaný beránek nebo bábovka

0.0
Babiččin mramorovaný beránek nebo bábovka

Potřebné ingredience

130 g Hera, 250 g cukru, 4 vejce, 1,25 dcl mléka, 250 g polohrubá mouka, 20 g kakao, 50 g mleté ořechy, ½ prášku do pečiva, sůl.

Postup přípravy

Tento recept jsem před 20 lety dostala od babičky a je naprosto skvělý.rnrnDůkladně vymažeme formu a vysypeme strouhankou. Dáme si záležet, jinak beránek nepůjde vyklopit. Namažeme a vysypeme i ten rantlík, do kterého zapadne druhá polovina formy. Čumáček se musí vymazat a vysypat opravdu precizně. Někdo dává do čumáčku rozinku. Já peču bez rozinky a pak ji lepím čokoládou na hotového beránkarnrnUtřeme žloutky s cukrem, přimícháme Heru. Postupně přimícháme mléko a mouku s práškem. Důkladně prošleháme, aby nebyly hrudky. Ušleháme sníh z bílků a špetky soly a opatrně vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na 3 díly. Světlé těsto vlijeme do hlubší poloviny formy. Začneme hlavičkou (pozor na čumáček,očička, ouška, aby těsto bylo všude) a pak postupujeme do zbytku těla. Do druhého dílu přimícháme ořechy a nalijeme do formy na světlé. Kakao důkladně rozmícháme v trošce mléka a vmícháme do 3 dílu, který nalijeme do formy na ořechové těsto. Ještě můžeme vidličkou lehce promíchnout, aby se vytvořilo efektnější mramorování (není nutné). Opatrně, aby se vidličkou nezavadilo o formu. Vprostřed formy je lepší těsto trochu navršit. Těsto se lije až po rantlík, u jednoduché formy cca do 2 třetin formy.rnMřížku vkládáme do trouby s formou na druhé patro odspodu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 15 minut odspoda, pak odvrchu-odspodu ještě cca 25-45 minut. Cca po 40 minutách pečení (nejdříve po 30!) odklopíme vrchní část formy a dopékáme (pozor na hlavičku, abychom ji nespálili, případně ji včas ji zakryjeme pečícím papírem!). Zkoušíme špejlí. rnPo upečení zabalíme formu do vlhké utěrky, vyklopíme a necháme vychladnou. Vychladlého beránka zlehka posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme očička a čumáček (lepím čokoládou rozinky).rnPoznámka: Na keramických formách je obvykle značeno, na jaké množství vajec je. Podle toho upravíme recept. Na novějších to někdy uvedené není.

Použila jsem tuto formu. Uvedené množství surovin je na tuto formu akorát. Pokud máte formu větší, nebo menší, musíte množství surovin upravit. Je ale lepší mít více těsta a zbytek upéct samostatně (třeba v kastrůlku), než aby vám chybělo.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Evula.U 25. 4. 2019, 8:32
Delala jsem coby babovku, ale s maslem a oddelala 100 gr cukru. Byla by pro nas dost sladka. Chutove vyborna, dekuji za recept. Hezke dny (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie