Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Koblihy

0.0
Koblihy

Potřebné ingredience

Těsto: 250 ml mléka, 40 g másla, 40 g cukru krupice, 4 žloutky, 3 PL rumu, 500 g hladké mouky, necelá lžička soli, 30 g droždí. Dále: olej na smažení

Postup přípravy

Máslo, cukr a žloutky (vše pokojové teploty) vyšleháme do pěny. Z části vlažného mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku pokojové teploty, sůl, přidáme žloutkovou směs, kvásek, zbytek vlažného mléka, rum a vymícháme hladké těsto, které necháme v teple pod utěrkou kynout.
Nebo dáme žloutkovou pěnu do pekárny, nalijeme vlažné mléko, rum, nasypeme prosátou mouku, do rohu pekárny přidáme sůl, na druhý konec do důlku na lžičku cukru rozdrobíme droždí a zapneme program těsto.

Vykynuté těsto rozválíme na placku silnou asi 1 cm, naznačíme kolečka, do kterých dáváme marmeládu nebo povidla, přiložíme další vykrojené kolečko, přitlačíme kraje a vykrojíme koblihu. Pod utěrkou necháme koblihy 15 minut kynout. Do hrnce nalijeme olej (do výšky asi 3 až 4 cm) a do horkého oleje vkládáme koblihy vykynutou stranou dolů, přiklopíme poklicí a asi po minutě špejlí každou otočíme a dosmažíme odkryté. Koblihy vyndáváme na plech s ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk. Vychladlé pocukrujeme.

Že je olej připravený na smažení poznáme, když do něho vhodíme maličký kousek těsta, který se hned začne smažit. Pak zeslabíme plamen a koblihy smažíme pozvolna, aby se z vrchu nepálily a aby nebylo těsto uvnitř syrové.

***

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie