Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept

Pasticcio - řecké lasagne

0.0
Pasticcio - řecké lasagne

Potřebné ingredience

500 g mletého masa (vepřové nebo hovězí nebo mix) * 1 velká cibule * 3 stroužky česneku * lžíce protlaku * bobkový list * oregano 1 lžička * mletá paprika 1 lžíce * půl lžičky skořice * rajčata v plechovce * 1 kostka hovězího bujonu * červené víno (nemusí být) ***** 750 ml mléka * máslo 50 g * 4 lžíce mouky * 100 g ementálu (originálně patří gruyere) * sůl, pepř, muškátový oříšek **** 300 g makarony (bucatini, kolínka, penne) * 200 g balkánského sýra nebo fety (stačí i míň) * 2 vejce * lžička tymiánu **** parmazán 40 g

Postup přípravy

na omáčku - opečeme na oleji cibuli, potom česnek, protlak a přidáme maso, opékáme cca 5 minut. potom posypeme paprikou, oreganem a skořicí, přidáme bobkový list. v této chvíli je možné dát červené víno cca 1 dcl, které se nechá téměř odpařit. poté zalít rajčaty, přidat bujon a trošku vody a nechat dusit nejméně 20 minut. Odstavíme.
uvaříme v hodně osolené vodě těstoviny 6 minut, aby nebyly úplně udělané. Nádobu, ve které budeme pokrm péct, vytřeme olejem a dáme do ní zchladnout těstoviny.
v hrnci po těstovinách uvaříme bešamel - na másle umícháme jíšku, zalíváme postupně studeným mlékem a mícháme. potom osolíme, opepříme, strouhneme muškátový oříšek. povaříme 10 minut. vypneme a nasypeme za stálého míchání nastrouhaný sýr.
dvě vejce rozšleháme, přidáme tři lžíce bešamelu a promícháme s těstovinami. pak přidáme nadrobený/nakrájený balkán a tymián. rovnoměrně v nádobě rozprostřeme, aby nebylo nikde těstovin víc.
navrstvíme rovnoměrně masovo-rajčatovou směs, do které jsme předtím zamíchali cca jednu naběračku bešamelu, zalijeme zbylým bešamelem a nastrouháme parmazán.
pečeme nepřikryté na 180 stupňů cca 45 minut, až povrch zezlátne.
recept jsem našla na pinterestu

v některých receptech se místo bešamelu dává 300 g jogurtu a přidává se vejce nebo se mléko ředí zeleninovým vývarem... taky je možné masovou omáčku promíchat s těstovinami... přidává se zelená petrželka...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie