Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Rebarborová buchtička!!!

0.0
Rebarborová buchtička!!!

Potřebné ingredience

Na těsto:
**110 g moučkového cukru***180 g tuku (máslo nebo Hera)***4 žloutky***360 g polohrubé mouky (ale stejně dost často ještě štipec přidávám)***1/2 prášku do pečiva
Na rebarborovou náplň:
rebarbora v množství cca 1kg - podle toho, jak silnou vrstvu máte rádi a jaké množství máte k dispozici (samozřejmě se může dát i menší vrstva, opravdu záleží na Vás. (Na fotce je vrstva z 1,30 kg již oloupané rebarbory). Cukr v množství dle Vaší chutě, já na 1,30 rebarbory dala 390 g cukru. Dále přidáme skořici v množství cca 1/4 lžičky - opět záleží na Vaší chuti.
Vrchní vrstva:
***4 bílky*** 100 g cukr

Postup přípravy

Na úvodním fotu jsou jahody místo rebarbory, hotovou rebarborovou jsem si zapomněla vyfotit, ale již peču, takže foto nejpozději zítra vyměním.

Pokud potřebujeme, klidně si těsto i rebarboru můžeme připravit den dopředu a teprve druhý den upéct. Velmi často to tak dělám.
Smazat recept

Nejdříve vypracujeme těsto stejným způsobem jakým třeba děláme těsto na vánoční cukroví.

Vymažeme si plech tím, čím jsme zvyklí a vysypeme. Já vymazávám sádlem a vysypávám kokosem. Potom zpracované těsto postupně "rozpatláme" po plechu. Protože na to budeme lít řídkou rebarboru, uděláme vyvýšené okraje!!!!

Rebarboru opereme, nožíkem odstraníme slupku z rebarbory (vlastně ze stonků, listy samozřejmě vyhazujeme) a nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přilijeme jen velmi nepatrné množství vody,rebarbora mnoho šťávy pustí. Zkraje však stále mícháme než se začne pouštět šťáva.

Necháme rozvařit, ale pokud jsou patrné stále kostky rebarbory vůbec to nevadí, tím lépe. Chvíli necháme vyvařit vodu, ale nepočítejme s tím, že rebarbora zhoustne! Takže se o to nebudeme ani moc pokoušet a dlouho vařit. Přidáme cukr v takovém množství, aby rebarbora nebyla kyselá a také tak, jak nám vyhovuje, ale cukru tam přijde poměrně dost. Přidáme také trošku skořice či skořicového cukru a trošku rumu - ten samozřejmě nemusíme.

Ještě horké nalijeme na těsto. A pečeme v troubě tak jak jsme zvyklé u své trouby. Já v elektrické peču na cca 160 stupních C.
Jinak je samozřejmě možné, že si rebarboru připravíme klidně jeden den večer a druhý den nalijeme na buchtu rebarboru studenou a nebo si jí ohřejeme.

Mezitím, co se buchta v troubě peče, vezmeme si zbylé bílky - zbyly 4, ale pokud máte v lednici nějaké přebývající tak je můžeme použít též - dokonce je to lepší, já se vždy snažím, abych měla více bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého po vyšlehání přidáme na 4 bílky 10 dkg cukru (já používám krupici), na 6 bílků samozřejmě o polovinu více (tj. 15 dkg cukru) . Někdo šlehá sníh rovnou s cukrem.

Mezitím se nám buchta upekla. Troubu mírně zeslabíme. Na ještě horkou buchtu rozetřeme sníh, nějakým způsobem ho můžeme upravit (snačí i vydličkou) a dáme ještě na chvíli zapéct. Upozorňuji na chvíli, sníh opravdu rychle hnědne!
(fotku s rebarborou jsem neudělala, použila jsem fotku s jahodami, ale během tohoto týdne určitě vyměním)

A po mírném zhnědnutí buchtu vyndáme a čekáme až vychladne.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bida. 7. 7. 2008, 13:04
Výborná buchtička (Y) (Y), velmi rychle nebyla :-) :-) :-)
fyjona 9. 6. 2008, 18:01
^o)tak jsem ji dnes dělala -rychlá ,žádná piplačka (clamp)a výsledek úžasný (Y)děkuji za bezva receptík fotky dodám ;-) (H) |:o) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1100236
Zrušený účet 9. 6. 2008, 21:09
@fyjona Jsem ráda, že se povedla a že chutná (clamp) (clamp) (clamp)
madvídek 22. 5. 2008, 18:29
Vypadá to na výborný receptík :-).O víkendu budu řezat rebarboru a nevím co z ní upéct tak vyzkouším tento receptík :-p :-) :-)
Kristynečkaaa 13. 5. 2008, 9:18
už mám v opblíbených, vypadá moc dobře, já sice rebarboru nemusím, ale takhle ji sním určitě

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie