(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Marcipánový dort
Potřebné ingredience
370g změklého másla + ještě trochu na vymaštění formy***300g cukru krupice nejlépe hnědého***jemně nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů***370g mletých mandlí***špetku mleté skořice***5 velkých vajec***200g mletých lískových oříšků***200g hladké mouky***1/2 sáčku prášku do pečiva***8lžic oříškového likéru***** Na polevu: 300g bílé čokolády***50g másla***** Na ozdobu: 300g marcipánové hmoty (používám barevný marcipán firmy Kovandovi, k mání například v Tescu a Globusu)***práškový cukr***marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Koláčovou formu o průměru 23cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.
Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.
Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte fólií a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.
Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.
Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.
Na pracovní ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.
Je to opravdu vynikající. Zvládne každý. :-))
Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.
Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte fólií a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.
Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.
Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.
Na pracovní ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.
Je to opravdu vynikající. Zvládne každý. :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé