Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 29 návštěvníků)

Jednoduchá vánoční štola

0.0
Jednoduchá vánoční štola

Potřebné ingredience

na potření:
vejce 1 ks


těsto:
polohrubá mouka 500 g
vlašské ořechy 100 g
měkký tvaroh 250 g
kandované ovoce 100 g
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
vejce 2 ks
máslo 250 g
rozinky 50 g
cukr moučka 200 g
strouhaný kokos 50 g

Postup přípravy

Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky.

Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše vyválíme na silnější plát velký asi 35x25 cm. Okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Těsto na štolu nestáčíme jako třeba závin.

Připravenou štolu přeneseme na plech s pečícím papírem. Pokud pečící papír nemáme, dáme ji na tukem vymazaný plech. Štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C, dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut. Zda je štola upečená zjistíme párátkem, které zapíchneme do štoly. Po vyndání by na párátku nemělo zůstat přilepené těsto. Když lepí, znamená to, že je štola uvnitř ještě syrová.

Upečenou jednoduchou vánoční štolu pocukrujeme a necháme vychladnout. Určitě oceníte, že není tak sladká jako štola kupovaná. Navíc vypadá a chutná výborně.

Příprava vánoční štoly je rychlá a opravdu jednoduchá, zvládnou ji i začátečníci. Chutná po másle a po kokosu a nádherně při pečení provoní váš byt.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

PETRA V (upraveno) 21. 12. 2009, 9:56
je možno na nahradit pr.do peč. kvasnicemi? :-$ *-) *-),chystám se na ni ale s práškem do peč. jsem kynuté těsto nepekla a nedává se mléko? *-) *-) *-),jinak přeji hezké svátky (jezisek) (kolednici) (banky) (andel) (novy rok) Petra
jasas 22. 12. 2007, 16:57
Ďakujem recept, práve som ju dopiekla, neskutočne krásne rozvoniava po celom dome, už sa teším keď ju ochutnáme (andel) (andel) (andel) ešte raz vďaka a krásne sviatky (banky)
MachyA 18. 12. 2007, 21:45
Ivo dobrý večer, chci se zeptat, mám špatné zkušenosti při pečení s tvarohem, např. tvarohovou bábovku jsem pekla několikrát a pokaždé se mi srazila :-( Nehrozí něco podobného i této štole? Recept a fotka se mi moc líbí, ale obávám se toho sražení - není problém zkoušet špejlí a vyndat horké z trouby - po té mi ta bábovka vždy zdrcla :-S A ještě malý /asi trochu hloupý/ dotaz - kde se dá koupit kandované ovoce, jak to vypadá? Měkký tvaroh raději plno, polotučný, nebo je to jedno? A předpokládám že asi ten v kostce, nebo může být i vaničkový? *-) Raději se zeptám hned, aby mě to při pečení nemrzelo! Moc děkuji za odpověď, asi se do ní pustím zítra nebo pozítří! (Y) Alena
Zdenulinka 15. 12. 2007, 15:24
Ahojky. Ráda bych se zeptala, jestli vydrží a může se péct i nějak dopředu? Jak moc dopředu to pečete vy? Díky za odpověď. Zdenka (Y)
tajemno 01-005505 18. 12. 2007, 20:56
@Zdenulinka Dobrý večer Zdeni, (F) urkytě můžete upéci už nyní :) já peču klidně už 5 dní do předu. :D Už jsem pekla i měsíc napřed, ale skladovala jsem v mrazáku a vyndala den před štědrým dnem :-) Jinak mám doma Vaxcy systém, takže skladéování u nás je v pohodě ;-) Přeji Vám i Vaší rodině krásné (L) klidné (kolednici) a pohodové Vánoční svátky (banky) (andel) (pohoda) (darecek) (vanoce) Ivona s rodinou (D) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie