Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Šípký sirup- vynikající na nachlazení

0.0
Šípký sirup- vynikající na nachlazení

Potřebné ingredience

1 kg šípů, 1l vody, .Na 1 l šípkové šťávy : 15g kys. citronové, 1,5 kg cukru krystal

Postup přípravy

Zralé šípky očistíme, opereme, rozmačkáme (já mixuji v mixéru), zalijeme teplou vodou a necháme 3 až 4 dny louhovat (v chladu).
Potom scedíme šťávu a pořádně ty šípky vymačkám.Šťávu pak ještě jednou scedím přes plátno, aby tam nebyli ta chloupky.
Čisto šťávu dáme do hrnce a rychle zahřejeme.Pomalu přisypáváme cukr a mícháme, aby se nepřipálil.Když se cukr úplně rozpustí, přidáme kys. citronovou.Jak Vám to bude vařit, tak se Vám udělá na povrchu taková pěna, tak tu musíte sebrat.
Jak to přejde varem, tak nalíváme do čistých sklenic, které dobře uzavřeme a uložíme na chladné, tmevé a suché místo .A nebo to můžete v těch sklenicích ještě zavařit- nebojte se o vitamíny nepřijdete, neboť šípky mají zvláštní schopnost, že varem ztácí minimální množství vitamínů.
Zavařené mi to vydrželo až do teď :)).
Vždy když jsme nějak naclazení, tak tím sladím čaj, nebo to malýmu jen tak zaliji teplou vodou ,nebi jen tak lžičku vitamínů, záleží na Vaší fantazii :)).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Srbík 22. 10. 2008, 13:42
Tento receptík můžu jen doporučit. (Y) (Y) (Y) Dneska jsem ho ochutnala a je (zajic).Doporučuji. JAk na lžičku,tak třeba i s vodou,místo štávy z obchodu. Ladislavo,díky zy super recept (D) (hello) (hello)
ladulin 22. 10. 2008, 19:06
@Srbík :-) :-) :-) Děkuji, jsem ráda, že chutná :-) :-). Laďka
Denisaaa 21. 10. 2008, 15:48
Myslíte si, že bych mohla ubrat cukr třeba jen na půl kg? *-) Jestli tam má cukr nějakou funkci - abych něco nepo... (H) díky za odpověď
ladulin 22. 10. 2008, 19:05
@Denisaaa :^) No nevím, já to vařím tak, trošku možná ubrat můžete, ale určitě né na půl kila, jednak je ta šťáva hodně kyselá, ale hlavně si myslí, že by se Vám z toho neudělal sirup.
Zrušený účet 21. 10. 2008, 8:02
Jééé tak to jdu hned zkusit... :-) :-) není nad přírodu.Jen nevím,jestli to můžu udělat ze šípků ještě ted,možná už budou přemrzlé *-) Marcela (hello) (hello) (hello)
gabisv 28. 9. 2008, 15:26
Dík za tip, (child5) je teď permanentně nachlazenej, to z toho pitomýho (zima) (destnik) (podzim) a tak vytáhnem na šípky (jablka) a pak si budem už jen pochutnávat (drink). (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ladulin 28. 9. 2008, 20:20
@gabisv :-) přeji úspěch a doufám, že Vám bude chutnat :-).A hlavně žádná nachlazení :-) :-).
spílja 28. 9. 2008, 10:38
Díky za bezva skutečný recept v té invazi "falešných" dortíků.Neděláte ze šípků také marmeládu,sháním již léta recept,děkuji,JanaS.
ladulin 28. 9. 2008, 20:19
@spílja Děkuji :-$, je to trošku pracnější skrze to cezení, aby tam nebyli ty chloupky, ale nám moc chutná . Marmeládu nedělá, ale jednou se mi podařilo to asi déle vařit a úplně mi to zrosolovatělo(možná by nějaká špoňka stála za vyzkoušení :^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie