Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 84 návštěvníků)

Pravé išlské dortíčky

0.0
Pravé išlské dortíčky

Potřebné ingredience

210g hladké mouky, 20g kakaa, 70g cukru, na špičku nože vanilky, 1cm2 strouhané citronové kůry, 40g loupaných mandlí, na špičku nože skořice, 140g másla

Postup přípravy

Holky omlouvám se koukám že už tu je několik išlských dortíčků,ale tyhle jsou jediné pravé.Mám to ze staré kuchařky od Sandtnerky a už mraky lidí si je ode mě s velkým díkem opisovalo neb na išlské našli sice recept,ale nikdy to nebyly pravé išlské,ale vždy s nějakou úpravou a i když dobré,tak ne išlské.Takže pokud si je někdo chce udělat, opravdu doporučuji tento recept, Sama ho dělám několik let a jsou výtečné,druhé nejoblíbenější u nás v rodině (hned po banánkách - do strojku:-)).
Takže z mouky, kaka, cukru a vanilky (když nemám vanilku dám místo části cukru vanilkový cukr a je vyřešeno),skořice,citr.kůry a loupaných jemně ustrouhaných mandlí ,másla vypracujeme těsto.Dáme do studena aspoň na pl hodinky odpočinout.Pak vyválíme plát 1/4cm silný a vykrájíme koblihovým kroužkem kolečka (to je prosím originál, já vykrajuji klasické kolečka menší),dáme na vymyzaný a moukou vysypaný plech (dnes stačí pečící papír samozřejmě) a v dobře vytopené troubě (horké) upečeme do růžova..Pak slepujeme oříškovou nádivkou, vrchní kolečko polijeme čokoládou a ozdobíme půlkou vlašského ořechu, mandle apod.
Nádivka 100g cukru, 3 žloutky a tlučenou vanilku třeme asi 10 minut.Pak dáme 1lžičku rumu, 20g rybízové zavařeniny a 150g opražených loupaných lískových oříšků a vše dobře vymícháme.Je-li nádivka moc hustá, přidáme rum, do řídké přidáme strouhané piškotové drobečky nebo ještě oříšky.
Místo nádivky můžeme dortíčky naplniti zavařeninou.
Tak toť starý recept,ale vyzkoušený a výtečný.Kdyby měl někdo dotaz ráda zodpovím.
Jo a občas plním tyto dortíčky obyčejným pudinkovým vanilkovým krémem a i tak jsou natolik výtečné že klidně doporučím i jen obyč krém.
Nikdy mě nenapadlo toto fotit, tak bohužel bez obrázku,ale těsto je krásně tmavě hnedé jako čokoláda kterou se vršek polévá a vlastně jen světlejší krém.
Výtečné

tot jsou čerstvé fotky.Išlské mám upečené a vrchní díl politý čokoládou a mandličkou,lepit krémem budu až na psolední chvíli,ale aby aspoň trošku byla představa

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Misha001 11. 12. 2021, 16:18
Dobrý den, letos chci udělat Váš recept a vypadá božsky, tak snad se povedou :)...Můžete mi prosím doporučit polůevu jakou používáte? Děkuji (Y)
bedla7 19. 12. 2019, 8:43
(Y) (Y) (Y) mám léta (40asi) podobný recept jen místo mandlí ořechy nádivka stejná a jsou také super mé oblíbené.Příští rok zkusím podle Vás Přeji hezké svátky H.
walluška 18. 12. 2019, 21:08
Jsou výborné. Dělala jsem originál těsto i nádivku. Mňam. Dávám do oblíbených. (clamp)
gabrielamars 19. 12. 2017, 9:22
Jsou božské... Dělám jinou nádivku, ale základní těsto je skvělé.
Jandulka 11. 12. 2016, 21:19
Dobrý den, přidávám velký dík za super recept. Opravdu jedno z nejjednodušších, nejrychlejších a nejchutnějších cukroví vůbec. Těsto úžasné, včetně práce s ním, perfektní poměr všech surovin. Křehké, luxusní. DOPORUČUJI! Řadím mezi naše TOP recepty. (Y) :-) (F) |:o) (clamp)
hantonie 15. 12. 2015, 20:29
dobrý večer, už několik let je chci dělat a nikdy jsem se k tomu nedostala. Tak letos určitě!!!! Chci se zeptat jestli můžu do nádivky místo lískáčů dát vlašáky? Díky Petra
gabrielamars 19. 12. 2017, 9:27
@hantonie já dávám vlašáky vždy.
nikata 15. 12. 2015, 19:05
Dobry den, chtela bych vyzkouset toto cukrovi podle vas a rada bych se zeptala, zda vydrzi ten krem ze syrovych zloutku a jestli je "bezpecny" :-$ dekuji moc
kazdice 11. 12. 2010, 17:15
jsou dokonalé (L) ale nejvíc mě pobavil ten centimetr čtvereční kůry ,-) (Y) (Y) jako fakt,jiank recept super (L)
kazdice 17. 12. 2010, 19:19
@kazdice tak je mám hotové z dvojité dávky,protože by toho byko málo,jen jsem to museka válet přesd igeliták,protože semi drolilo a měla jsem docela tlusté těsto,ale chutově luxusní
Ptacice1 7. 12. 2008, 8:32
Ahojky,chtěla jsem se zeptat. Išlské dortíčky originál mám již upečené a jsou fantastické,promazané oříškovou nádivkou. Ale zminuješ se tu o pudingovém a vanilkovém krému. Jak děláš prosím tento krém a kdy cukroví promazáváš?? Chci udělat ještě tak zvané brabantky a manžel nejí marmeládu tak musím promazat krémem...jen nevím kdy aby pečívko vydrželo do vánoc i déle a jak skladovat. Děkuju moc za odpověd Alča
Luky1 7. 12. 2008, 8:50
@Ptacice1 Ahoj Alenko. Tyto išlské si peču kldně měsíc předem, pak jak je čas takhle poliju čokoládou polovinu koleček a slepuji maximálně týden před vánoci (ten máslový a pudingový krém).Pak to skladuju v plasotvé krabičce v lednici.Nemám bohužel balkon takže mě nic jiného nezbývá,a slepované kíémem musí do ledničky.Letos budu lepit o víkend před vánoci, to je 20-21.12. Máslový krém dělám že si v 0,25lmléka rozmíchám 2polévkové lžíce polohrubé mouky.přes sítko naliju do hrnce a za stáleho míchání uvařím.Až z toho bude prostě taková tuhé kaše.sundám z plotny a přidám dva vanilkové cukry a půlku 100% tuku (omega Lukana apod.)a zamíchám.Ono se to alespoň ochladíta kaše.Pak za občasného míchání musím počkat až to vystydne.Vedele v míse si ušlehám dvě másla s cukrem (ne moc- už je oslazená i ta kaše).Když je máslo vyšlehané, kaše vychladlá tak ji po lžících zašlehávám do másla a je hotovo. Tento krém používám i na dorty. Pokud chci pudingový uvařím si hustčí puding a zase máslo vyšlehané s cukrem. Ten 100% tuk být nemusí do cukroví,ale může. Na dortech "zapříčiňuje" že se s ním lépe zdobí, dělají se ostřejší špičky apod., ale chuťově je to moc dobré tak ho dávám už vždycky.Kdyby jste ještě něco potřebovala - pokud jsme něco blbě napsala apod.,přece jen je ještě brzo ráno na mě :-) tak klidně písněte.Dobrou chuť Lada
Ptacice1 7. 12. 2008, 18:24
@Luky1 Laduš myslím si že to bylo více než vyčerpávající. Moc děkuju za podrobné informace,určitě to vyzkouším. Hezké vánoce (banky) (andel)
Zdeňus 16. 11. 2008, 20:13
Asi letos vyzkouším, bez fotky to není ono, ale i tak mě Váš recept zaujal. Zdeňka
Ptacice1 7. 12. 2008, 8:33
@Zdeňus Pokud chcete,pekla jsem taky originál sice n recept odsud ale je to stejný. Můžu foto poslat...
Luky1 17. 11. 2008, 21:18
@Zdeňus bohužel,můžu nafotit až upeču,ale opravdu je to skvělé cukroví, doporučuji a uvidíte nebudete litovat.Dobrou chuť
Luky1 9. 11. 2008, 16:16
jo a ještě k tomu názvu, originál jsou opravdu išlské, Išelské jsou asi s tou trošku úpravou,nebo prostě jiné, to už neznám a netuším,ale pokud babičky dědečci občas vzpomínali výborný cukroví, takový hnědý s krémem, budou to asi tyto išlský (F)
ráša 5. 12. 2012, 11:30
@Luky1 tak jestli opravdu original tak Ischler tortchen ,-) Podle města Bad Ischl odkud pochází ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie