Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Chlapské cukroví

0.0
Chlapské cukroví

Potřebné ingredience

Chcete vyzkoušet něco jiného? Recepty jsem našla na internetu. Nejsou tedy moje, ale pro inspiraci je vkládám, třeba někdo vyzkouší a bude nadšený. Taky je chci vyzkoušet.

Postup přípravy

ARAŠÍDOVÉ OHNIVÉ KOULE
200 g hořké čokolády se 70 % kakaa
* 150 ml husté smetany na vaření (např. Rama)
* 200 g nesolených loupaných arašídů
* 80 g hnědého cukru
* 40 g másla
* 2 lžíce fernetu citrus (lze vynechat)
* ½ až 1 lžička chilli koření podle chuti

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit nasekanou čokoládu s máslem, cukrem a smetanou.

2. Když je vše rozpuštěné a promíchané, přidejte chilli koření, třetinu arašídů (nenasekaných) a fernet. Vše promíchejte a dejte vychladit na hodinu, až směs ztuhne do konzistence, ze které se dá hmota vykrajovat lžičkou.

3. Pomocí dvou malých lžiček vykrajujte ze směsi hrudky, které obalujte v misce se zbylými jemně sekanými arašídy. Hrudky lžičkou skládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte zcela ztuhnout. Pak je vyskládejte (můžete každou dát do papírového košíčku) do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Fernet můžete z receptu vynechat a popíjet ho k hrudkám, neboť i Vánoce mají své dny…


ZÁZVOROVÉ DLOUHÉ NOSY
250 g proslazeného zázvoru (k dostání v prodejnách se suchými plody)
* 250 g přírodních kešu oříšků (i zlomků)
* 60 g přírodních celých kešu oříšků
* 30 g másla
* 4 lžíce citronové šťávy
* kůra z ½ dobře omytého citronu

1. Všechny suroviny (kromě celých kešu oříšků na ozdobu) dejte do sekací nádoby mixéru a promixujte. Když je vše na drobné kousky a směs hrudkuje, je to ta správná konzistence.

2. Ze směsi tvořte kuličky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Širší konec kešu oříšku zatlačte do středu každé kuličky. Dejte ztuhnout do chladna.

3. Přeskládejte do vzduchotěsné krabičky (můžete každý kousek dát do papírového košíčku) a uchovávejte v chladnu.

Tip:
Pokud máte zázvor moc proschlý a směs nedrží pohromadě, přidejte lžíci studené vody.


ZRZAVÍ KARI MRAVENCI
300 g hladké mouky
* 240 g tuku na pečení
* 80 g strouhaného kokosu
* 2 lžičky soli
* 2 lžičky kari koření

1. Všechny suroviny zpracujte do tvárného těsta.

2. Z těsta tvořte malé kuličky (o průměru 1 cm) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy tři kuličky k sobě přitiskněte, spojte je do řady a tvořte tak mravence.

3. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Zkuste polovinu kokosu nahradit mletými vlašskými oříšky a získáte zajímavou kombinaci.
Spojit můžete také pouze dvě kuličky a dostanete zcela nové tvary − třeba prsíčka nebo zadečky!

SLANINOVÁ FÁRA
Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 100 g másla
* 100 g cibule (1 střední)
* 80 g anglické slaniny
* 1 žloutek
* 2 lžičky soli
* pepř podle chuti

Krém:
* 120 g pomazánkového másla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Cibuli se slaninou nasekejte v sekací nádobě tyčového mixéru najemno. Smíchejte s moukou, máslem, žloutkem a solí. Podle chuti opepřete

2. Propracované těsto zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

3. Těsto rozdělte do 2 dílů a vyválejte na jemně pomoučené ploše dotenka (jako na linecké cukroví). Formičkou vykrajujte tvary (nejlépe pánům blízké, já jsem zvolila autíčka, ale šly by i prasátka :-), které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 10 minut, až těsto zrůžoví.

4. Nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s rozmačkaným česnekem a podle potřeby i solí. Polovinu sušenek potřete krémem a zbylé sušenky na ně přitiskněte.

5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a spotřebujte nejlépe do týdne.

Tip:
Krém můžete úplně vynechat a podávat vykrajované tvary samotné, čímž víc vynikne slaninová chuť a prodlouží se trvanlivost. Těsto pak může být i silnější.

Slaninová fára

Zrzaví kari mravenci

Zázvorové dlouhé nosy

Arašídové ohnivé koule

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie