(recept
si oblíbilo 930 návštěvníků)
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
Potřebné ingredience
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Postup přípravy
Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
Váleček těsta při krájení
Nakrájeno (jako knedlíky :-))
Plech před upečením
Po upečení
Obaluji
Hotovo!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ocata
(upraveno)
10. 12. 2018, 9:30
A jak uchovávat do Vánoc?
nahlásit
tulipanka
(upraveno)
6. 12. 2018, 15:47
nahlásit
zonoro
(upraveno)
24. 11. 2018, 14:20
Já ho vyzkoušela u kamarádky - ano, na pohled obyčejné, ale chuťově...no to se prostě musí zkusit
nahlásit
Visalaje
(upraveno)
23. 11. 2018, 15:58
Toto cukroví je staré jak sám pan president Masaryk. Recept je tady snad v 10 variantách a stále jede dokola. Dejte už něco zajímavého !Je to ořechy opražíme* * opražíme ořechy.
nahlásit
HOCIKA
(upraveno)
6. 12. 2018, 14:53
@Visalaje
Nejsou zbytečné tyto komentáře,recept tu je od roku 2008 a vy teď reagujete
nahlásit
Paluna
(upraveno)
22. 11. 2018, 21:12
nahlásit
elenore
(upraveno)
22. 12. 2015, 13:19
Manželovo nejoblíbenější, nesmí na Vánoce chybět. Jen se přimlouvám za opravu v čase pražení oříšků v troubě..Myslím, že tak 5 min je dostačujících.
nahlásit
ivet5
(upraveno)
14. 12. 2015, 18:58
taky dělávám,jen ořechy namočím do studené vody s rumem cca na dvě hodky a je to stejné jako při pečených a mooc dobré cukroví
nahlásit
Kosťa Milda
(upraveno)
14. 12. 2015, 12:36
Cukroví je zajímavé vzhledem. Chuťově průměr 10 minut při 210 stupních - první várku oříšků jsem vyhodil, byly na troud. Ten kdo zadával tento recept asi nezná hodiny Teprve druhá várka byla ok, to jsem si je v troubě hlídal (děláno ne odhadem, ale přesně v konvektomatu - napůl pára, napůl pečení) Rozhodně za zkoušku to stojí, ale jen jednou v životě. Existují lepší, tradiční recepty
nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
14. 12. 2015, 19:41
@Kosťa Milda
mně se právě nelíbí vzhledem a tak raději nezkouším. Možná chybuji, ale přijde mně takové vzhledově nudné, obyčejné.
nahlásit
bertica
(upraveno)
11. 12. 2017, 16:49
210st.na 10 minut je přehnaně hodně..kdybych si to nesledovala, liskovce by byly na uhel..děckám cukroví chutná..mě moc neoslnilo
nahlásit
Straki75
(upraveno)
12. 12. 2015, 14:43
Dnes jsem pekla a je to opravdu výborné! Jednoduchá příprava a skvělá chuť!
nahlásit
sona02s
(upraveno)
1. 1. 2015, 23:56
Moc dobré . Zařazuji do svého seznamu pro příští vánoční pečení.
nahlásit
Ramb.ík
(upraveno)
17. 12. 2014, 23:36
...před chvílí jsem taky vytáhla z trouby poslední plech ...a tajně jsem ho při obalování ujídala ...tomu se nedá fakt odolat
nahlásit
cek
(upraveno)
17. 12. 2014, 23:05
Je to dokonalé, cukru jsem tam dala míň a i přesto to bylo výborné. Zařadím si to nejen do vánočních receptu.
nahlásit
kačelina
(upraveno)
17. 12. 2014, 13:03
úžasné cukroví
nahlásit
Ilonnka17
(upraveno)
16. 12. 2014, 8:47
Výborné a jednoduché na přípravu, prostě mňamka
nahlásit
Martitina
(upraveno)
15. 12. 2014, 22:55
Geniální cukroví, moc doporučuji vyzkoušet Takto si přestavuji pečení cukroví... jednoduché, efektní a výborné!!! Mimochodem... stejný recept slovo od slova jsem dnes našla časopise Gurmet v reklamě na moučkový cukr Asi se inspirovali ve stejném časopise, ale pravděpodobnější se mi zdá varianta, že to tady prostě slovo od slova opsali
nahlásit
Dorka 72
(upraveno)
14. 12. 2014, 11:35
nahlásit
kerolin
(upraveno)
17. 12. 2013, 15:24
právě jsme cukroví dopekli je výborné a chutná celé rodince určitě budeme péct každý rok
nahlásit
Stolfka
(upraveno)
16. 12. 2013, 20:34
Taky jsem zkusila a stejně jako Cimpr campr zařadím určitě do repertoáru i na další roky. Jen jsem krájela asi zbytečně silné plátky a jeden plech vytáhla uvnitř nedopečený. Ale to je chyba ve mně, ne v cukroví, to je bez chybičky
nahlásit
fujavicka
(upraveno)
5. 12. 2013, 9:10
Musím vám znovu poděkovat. Díky vám je peču již několikátým rokem a nemůžeme si je vynachválit
nahlásit