Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Měsíčky s ořechovou čepicí

0.0
Měsíčky s ořechovou čepicí

Potřebné ingredience

Těsto: 5 žloutků, 220 g moučkového cukru, 150 - 160 g másla, 310 g hladké mouky,
Marmeláda nejlépe výrazná jako je rybízová, malinová
Ořechová čepice: 5 bílků, 120 g namletých ořechů, 1 lžíce mléka, 160 g moučkového cukru, 30 g rozpuštěného másla, 60 g hladké mouky

Postup přípravy

1. Těsto: ze všech ingrediencí zpracujeme těsto. Dáme ho na hodinku do lednice. Mezi tím si připravíme vše ostatní.
2. Připravíme si pečící papír o něco větší než je plech a na něj vyválíme těsto. Já dám nahoru mikrotén a vyvaluji přes něj. Těsto by mělo mít přesně rozměr plechu. pčřeneseme papír s těstem na plech a doupravíme velikost. Nebojte se, kde Vám bude chybět, klidně dodělejte prsty a přes mikrotén vyhlaďte. Jde to snadno. Předpečeme si těsto ve vyhřáté troubě asi 15 minut při 160°C.
3. Hotový předpečený plát potřeme marmeládou (sklenici cca 250g)
4. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr, oříšky, rozpuštěné máslo s lžící mléka a mouku . Hmotu naneseme na plát se zavařeninou. Pečeme dalších 16-18 minut při 180°C.
5. Vyjmeme z trouby a formičkou vypichujeme tvary. A teď POZOR!!!! Můžete celý plech nakrájet klidně na kostičky, na proužky, záleží na Vás, jaké chcete mít tvary. Ten, kdo chce použít vykrajovátka, tak ta musíte oplachovat často vodou, pak se ořechová čepice nelepí a jde to jako po másle. Pokud budete pečlivě vykrajovat, zbydou Vám naprosto minimální odřezky, které jistě někdo rád slupne.
6. Takto připravené cukroví ještě 1-2 dny necháme schnout. I zde je druhá varianta. Pokud nechcete čekat, stačí naskládat zpět na plech už hotové cukroví a na 20-30 minut zapnout troubu na horkovzduch cca 80°C.
Kdo nemá horkovzduch, zapne troubu slabě a nechá 30 minut sušit. Toto cukroví není tak sladké , hlavně díky výrazné chuti zavařeniny.

Plát těsta předpečeme

Připravíme si ořechovou čepici

Předpečený plát potřeme zavařeninou a celý pokryjeme čepicí

Po upečení jdeme vykrajovat

Tak toto jsou všechny odřezky, které mi zbyly a o to se hravě kluci postarali

hotovo

já ještě dosušuji v troubě, nemám kde cukroví sušit aniž by nehrozilo, že mi je osazenstvo rodiny nezbaští

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Dagmička 8. 12. 2012, 23:01
Dobrý večer, chtěla jse se zeptat na ten sníh. Ten se má šlehat nad parou?
Karelia 9. 12. 2012, 9:31
@Dagmička Já ho nešlehám nad parou, normálně za studena. (L)
lidare 8. 12. 2012, 21:24
(Y) (Y) (Y)moje nejmilejší cukroví,peču každý rok ,je dobré upéct tak těch 14 dnů dopředu.Já to peču už 30 let a i nahoře s kokosem,místo ořechů (clamp) (clamp) (clamp)
vokrij 8. 12. 2012, 21:20
Recept se mi libi.Kdy bych mohla cukrovi upect?Neztvrdne mi ten spodek?Diky
Karelia 8. 12. 2012, 21:47
@vokrij Už klidně můžete upéct, já budu dělat asi zítra (L)
hanapit 8. 12. 2012, 21:04
vynikající už jsem dělala vloni a letos nesmí chybět,u nás zmizí první (Y) (Y) (jezisek) (pohoda)
nobstice 17. 12. 2008, 15:02
to vypada zajimavě,rychlé a jedlé (Y) (Y) (Y) ja si po precteni nadpisu rikala to by se mi chtelo,vykrajovat mesicky a pak na ně crcat nadivku |-) |-) |-) ale ted diky popisu jsem nadsena a urcite vyzkousim (K) (K) (K)
Karelia 17. 12. 2008, 15:18
@nobstice Nebojte, já začala o půlnoci a ve dvě hodiny jsem už byla v posteli ;-). Jde to docela rychle |:o)
nobstice 17. 12. 2008, 18:10
@Karelia monco muzu nabidnout tykani?cukrovi je hotove (Y) (Y) (Y) a vyborne (clamp) (clamp) (clamp),delala jsem srdika.jen mi prijdou docela vysoke,malem se mi nevesly do vykrajovatka.mozna si priste udelam 1.5 davky a upecu plechy dva.a taky me napadlo ze by se dal misto orechu dat kokos :-p to bude (zajic) (zajic) (zajic)
Karelia 17. 12. 2008, 21:13
@nobstice Leni, klidně tykačka (hello). No ono se to zdá být vysoké, ale klesne to, jakmile se usuší ten sníh. Ale ten kokos vůbec nezní špatně (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), jste mě docela nalomila.....že bych to šla hned zkusit???? *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie