(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
půlhodinový smetanový květák (brokolice) v bramborách

Potřebné ingredience
brambory ***
menší květák nebo brokolice, příp. obojí ***
šlehačka ***
sůl a bylinky, nebo jiné ochucovadlo (vegi vegi apod.) ***
příp. kousky libového masa ***
Postup přípravy
Já to dělám v mikrovlnce s grilem, ale jde to určitě i v klasické troubě, jen to bude trvat déle.
Brambory nakrájíme na kousky, květák na růžičky, příp. maso na kousky (já ho obvykle nedávám, ale dneska jsem měla kousek rozmrzlej) a promícháme. Nasypeme do zapékací nádoby nebo římského hrnce.
Ve šlehačce rozmícháme sůl, bylinky apod. (lze použít i hotové zapékací směsi od Maggi, Vitany apod.), nalijeme na brambory, přiklopíme a 15min mikrovlníme (v polovině promíchat).
Pak promícháme, odklopíme a 15min zapékáme pod grilem.
Po vytažení necháme chviličku zavadnout a podáváme. Je to dobré i ohřívané (v grilu nebo troubě), ale nám se obvykle nepoštěstí (jak je vidět i na fotkách :-)
Brambory nakrájíme na kousky, květák na růžičky, příp. maso na kousky (já ho obvykle nedávám, ale dneska jsem měla kousek rozmrzlej) a promícháme. Nasypeme do zapékací nádoby nebo římského hrnce.
Ve šlehačce rozmícháme sůl, bylinky apod. (lze použít i hotové zapékací směsi od Maggi, Vitany apod.), nalijeme na brambory, přiklopíme a 15min mikrovlníme (v polovině promíchat).
Pak promícháme, odklopíme a 15min zapékáme pod grilem.
Po vytažení necháme chviličku zavadnout a podáváme. Je to dobré i ohřívané (v grilu nebo troubě), ale nám se obvykle nepoštěstí (jak je vidět i na fotkách :-)

1) čerstvě vyndané z trouby

2) ohlas u malé

3) větší se dojídá kompotem

4) největší čistí talíř :-)))

5) a tohle "zbylo"
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

zelvicka1
(upraveno)
16. 10. 2007, 14:41
Dobrý den Peti, tak jsem udělala květáček
a musím říct, že super. Sice jsem trošku bojovala s mikrovlnkou (když jsem to vařila ještě přikryté, tak mi to ke konci vyteklo (ta smetana)
, ale nakonec se dílko zdařilo, moc jsem si pochutnala, jednou jsem si přidala a víc už nemůžu, aby měli i ostatní členové rodiny co jíst
. Příště toho udělám víc. Místo šlehačky jsem použila sojovou smetanu. Díky za super rychlý a jednoduchý recept (zjistila jsem, že ty nejjednodušší věci bývají nejlepší). Lenka













nahlásit

artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:38
@zelvicka1
někdy ta smetana vypění (ne vzteky, ale mikrovlněním) a to když je moc k okraji. Hlavně že chutnalo


nahlásit

Iru.S
(upraveno)
8. 10. 2007, 16:44
Dnes jsem zkusila váš květák a byla to mňamka
.Sice jsem to nedělala v mikrovlnce,ale v horkovzdušné troubě,ale bylo to zase něco jiného než jak jsem zvyklá květák připravovat a všem to chutnalo
.Brambory jsem si předvařila ve slupce a květák na pár minutek také,aby to byla rychlovka.Určitě zase někdy zopakuji.




nahlásit

artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:36
@Iru.S
Já to nepředvařuju, protože jsem líná špinit víc nádobí... pěkně z jednoho kotlíku
Ale urychlování je samozřejmě možné ... kdo by na takovou mňamku vydržel čekat, že jo?





nahlásit

mala.bambulka
(upraveno)
3. 10. 2007, 13:37
Petruš,dneska jsem dělala Váš květák
a opravdu velká mňamka
už jsem si po druhé přidala
.Příště musím udělat víc.Moc děkuji za receptík







nahlásit

artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:34
@mala.bambulka
Tak to jsem ráda, že se to ujalo
Jako obměnu můžete někdy vyzkoušet brokolici, nebo i třeba růžičkové kapustičky ... fantazii se meze nekladou




nahlásit

LuciPísek
(upraveno)
12. 9. 2007, 11:46
tak tady tak hledam inspiraci na květák.... a zaujalo mě toto.... a hle..ono je to tvoje
Tak jdu na to...


nahlásit

artep
(upraveno)
22. 10. 2007, 1:32
@LuciPísek



nahlásit

hanyhany
(upraveno)
12. 6. 2007, 12:26
Tak jsem to právě dodělala
. Je to moc dobré, ale nevím proč - vyteklo mi to v mikrovlnce z hrnce
Jinak moc velká dobrůtka - ještě jsem si ji vylepšila sýrem navrch



nahlásit

artep
(upraveno)
13. 6. 2007, 7:10
@hanyhany
neměla jste tu smetanu až po okraj? Ona mikrovlněním "bublá", než zhoustne... Ale hlavně, že to chutnalo
Ten sýr je
, taky ho občas sypnu, ale až ke konci



nahlásit

krystufek
(upraveno)
24. 4. 2007, 11:56
a ten květák dáváte uvařený nebo syrový?
nahlásit

artep
(upraveno)
26. 5. 2007, 21:23
@krystufek
květák dávám syrový. omlouvám se, že odepisuji až teď, ale bohužel se to nikde nezobrazuje, že tu mám komentář
Písnu vám to raději i do vzkazů


nahlásit

evuska
(upraveno)
24. 4. 2007, 10:08
Dobrý den, chci se zeptat na kolik wattů to v mikrovlnce děláte ??? Děkuji Eva

nahlásit

artep
(upraveno)
26. 5. 2007, 21:25
@evuska
Evi... ja nevím... prostě naplno
Myslím, že to bude tak 800
.. já jsem netechnický typ, omlouvám se





nahlásit

artep
(upraveno)
23. 3. 2007, 18:28
Přidávám čerstvě prověřenou alternativu: Brokolice v nivových bramborách. Maso by tam asi taky mohlo být, já ho tam neměla. Růžičky brokolice a pokrájené brambory promícháme s nastrouhanou nivou a zalejeme smetanou (chutit se nemusí, niva je dost výrazná). Jinak je postup stejný a výsledek taky mňam.

nahlásit