Recepty - Zeleninová jídla
Top recepty
Naposledy komentované recepty
- Brokolicový nákyp-rychlý a moc dobrý (3)
- Fazolkový salát (hlavní jídlo) (1)
- Bramboráky z cukety-děkuji vareni.cz (2)
- Cuketa - jako sekaná (9)
- Zapečená rajčata s balkánským sýrem (6)
- Mrkev po indicku (8)
- CUKETOVÁ PIZZA (14)
- Kringel se šunkou a cuketou (8)
- Cuketa po uhersku - nemá chybu!!! (33)
- Cuketové karbanátky s Hermelínem-podle miki59 (9)
Mangoldové placičky
Potřebné ingredience
300-500 g stonků mangoldu, 150-250 g ovesný vloček, mléko. vejce, slanina dle chuti, česnek, vegeta, pepř, bazalka, strouhanka.
Postup přípravy
Dáme vařit mangold do měkka. Namočíme vločky do mléka. Scedíme mangold, rozmačkáme, přidáme vločky rozmixované, vejce, uškvařenou na kousíčky slaninu, česnek dle chuti, vegetu,…
Brokolicové pyré
Potřebné ingredience
500 g brokolice 1 smetanu 31 procent 50 g másla pepř, sůl
Postup přípravy
Brokolici se solí uvařím do měkka, scedím , s máslem a poté se smetanou rozmixuji, dochutím pepřem a dosolím. Hodí se k pečenému masu či ke stejku. Výborné.
Květákové kari
Potřebné ingredience
1 květák * velký batát * cca 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku * cibule * 4 stroužky česneku * 1 velká lžíce červené kari pasty * asi 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1 lžička římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 200 ml kokosového mléka * voda, půl kostky kuřecího bujonu (nebo cca 150 ml vývaru) * sůl
Postup přípravy
V pánvi wok (nebo jiné vhodné nádobě) osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci kari pasty, aby se rozvoněla. potom dáme nakrájený česnek, na kostky nakrájený batát a na plátky…
Fazolkový salát (hlavní jídlo)
Potřebné ingredience
100g libové anglické slaniny, 1 kuřecí prso, sůl, pepř, 3 - 4 vejce, 500g fazolek, hobliny parmazánu, Zálivka: cca 50g strouhaného parmazánu, asi 4 lžíce mléka, 2 sardelky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sójové omáčky, kikkoman, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř. Krutóny: 1 větší kus bílého pečiva, olivový olej
Postup přípravy
Slaninu nasucho orestujeme dokřupava, poté nakrájíme na větší kousky a necháme mírně vychladnout. Maso osolíme, opepříme a orestujeme, necháme odpočinout pod alobalem a poté…
Cuketovo-bramborový nákyp
Potřebné ingredience
1 střední cuketa (nahrubo strouhaná), 2 střední brambory (syrové, nahrubo strouhané), 2 vejce, 1 stroužek česneku, 200g uzeného masa nebo šunky, 250g polohrubé mouky, 100g oleje, 1/2 PP, bylinky (majoránka, petrželka,...), ev. sůl
Postup přípravy
Vše smícháme, pečeme na plechu vymazaném máslem(nebo vyloženém pečícím papírem) na 190 - 200°C asi 45 min. Můžeme podávat teplé i studené.
Hokaido - pečená příloha
Potřebné ingredience
dýně Hokaido, olej, sůl, bylinky (bazalka, tymián)
Postup přípravy
Dýni neloupeme, jen vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky a vložíme na pekáč. Postříkáme olejem, osolíme a posypeme bylinkami.
Pečeme na 200°C asi 30 min. a pak pustíme…
Rajčatový protlak podle mé babičky
Potřebné ingredience
4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa
Postup přípravy
Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…
Zapečený fenykl
Potřebné ingredience
2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…
pesto z medvědího česneku
Potřebné ingredience
svazek medvědího česneku, asi 100 g sýru (používám Gran Moravia, popř. parmazán), trochu soli, olivový olej
Postup přípravy
Všechny přísady rozmixuju a dám do lednice, vydrží tam celkem dlouho, vynikající na topinku, na maso, do těstovin...
hráškové pyré
Potřebné ingredience
400g hrášku, 200ml smetany na vaření, cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy
Posmažíme cibulku a přidáme hrášek. Krátce osmažíme a přidáme smetanu. Přidáme dle chuti koření a když to sevře, rozmixujeme na kaši. Dá se to jíst zatepla i zastudena.