Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Zeleninová jídla

ZELENINOVÁ JÍDLA
Mangoldové placičky

Mangoldové placičky

Potřebné ingredience

300-500 g stonků mangoldu, 150-250 g ovesný vloček, mléko. vejce, slanina dle chuti, česnek, vegeta, pepř, bazalka, strouhanka.

Postup přípravy

Dáme vařit mangold do měkka. Namočíme vločky do mléka. Scedíme mangold, rozmačkáme, přidáme vločky rozmixované, vejce, uškvařenou na kousíčky slaninu, česnek dle chuti, vegetu,…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Brokolicové pyré

Brokolicové pyré

Potřebné ingredience

500 g brokolice 1 smetanu 31 procent 50 g másla pepř, sůl

Postup přípravy

Brokolici se solí uvařím do měkka, scedím , s máslem a poté se smetanou rozmixuji, dochutím pepřem a dosolím. Hodí se k pečenému masu či ke stejku. Výborné.

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květákové kari

Květákové kari

Potřebné ingredience

1 květák * velký batát * cca 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku * cibule * 4 stroužky česneku * 1 velká lžíce červené kari pasty * asi 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1 lžička římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 200 ml kokosového mléka * voda, půl kostky kuřecího bujonu (nebo cca 150 ml vývaru) * sůl

Postup přípravy

V pánvi wok (nebo jiné vhodné nádobě) osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci kari pasty, aby se rozvoněla. potom dáme nakrájený česnek, na kostky nakrájený batát a na plátky…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Fazolkový salát (hlavní jídlo)

Fazolkový salát (hlavní jídlo)

Potřebné ingredience

100g libové anglické slaniny, 1 kuřecí prso, sůl, pepř, 3 - 4 vejce, 500g fazolek, hobliny parmazánu, Zálivka: cca 50g strouhaného parmazánu, asi 4 lžíce mléka, 2 sardelky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sójové omáčky, kikkoman, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř. Krutóny: 1 větší kus bílého pečiva, olivový olej

Postup přípravy

Slaninu nasucho orestujeme dokřupava, poté nakrájíme na větší kousky a necháme mírně vychladnout. Maso osolíme, opepříme a orestujeme, necháme odpočinout pod alobalem a poté…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cuketovo-bramborový nákyp

Cuketovo-bramborový nákyp

Potřebné ingredience

1 střední cuketa (nahrubo strouhaná), 2 střední brambory (syrové, nahrubo strouhané), 2 vejce, 1 stroužek česneku, 200g uzeného masa nebo šunky, 250g polohrubé mouky, 100g oleje, 1/2 PP, bylinky (majoránka, petrželka,...), ev. sůl

Postup přípravy

Vše smícháme, pečeme na plechu vymazaném máslem(nebo vyloženém pečícím papírem) na 190 - 200°C asi 45 min. Můžeme podávat teplé i studené.

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Hokaido - pečená příloha

Hokaido - pečená příloha

Potřebné ingredience

dýně Hokaido, olej, sůl, bylinky (bazalka, tymián)

Postup přípravy

Dýni neloupeme, jen vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky a vložíme na pekáč. Postříkáme olejem, osolíme a posypeme bylinkami.
Pečeme na 200°C asi 30 min. a pak pustíme…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Rajčatový protlak podle mé babičky

Rajčatový protlak podle mé babičky

Potřebné ingredience

4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa

Postup přípravy

Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečený fenykl

Zapečený fenykl

Potřebné ingredience

2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu

Postup přípravy

Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
pesto z medvědího česneku

pesto z medvědího česneku

Potřebné ingredience

svazek medvědího česneku, asi 100 g sýru (používám Gran Moravia, popř. parmazán), trochu soli, olivový olej

Postup přípravy

Všechny přísady rozmixuju a dám do lednice, vydrží tam celkem dlouho, vynikající na topinku, na maso, do těstovin...

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
hráškové pyré

hráškové pyré

Potřebné ingredience

400g hrášku, 200ml smetany na vaření, cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup přípravy

Posmažíme cibulku a přidáme hrášek. Krátce osmažíme a přidáme smetanu. Přidáme dle chuti koření a když to sevře, rozmixujeme na kaši. Dá se to jíst zatepla i zastudena.

Zobrazit více...

Kategorie