Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Můj první potahovaný dort s Bořkem

0.0
Můj první potahovaný dort s Bořkem

Potřebné ingredience

Korpus:
350 g vlašských ořechů
50g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 vajíček rozdělených na žloudky a bílky
150 g cukru krupice
2 polévkové lžíce oleje

Mléčná hmota:
dle receptu "Rady ptáka Loskutáka"
(já místo 100% tuku dala máslo a hmota teda senzační... jako modelína)

Postup přípravy

Nejsem vůbec cukrářka... skoro žádná vykrajovátka ani gelové barvičky nemám. Vše jsem udělal tvz. na koleni, ale měla jsem z doru velkou radost a dědečkovi k 55 z něho vytryskla i slzička :o)))

Postup ke korpusu.
Vlašské ořechy je potřeba nadrobno nastrouhat. Do mísy s ořechy můžete rovnou přidat polohrubou mouku... je jí opravdu jen 50g.. protože těch ořechů je dostatek a nahradí tak mouku. A dosypete půl lžičky prášku do pečiva.
Do dalších dvou misek rozdělíte žloutky a bílky z pěti vajíček. Z bílků ušleháte nejlépe el. šlehačem sníh do kterého můžete přisypat trochu připraveného cukru krystal. Jakmile je sníh ušlehaný, můžete přejít ke třetí míse ve které máte zatím připravené žloutky. Do těch nasypete zbytek cukru a přidáte dvě lžíce oleje. Opět šlehačem rozšleháte až do citrónové barvy... cca stačí 3min. šlehat.
Pak opatrně a jemně vše smícháme.
Já do sněhu pomalu přisypávám ořechy s moukou a pr.do.peč. na závěr ještě přidám žloutky s cukrem. Vše dobře a jemně promíchejte.
Korpus peču v klasické formě cca asi 23cm. El. troubu mám na 180 stupňů.... asi 20-25 min.

Dort je díky vajíčkům lehounký..... nadýchaný :o)))

Plnit se dá čímkoliv. My nemáme moc rádi sladké máslové dorty... tak dáváme jen klasickou šlehačku, do které přidám dle chuti banány, nebo nic a místo bílé šlehačky přidám třeba jen trošku kakaa.

Mandlové těsto jsem vyzkoušela prvně a nadchlo mě... sice jsem po pěti hodinách modelování trochu umírala... ale myslím si, že to za to stálo :o)))) Já jsem spokojená... i když na některé výtvory tady to nemá :o)))))
Takže děkuji vám všem holky za inspiraci!!!!!

Příjemné pečení a dobrou chuť!!!

Upečené dva korpusy, připravené na jednoduchý dort.

Přidání šlehačky a banánů

Korpusy dané na sebe... začíná se nám to trochu rýsovat :o)))

Připravená mléčná hmota... to je jedna dávka.. musela jsem udělat nakonec dvě.. jinak by mi to nevyšlo.

To není Chobotnice na Letné :o)))

Potažení dortu... musela jsem to rozválet na jídelním stole... v kuchyni bych to fakt nezvládla... ale pracovalo se s tím pak hezky... jen ještě neumím tak krásně vyrovnat hmotu po obvodu....

A pak už jsem jen vymýšlela kam přijde parcela... obarvovaná kakaem... a zahrádka... obarvená klasickou potravinářskou barvou.... jiné jsem neměla... příště si seženu gelové... bude to jednodušší.... :o)))

Po celém dni pečení, vážení, hnětání a modelování... výsledek.... :o)))) Bořek a míchačka jsou koupené v hračkářství.... do toho jsem se vážně prvně nepustila.....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

andilek007 5. 2. 2009, 15:11
Kraaaaasa!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 5. 2. 2009, 7:25
Pavli krásný dortík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) a moc pěkně nafocený postup (Y)
Piraňka (upraveno) 8. 10. 2009, 21:38
Děkuji moc všem za milé komentáře a pochvaly!!!! (L) Jen pro doplnění - recept na mléčnou hmotu: 150g sušeného polotučného mléka 270g cukru moučky 30 g 100% tuku (já ho u nás nemohla sehnat, dala jsem máslo a taky to šlo naprosto v pohodě :o) 1 lžička rumu 1/2 lžičky mandlového, nebo vanilkového aroma 2-3 lžíce vody Cukr a mléko je potřeba prosít přes malé sítko, aby se v těstě neudělala žádná hrudka. Tuk je potřeba rozehřát a v tomto stavu ho do těsta přidat. Vše se pak promíhá a hnětá a hnětá... až má těsto konzistenci modelíny. Pokud vám bude těsto lepit, tak jsem se tady dozvěděla, že je dobré přidat cukr... což mě se zrovna stalo a opravdu to pomůže... pokud se sype... tak naopak přidat trošililinku vody. Po několika hodinách modelování mi těsto začalo tuhnout... nebyla jsem napoprvé tak rychlá asi jak jsem měla být... Takže pomohla chvilka v mikrvolnce... už nepřidávat vodu, nebo v žádném případě tuk! Tak hodně štěstí!!! (^)
Veerrunka 3. 2. 2009, 12:46
Dortík máte opravdu nádherný (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) nepoznala bych, že je váš první. Mohla byste mi, prosím, poslat recepotíkk na tu mléčnou hmotu? Taky se chystám na svůj první dortík
Anelis 3. 2. 2009, 11:06
moc hezký dortík, veselý a jemný (Y) (Y) (Y)
MucLenka 2. 2. 2009, 23:01
Pavli, napoprve - tak to se klaním až k zemi!! Já měla takovýho chudáka... ;-) Moc se Ti povedl!! (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o) Jen tak dál!! (hello)
ajoun 2. 2. 2009, 19:28
Moc hezký dortík (Y) (Y) (Y)
Macik 2006 2. 2. 2009, 19:18
dortík vypadá úžasně (Y) (Y) (Y)
Lexi 2. 2. 2009, 18:24
:-) (Y) (clamp) |:o)
Aderiarleen 2. 2. 2009, 17:48
Pavli na prvý a bez pomôcok je to neskutočne dokonalé...máš môj obdiv (clamp)
Jitkames 2. 2. 2009, 17:40
Pavlí, tak to je úúúúúúúžasnýýýý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Vypadá opravdu skvěle!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
PKetty 2. 2. 2009, 17:30
super moc se vám to povedlo-můžu se zeptat na recept na tu mléčnou hmotu z Loskutáka? já si zatím vždy objednávám hmotu z cukrárny ta byla vždy jistá ale ráda bych taky něco vyzkoušela Díky (hello) (hello) (hello)
IJohny 2. 2. 2009, 16:44
Parádní dort. Bořek i staveniště kolem (clamp) (clamp)Moc pěkný. (Y) (Y) (clamp)
žofink@ 2. 2. 2009, 15:58
Tead pavli, skvělá práce!! (Y)Na to že je to poprvé, je to bezvadný!!!Jinak se přidávám k lence, ten písek je skvělej nápad!!! (clamp) |:o) |:o) (Y)
wei 2. 2. 2009, 15:48
Dokonalý!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nobstice 2. 2. 2009, 15:17
pavli tak napoprve jsi teda frajerka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) to potahovani chce praxi,cim vic dortu tim to pujde lip (Y) (Y) (Y) ale ozdoby jsou paradni,libi se mi to leseni :-D :-D :-D :-D :-D a jak jsi dala "pisek" do michacky (Y) (Y) (Y) (Y)
hajcena 2. 2. 2009, 15:06
To není možné, že je to první potahovaný...je to krásný exemplář (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 2. 2. 2009, 15:04
Pavli, to je úúúúúúúžasnýýýý dort. Ty cihličky jsou suprové (clamp) (clamp) (clamp)
tigger 2. 2. 2009, 14:48
Pavli,moc chválím,nedivím se,že byl dědeček za tento dortík dojatý,je krásný.Můjs syn je velký fanda Bořka a u něj byste také uspěla na 100%.Jste šikulka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) Nikola
Piraňka 2. 2. 2009, 14:57
@tigger Děkuji moc Niki za pochvalu!!! :-) :-) Tak to mám radost, že by se líbila i vašemu mrňátku. To by pro mě byl určitě úspěch!!!!! (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie