Dort pro Terku k 17. narozeninám - můj 4. dort

Potřebné ingredience
No hlavně hodně času a pevnější nervy než minule, protže 3x se celkem podařilo a tento 4. pokus jsem si v uvozovkách užila.
Recept na Korpus, krém i marcipán stejný jako v mých ostatních receptech na dorty.
Postup přípravy
Marcipán mléčný obarvený barvičkami Kovandovi - marcipán mi zpracovávala domácí pekárna až jsem si obrousila na 2 místech teflon z hnětací mísy, je to jak brusná pasta...
Krém máslovo-pudinkový - tentokrát mi strašně tekl a nevím vůbec proč - přidávala jsem máslo, chladila jsem v lednici a čekala a chladila a čekala, mezitím mi vyválený a připravený plát marcipánu asi oschl, takže začal při uhlazování na rozích praskat a megavlny na okrajích mi nezbylo než nechat jako naschvál...
KORPUS:
-----------------
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
průměr formy 18 cm - polovina dávky - výška korpusu vyšla cca 5,5 cm
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky jsem uvařila pudink. Našlehala 1 máslo s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Kulatý korpus byl proříznutý 2x, světlý krém - proloženo ještě odkapanými mandarinkami, druhá část krému obarvena kakaem od oka.
MARCIPÁN:
----------------
300 g polotučného sušeného mléka (já dala Laktino), 300 g cukru moučka dobře přesít (na to jsem zapomněla :), teplá voda (cca 0,5-0,8 dcl na toto množství), dále tam měl být ještě med, dala jsem 1 káv. lžičku, 1 káv. lžička oleje, asi 15 kapek tresti sladká mandle
Těsto na marcipán zpracovala za mě domácí pekárna 3x programem na nudlové těsto. Barvičky použity Kovandovi.

Mramorovaný korpus se povedl - jako vždy byl vinikající, Dášo díky, že jste se s námi podělila o tento recept.

Poprvé jsem vyzkoušela nově zakoupenou strunu na prořezávání dortu (Spar za 70 Kč). naprostá bomba - doporučuju všem, lepší než dlouhý nůž. Supeeeer věcička.

Tentokrát jsem nějak neměla sílu to nadělení fotit, tak alespoň s oslavenkyní... Lístečky maskují pokus o zahlazení stran marcipánu. Nešlo to.

Ale nakonec ten krém ani nebyl příliš máslový a vlnité okraje vypadaly jako záměr, a byl moooc dobrej.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu






























































































