Hlávkový salát s tradiční zálivkou se špekem
Potřebné ingredience
Salát hlávkový nebo ledový, špek, cukr, ocet, sůl, voda
Postup přípravy
Salát omyjeme, dáme do mísy (můžeme natrhat na kousky). Do kastrolu dáme na kousíčky nakrájený špek (asi hrst), opražíme. Poté přidáme cukr, ocet, sůl a zalijeme asi půl litrem studené vody (pozor tuk je vroucí bude to prskat, opatrně vodu po troškách), zamícháme, zkusíme jestli je nálev dle naší chuti a můžeme 5 min vařit a nemusíme. Můžeme hned nalít na salát. Pokud ještě nálev vaříme, musíme jej poté schladit a až není vroucí vylét na salát. Promícháme a podáváme:-)
salát
nálev
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
superka
(upraveno)
3. 8. 2013, 9:10
Také ho tak dělám tuk nenechávám okapat, protože nám právě chutná, jak je ten salát mastnější, my totiž na zeleninu až tak nejsme
Nikis.
(upraveno)
2. 8. 2009, 10:38
mňam mňam
Bylinka1
(upraveno)
22. 7. 2009, 9:05
Taky tak dělám hlávkový salátek (ať to není až tak moc zdravé ).Já si ty kostičky špíčku opeču,pak dám do sítka,nechám okapat ten tuk a těsně před podáváním sypu na salátek a není tam žádný bílý tukový povlak!Každý se pak snaží vybrat lístek,kde je nejvíce kostiček toho špíčku .
voticanda
(upraveno)
27. 6. 2009, 10:55
mňam, takto salát dělala má babička z Moravy,ale tady v Čechách mi ho nechtějí,nevědí co je dobré
Lucka1711
(upraveno)
24. 6. 2009, 20:30
Děkuji za receptík. Tenhle nálev dělala má bývalá tchýně a mě se nikdy nepovedl.Vždycky mi ten špek rozpuštěný udělal takový bílý povlak, šel vidět ten tuk. Takže ještě jedou děkuji, doufám, že se mi to povede.
cherrycake
(upraveno)
24. 6. 2009, 20:41
@Lucka1711
Doufám, že se povede, držím pěsti. Nesmí být tuku hodně, neboť poté až schládne, zůstane samozřejmě na salátu a zbělá a to jde vidět