(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
"Tiramisu" dort pro babičku

Potřebné ingredience
1 kg tvarohu (já použila odtučněný), dvě zakysané smetany, dva želatinové ztužovače Dr. Oetker, vanilkový cukr, mletý cukr, rozpustná káva, voda, cukr do kávy a rum, velký balík dětských piškotů..
Na ozdobu trubičky, kakao na pečení a tato modelovací hmota http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=10&id=18616&user=126509
Postup přípravy
Tvaroh, zakysanou smetanu a oba cukry si vyšleháme/spojíme. Cukr podle chuti.. Někdo má raději sladší, někdo má rád cukru méně. 6elatinové ztužovače připravíme dle návodu a přimícháme k tvarohové hmotě. Pracujeme svižně, hmota pomalu tuhne.
Uvaříme si silnou kávu z rozpustné kávy, vody a osladíme ji trochu cukrem, přilejeme rum (taktéž podle chuti).
Dortovou formu si vypláchneme studenou vodou a dno vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Dáme 1/3 krému na piškoty a nahoru opět piškoty. Měly by vám vyjít tři vrstvy piškotů a tři vrstvy krému.. Poslední vrstva je krém! Nezapomeňte piškoty namáčet v kávě a poslední vrtvu krému hezky uhladit.
Jakmile toto budete mít hotové, dejte dortík ztuhnout do lednice přes noc. Ráno si oddělejte bočnici z formy a dort obložte různě vysokými trubičkami. Já jsem si je nakrájela dle potřeby, skládala jsem je napřeskáčku/nesouměrně. Nemusíte je ničím lepit, stačí trošku přimáčknout k dortu, drží docela obstojně..:-)
Dort posypte hojně kakaem na pečení přes sítko a naskládejte na něj marcipánové růžičky, lístky a spirálky.
Marcipán si udělejte jako dort den předem a vytvarujte z něj ozdoby, které necháte do druhého dne zaschnout/ztuhnout.
Spirálky dělám tak, že si vyválím tenkého hada a obmotám jím špejle.. Na druhý den jdou spirálky hezky stáhnout.
Uvaříme si silnou kávu z rozpustné kávy, vody a osladíme ji trochu cukrem, přilejeme rum (taktéž podle chuti).
Dortovou formu si vypláchneme studenou vodou a dno vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Dáme 1/3 krému na piškoty a nahoru opět piškoty. Měly by vám vyjít tři vrstvy piškotů a tři vrstvy krému.. Poslední vrstva je krém! Nezapomeňte piškoty namáčet v kávě a poslední vrtvu krému hezky uhladit.
Jakmile toto budete mít hotové, dejte dortík ztuhnout do lednice přes noc. Ráno si oddělejte bočnici z formy a dort obložte různě vysokými trubičkami. Já jsem si je nakrájela dle potřeby, skládala jsem je napřeskáčku/nesouměrně. Nemusíte je ničím lepit, stačí trošku přimáčknout k dortu, drží docela obstojně..:-)
Dort posypte hojně kakaem na pečení přes sítko a naskládejte na něj marcipánové růžičky, lístky a spirálky.
Marcipán si udělejte jako dort den předem a vytvarujte z něj ozdoby, které necháte do druhého dne zaschnout/ztuhnout.
Spirálky dělám tak, že si vyválím tenkého hada a obmotám jím špejle.. Na druhý den jdou spirálky hezky stáhnout.

Dort jsem stáhla na okrasu a pro pocit jistoty saténovou mašlí..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Ilonáček
(upraveno)
20. 7. 2009, 15:48






nahlásit

zdenallicka
(upraveno)
21. 7. 2009, 14:50
@Ilonáček
Děkuji, Ilčo..

nahlásit

zdenallicka
(upraveno)
20. 7. 2009, 8:57
Upsala jsem se - želatinové ztužovače.

nahlásit