Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 266 návštěvníků)

Slaný MEGA dort - půllitr/tuplák - pro dědu k narozeninám

0.0
Slaný MEGA dort - půllitr/tuplák - pro dědu k narozeninám

Potřebné ingredience

2x světlý toustový chléb /budou zbytky, ale pejsci nebo manžel to snědí, můžete je namazat máslem a poklást salámem a okurkou….. a udělat „trojúhelníčkové jednohubky/ :o)* 20-30 dkg debrecínské pečeně /debrecínky/* 20-30 dkg vysočiny* 35-40 dkg tvrdého sýru-eidam* kousek točeného /na ucho/ - může být i klobása, párek....co máte rádi* 4x vejce natvrdo* kyselé okurky* pomazánkové máslo bez příchutě na pomazání z venku* česnekovou pomazánku /koupenou nebo udělanou doma a nechat aspoň do večera uležet a potom popřípadě znovu dochutit česnekem/ já ji dělala: 5-6x krabiček trojúhelníkových sýrů bez příchutě /ve slevě se to vyplatilo/* 4-5 lžic majonézy * 3-4 lžíce másla /použila jsem Floru/* 6-7 stroužků česneku /dle chuti/* desertní talířek, tác, párátka* zelenina všeho druhu, já použila: pórek /udělala jsem kytičky/, salátovou okurku, cherry rajčátka, papriky, cibule, ředkvičky, mrkev, pekingské /čínské/ zelí no prostě co máte rádi* nebo můžete udělat ze zbytků salámu růžičky....

Postup přípravy

Stále víc a víc se na stránkách MMB setkávám s dortama bez postupu, tak tady máte jeden s postupem a snad srozumitelným:o))

Nejdříve si na prkýnko poskládáte vždy 4 kousky toustového chleba, na něj položíte talířek /desertní=malý/ a vykrojíte „kroužek“ viz.obrázek /můžete klidně dát víc vrstev a vykrojit je na jednou/.
Vykrojené plátky pomažete vždy z horní strany česnekovou pomazánkou a stejně tak i boky vykrojeného chleba viz.obrázek. Na to poskládáte debrecínku a přiklopíte ji dalšími vykrojenými plátky chleba, opět pomazaného z vrchní i bočních stran. Na něj dáte plátky vysočiny a opět přiložíte pomazaným chlebem. Další vrstvu jsem dělala z vajíček uvařených na tvrdo viz.obrázek. A zase vrstva s debrecínkou a další vrstva s vysočinou a na ní kyselé okurky pokrájené na kolečka viz.obrázek.
Takhle spotřebujete všechen chleba /dávala jsem ho cik cak, tzn.začínala jsem skládat chleba do kříže /jak vidíte na prvním obrázku/ zprava do leva, podruhé jsem chleba pootočila, aby se mi třeba nerozjel a nedělalo mi to díry/ a celý z boku potřete slabou vrstvou pomazánkového másla.
Teď přijde čas na potažení sýrem. Sýr jsem dala mezi dva rozstřižené mikrotenové sáčky viz.obrázek a asi na půl minutky i s tím sáčkem dala do mikrovlnky na plný výkon /u nás to je 750w/ Když je to málo, tak zkusíte rukou a sýr buď vyndáte nebo ho ještě trošku rozehřejete. Musí být měkký, aby se dobře rozvaloval. Když dosáhnete požadované měkkosti, vyndáte sýr i se sáčkem a pomaloučku, polehoučku ho rozválíte válečkem na požadovanou tloušťku /ne moc tenký, aby Vám nepraskal při přenášení/ šířku, délku….viz.obrázek. Sýr začněte přenášet až trošku vychladne a ztuhne.
Změříte si výšku půllitru a sýr zaříznete do roviny jak potřebujete. Kdyby byl na šířku krátký, tak se nebojte, on se při potahování natáhne:o)) A kdyby přece jenom ne, tak z něj uděláte kuličku, přidáte k němu ještě kousek třeba plátkového sýra, když jiný již nemáte a znovu rozehřejete a znovu opatrně vyválíte:o))
V místě, kde se sýr překrývá si odměříte otvory na ucho půllitru a vydlabeme nožem dírky. Udělejte si je menší než průměr točeného, aby Vám to nevypadávalo. Spodní otvor úplně dole a horní tam kde končí pěna a začíná sýr. Vrchní díl točeného jsem pro jistotu připíchla 3-mi párátky.
A teď hurá na pěnu. Půllitr jsem ukončila vrstvou vajec viz.obrázek, abych nemusela dávat moc velkou vrstvu česnekové pomazánky na pěnu a pivo mělo pěknou „čepičku“. Ale nakonec jsem tam dala pár odřezků toustového chleba, měla jsem strach, aby mi pomazánka po vajíčkách neklouzala. Pěnu jsem udělala zdobičkou na dorty a špachtlí jsem to trošku „rozňahňala“.
No a teď už stačí jen nazdobit zeleninkou a popřípadě vodou přilepit etiketu piva.

Dobrou chuť.

Tímto děkuji všem ženštinám zde na MMB za inspiraci.

Ořezaný toustový chléb, podle dezertního talířku

Chléb pomazaný vždy z horní strany česnekovou pomazánkou

Pokladeno vysočinou

Další vrstva s vajíčkem

Další vrstva s vysočinou a kyselou okurkou

Takhle to vypadá po promazání...

Pohled z boku, zde již pomazáno pomazánkovým máslem...

Rozehřátý sýr připravený k vyválení

Již rozválený sýr

Potaženo

Přidělané ucho k půllitru

Poslední vrstva s vejcem, které jsem nakonec vyměnila za odřezky z chleba, ale bohužel nenafotila

Pohled z boku na kytičky z pórku

Květina z pórku - dle obrázku nakrojíte a potom ponoříte do misky s vodou a pórek se rozvine

No a konečně dort v rukou oslavence, který mi samozřejmě nejdřív vynadal stylem: "Kdo to bude jíst, takovou hromadu. Budeme to muset rozdat známým. Já jsem chtěl začít hubnout."..................Druhý den mi volala babička, že už ho načnuli a děda si ho dal ke kávě a volal na ní z obyváku: "Babko, nikomu to nedávej"....mlask, mlask.....měl boule až za ušima:o)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ančičátko 10. 5. 2018, 18:21
Dobrý den, mohu se zeptat ? vážila jste dort a počítala na kolik kč zhruba vyjde?
DanušaP 9. 6. 2014, 15:33
perfektní, moc povedený.. a věřím, že chutnal (clamp)
Bonaquaa2 9. 6. 2014, 15:00
(Y)krásná práce, opravdu (clamp) nádherný slaný dort a ještě takový príma postup! (clamp) Děkuji a ten komentář s fotkou oslavence, tak to jsem se hodně nasmála :-) :-) :-) (Y)
laskonka333 8. 5. 2013, 10:27
Skvelý postup s ohromujúcim výsledkom (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
jeremy 8. 5. 2013, 8:47
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
avonaireh 31. 1. 2012, 7:44
(clamp) (clamp) (clamp)
Jitie 26. 1. 2012, 21:28
Zítra jdu na něj, tak sem zvědavá jak se povede :-) díky za skvěle popsaný postup (Y) (clamp) (B)
reninaf 13. 1. 2012, 20:23
Úžasný nápad (Y) (Y) (Y),dělám sladké dorty ale manželovi k 45narozninám udělám toto |:o) |:o) (B),děkuji moc za příspěvek Renča
Hyzule 1. 9. 2011, 18:41
(Y) (Y) (Y)
Blanka86 8. 8. 2011, 19:32
úžasný (Y) hned ho zkusím udělat k narozeninám pro přítele
Ledura 24. 10. 2010, 23:43
(Y) (Y) (Y) (Y)
Kecka76 16. 5. 2010, 21:15
Andreo, prosím, můžete mi pomoct? Chci dělat tento půllitr dědovi k narozeninám, akorát váhám nad tím přiděláním točeného (jako ucha) *-) to tam bude držet jen tím sýrem? Nebo to mám víc zasunout mezi chleby? Nebo jak jste to dělala? (F) (F) (F) děkuji moc za odpověď (L)
Jája68 23. 4. 2010, 0:14
Moc děkuji za nápad, právě jsem dortík dokončla.Myslím že bratr bude mít moc velkou radost.Dostane ho ke 40- tým narzeninám. Super návod pro laiky jako jsem já (Y) (Y)
JADOL 19. 3. 2010, 10:49
bezva nápad (Y) :-) (Y) :-) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) tchán bude mít svátek, tak vyzkouším (L) J.
půák 14. 12. 2009, 13:48
No to je bomba.Klikla jsem na vás úplně náhodou.Ty dorty jsou super.Příští týden má tchán narozeniny,snad se mi povede to vaše pívo.Dám vědět.Pavla
VěraB 14. 12. 2009, 9:28
Tak to je fantazie (Y) (Y) (Y) to musím vyzkoušet!!! ;-) Fakt nádhera... úžasný... (clamp) (clamp) (clamp) (B)
Emingrik 14. 12. 2009, 8:34
Andrej máte super pilitřík (Y) (Y) nechalala jsem se zlákat a taky se povedl strašně moc děkuji jaký máte super receptík (L) (L) bez něj by to asi nešlo keště jednou díky Jana
Žofrinka 23. 11. 2009, 12:12
Andrejka, toto je nápad hodný Oscara!!! (Y) (Y) (Y) Úžasne si ma inšpirovala, cez víkend oslavujeme švagrovu 35-ťku a keďže je to veľký pivkár a chlebíčkár, tak ho určite poteším!!! Strašne sa teším, toto je fakt fantastické a senzačné!!! (clamp) (clamp) Máš môj obdiv a pochvalu!!! (silvestr)
SOYERKA 9. 10. 2009, 16:13
Andrejko,,díky za super nápad (L),,mám vše nakoupeno a teď začnu tvořit na zítřejší oslavu |:o),,trochu se bojim že se mi nepovede (child12),,no uvidíme :-),,určitě dám pak do rodinných fotečku díla (H)snad bude na co koukat ;-)
kikimama 7. 10. 2009, 9:02
(Y) (Y) chtěla bych se zeptat, jak jste spojila ten plát sýru dohromady??
andrusa8 29. 10. 2009, 23:31
@kikimama Laďko, to se spojí samo. Ten sýr je takový pružný po tom roztavení a hlavně to celé drží přilepené na té pomazánce. :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie