Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 74 návštěvníků)

recepty pro miminka :-)

0.0
recepty pro miminka :-)

Potřebné ingredience

různé druhy zeleniny ...

Postup přípravy

Zeleninová polévka se špenátem
1 porce: 1 hrnek vody, několik lístků špenátu nebo mladých kopřiv, brambor, kousky různé základní zeleniny (mrkev, červená řepa, petržel), 3 kapky oleje, 1 polévková lžíce jemných ovesných vloček
Zeleninu a brambor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vaříme doměkka. Do vroucí polévky přidáme nadrobno nakrájený očištěný špenát, hned odstavíme, přikápneme kvalitní olivový olej, vsypeme 1 polévkovou lžíci jemných ovesných vloček a rozmixujeme.
Obměna: na zahuštění můžeme použít také jinou předem uvařenou obilninu nebo další obilné vločky. Ty však v polévce nejméně 5 minut povaříme.

Bramborová kaše s cuketou
1 porce. 2 malé brambory, sušené kojenecké mléko (pro větší děti může být kravské nebo kozí), 1 malá cuketa (nebo jiná tykev), strouhaná mrkev, řeřicha, pár kapek oleje
Připravíme hustší bramborovou kaši. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou za přidání sušeného mléka ušleháme. Ještě do horké kaše vmícháme najemno nastrouhaný kousek oloupané a omyté cukety nebo jiné tykve. Můžeme přidat kousek najemno nastrouhané mrkve a ochutit řeřichou. Přikápneme olej a promícháme.

Strouhaná jablka s jáhlami a jogurtem
1 porce: 1 jablko, 3 polévkové lžíce vařených jáhel, bílý jogurt, případně troška přírodního cukru
Jablíčko nastrouháme najemno, přidáme k němu jáhly a trochu kvalitního bílého jogurtu. Zamícháme a podle chuti případně trošičku osladíme.

Jemný krém z kukuřičné krupice
3 porce: 5 polévkových lžic kukuřičné krupice, 2 hrnky vody, 2 velká jablka, případně přírodní cukr
Kukuřičnou krupici na hodinu namočíme do vody, potom za stálého míchání vaříme 10 minut. Přidáme nakrájená oloupaná jablka a rozmixujeme. Jablíčka můžeme do kukuřičné kaše také nastrouhat. Krém můžeme (ale nemusíme) trošku osladit.
Obměna: můžeme přidat 2 polévkové lžíce jogurtu nebo (pro větší děti) tvarohu. Krém je pochopitelně možné ochutit dalším ovocem.
TIPY PRO ZPESTŘENÍ JÍDELNÍČKU PŘI ALERGII
na bílkoviny kravského mléka, sójové
bílkoviny a při celiakii
Jablečný příkrm
1 porce: V hrnci pod pokličkou podusíme asi
5 minut 100 g zralých nakrájených jablek.
Plátky jablek pak rozmačkáme na kaši a smícháme s 30 g kaše Nestlé Sinlac. Je-li to nutné, jemně přisladíme a ředíme vodou, ve které jsme jablka vařili.
Vhodné pro děti od ukončeného 4. měsíce věku, pokud jsou již přikrmovány.

Bramboráčky
1 porce: 250 g kaše Nestlé Sinlac smícháme se 150 g margarínu bez mléčné syrovátky
Osolíme a zpracujeme s 200 g uvařených a rozmačkaných brambor. Vyválíme 1/2 cm tlusté těsto a 2x, 3x přehneme. Při posledním válení připravíme těsto o tloušťce 1 cm a vykrájíme malé placky. Potřeme roztaveným margarínem a v předehřáté troubě (180 °C) upečeme dozlatova.
Vhodné pro děti od ukončeného 8. měsíce věku.
Polévka s rajčetem a mrkví
1 porce: 1 hrnek vody, 1 oloupané rajče,
2 až 3 ředkvičky, 1 mrkev, celerová nať,
1 polévková lžíce vařené rýže Parboiled, 3 kapky olivového oleje
Zeleninu očistíme a omyjeme. Ředkvičky, mrkev a celerovou nať uvaříme a před koncem varu přidáme nakrájené rajče. Odstavíme, celerovou nať vyjmeme, přidáme vařenou rýži, rozmixujeme a přikápneme olivový olej.
Pudink s ovesnými vločkami
3 porce: 40 g maizeny, 3 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, 3 hrnky mléka (nebo 1 polévková lžíce sušeného kojeneckého mléka a 3 hrnky vody), med nebo přírodní cukr
Ve vodě rozmícháme Maizenu, vsypeme do ní ovesné vločky a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty. Pak odstavíme (můžeme přidat sušené mléko) a osladíme. Zdobíme ovocem.

Jablko, maliny, semínka, jogurt
Jablko, maliny, čajová lžička mletých slunečnicových semínek, polévková lžíce jogurtu, med či přírodní cukr
Zralé jablíčko bez známek poškození (není nahnilé) nastrouháme, maliny rozmačkáme vidličkou, přidáme semínka a jogurt, podle potřeby osladíme a promícháme.

Vločky, jablko, švestky, mák
Jablíčko, 1 švestka, 1 čajová lžička mletého máku, polévková lžíce jemných ovesných vloček, které necháme nabobtnat, med, případně přírodní cukr
Jablko a dužninu švestky nastrouháme na nerezovém struhadle, přidáme mák, vločky, podle potřeby osladíme a zamícháme. A takto můžeme kombinovat nejrůznější druhy ovoce s několika druhy obilnin, semínek nebo oříšků. Fantazii se meze nekladou.

Mangoldová polévka
3 porce: 1 až 2 listy mangoldu, 3 hrnky vody, 1 polévková lžíce sušeného kojeneckého mléka (pro větší děti – od 9 měsíců – 2 polévkové lžíce smetany), 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, jiskřička másla
Omyjeme listy mangoldu, natrháme je do vroucí vody a 3 až 5 minut je povaříme. Odstavíme a rozmixujeme, přidáme sušené mléko či smetanu. Použijeme-li smetanu, nepřidáváme máslo. Přisypeme jemné ovesné vločky a necháme 15 minut stát. Můžeme okořenit špetkou muškátového květu.

Chutná polévka s ředkvičkami
1 porce: 1 hrnek vody, 1 brambor, kousek kedlubny Gigant, mrkve či červ. řepy, 3 ředkvičky, nať z ředkviček (pěstujeme-li si je sami), 3 kapky olivového oleje, 1 polévková lžíce obilných vloček
Do vroucí vody nasypeme na kostičky nakrájený brambor a očištěnou zeleninu podle výběru. Pokud možno ji každý den střídáme. Přidáme ředkvičkovou nať a vaříme doměkka. Zahustíme vločkami, 5 minut povaříme a rozmixujeme. Do vroucí polévky přidáme nastrouhané ředkvičky, vyjmeme nať a přikápneme olej.

Chléb s máslem a mrkvičkou
Krajíček chleba, máslo, mrkev
Krajíček chleba tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkvičkou.

Osvěžující jahodový čaj
1 hrnek vody, 1 větší jahoda, 3 lístky jahodníku, med či přírodní cukr
Vodu uvedeme do varu, odstavíme, přidáme nakrájenou omytou jahodu a lístky jahodníku. Necháme 10 minut stát, scedíme a osladíme.



Pozor, alergie

Maliny obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, vitaminy skupiny B a vitamin C.

Při podávání malin těm nejmenším buďte opatrní. Raději jim zpočátku dejte jen „ochutnat“ a pak dva tři dny počkejte. Teprve když se nic neděje, zkuste to znovu. Děti by na ně mohly být alergické...

Mangold se u nás zatím málo používá, a to je škoda. Obsahuje provitamin A, vitamin B, C. Je v něm však i draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo. Z mangoldových lístků můžeme dětem udělat i špenát.

Ředkvičky mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují vitamin C, B2, draslík, sodík, vápník, fosfor a železo. Podávají se čerstvé a např. nastrouhané v polévce.

POLÉVKA Z RAJČAT
1 porce: 1/2 až 1 hrnek vody, 3 až 4 rajčata, 1 vejce, petrželová nať, cukr, 3 kapky oleje
Omytá a na malé kousky nakrájená rajčata 4 až 5 minut povaříme ve vodě. Přidáme rozkvedlané vejce, 10 minut povaříme, pak přidáme olej, přisladíme a okořeníme velmi jemně nakrájenou petrželkou. Polévka bude určitě, pokud ji trošku přisolíme, chutnat i ostatním členům rodiny.

POHANKA A JOGURT
1 porce: 1 bílý jogurt (150 ml), 3 až 4 polévkové lžíce vařené drcené pohanky, med nebo přírodní cukr, ovoce
Jogurt osladíme medem nebo přírodním cukrem, smícháme ho s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané nebo pro větší děti nakrájené sezonní ovoce.

RÝŽOVÝ KRÉM
1 porce: 1 jablko, 2 polévkové lžíce vařené rýže Natural, med nebo přírodní cukr, voda (případně dětský čaj)
Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou a osladíme medem nebo přírodním cukrem. Můžeme dochutit sezonním ovocem.

MRKEV A ŘEPA
1 menší mrkev, 1 centimetrový plátek malé červené řepy (velikosti mandarinky),
1/2 jablíčka, 1 čajová lžička rozvařených jáhel, med nebo přírodní cukr, 2 kapky oleje
Očištěnou mrkev, červenou řepu a jablíčko najemno nastrouháme. Přidáme jáhly, přisladíme, přikápneme olej, zamícháme a podle potřeby rozředíme kojeneckou vodou.

OVESNÝ DEZERT
4 porce: 2 hrnky ovesných vloček jemných, studená voda, 1 bílý jogurt (150 ml), med nebo přírodní cukr, ovoce
Vločky dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby stála zhruba prst nad vločkami (to je asi 1 cm). Pak přidáme bílý jogurt, malinko osladíme a obohatíme libovolným nakrájeným ovocem. Pro ty nejmenší je nastrouháme. Do vloček můžeme přidat obilné klíčky, různé druhy semínek a nastrouhané ořechy.
Obměny v létě: Jahody, hroznové víno, jablka, meruňky, broskve, maliny, ostružiny, borůvky.
Obměny v zimě: 1 pomeranč,
1 banán, 1 jablko

JABLKO, TŘEŠNĚ...
1 jablíčko, 3 třešně, 1 polévková lžíce drcené pohanky, 1 polévková lžíce jogurtu, med nebo přírodní cukr
Omyté zralé jablíčko a dužninu třešně naškrábeme na nerezovém struhadle, přidáme pohanku, jogurt, podle potřeby osladíme a zamícháme.

JABLEČNÝ ČAJ
1 hrnek vody, 1/2 menšího zralého jablíčka, med nebo přírodní cukr
Do vody nakrájíme omyté neoloupané jablíčko, uvedeme do varu, odstavíme a necháme 10 minut stát. Scedíme a podle chuti osladíme.
Pozor! Děti, které maminka plně kojí, by v prvním půlroce života měly dostávat jen mateřské mléko (nejen na zasycení ale i na žízeň). Čaj tedy podáváme kojeným dětem až od dokončeného 6. měsíce

- Jídlo připravujeme čistýma rukama. Když chystáme jídlo pro miminka, nikdy současně nezpracováváme syrové vejce či syrové maso.
- Ovoce a zeleninu několikrát dostatečně omyjeme tekoucí čistou vodou.
- K přípravě zdravých pokrmů pro miminka nepoužíváme mikrovlnnou troubu, raději se držíme tradičního způsobu vaření.
- Dětem do jednoho roku pokrmy vůbec nesolíme.
- Pokud je to možné, pokrmy pro kojence nepřislazujeme. Když to jinak nejde, použijeme přírodní nerafinovaný cukr nebo med.
- Med do 8 měsíců raději tepelně upravujeme, to znamená, že jídlo přisladíme před koncem varu. Med je považován za alergenní potravinu, proto je třeba, abychom byli u tak malých dětí při jeho používání velmi opatrní, zvlášť u těch, které trpí alergiemi.

V prvních šesti měsících života stačí miminku většinou jen mateřské mléko, které mu poskytne všechno, co potřebuje. Pak už je pomalu čas na nejrůznější polévky a příkrmy.

Polévky
Kojená miminka od ukončeného 6. měsíce, nekojená zhruba mezi 5. až 6. měsícem už mohou dostávat polévky, nejlepší jsou ze sezonní zeleniny. Část zeleniny, která do nich patří, krátce povaříme - na jaře stačí 5 až 10 minut, tužší letní druhy však musíme vařit déle - zhruba 20 - 25 minut. Do vařící polévky přidáme trochu čerstvé, jemně nastrouhané zeleniny a polévku hned odstavíme.

Brokolicová polévka
1 porce: hrneček vody, 1 drobnější růžice brokolice, 1 menší mrkev, 1 čajová lžička amarantové mouky, 3 kapky oleje.
Brokolici a mrkev očistíme a omyjeme. Brokolici nakrájíme a dáme vařit. Po 5 minutách přidáme do vařící polévky amarantovou mouku, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev a hned odstavíme. Přikápneme olej, necháme asi 10 minut stát a rozmixujeme.

Kašičky
Miminkům zhruba od ukončeného 8. měsíce můžeme jídelníček obohatit o nejrůznější kašičky. Patří mezi ně i kaše bramborové, které je možné zpestřit nejrůznějšími druhy zeleniny, a to podle sezony.

Bramborová kaše s mrkví
1 porce: 2 malé brambory, 1 mrkev, pár kapek oleje, kravské nebo kozí mléko, 1 čajová lžička sušeného kojeneckého mléka a horká voda.
Brambory uvaříme běžným způsobem nebo ve slupce (dobře omyté či oloupané nad pařákem). Brambory uvařené ve slupce oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou (za přidání sušeného mléka) ušleháme bramborovou kaši. Do horké kaše přidáme najemno nastrouhanou mrkev, přikápneme olej a promícháme.

Přesnídávky
Ovoce je významnou součástí zdravého jídelníčku i v případě těch nejmenších. Je zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek, jež dítě potřebuje pro zdárný růst a vývoj.

Mrkev, jablko, klíčky
1 menší mrkev, 1 jablíčko, 2 kapky oleje, 1 čajová lžička sušených pšeničných klíčků, med nebo přírodní cukr.
Očištěnou mrkev a jablko nastrouháme najemno, můžeme přidat 1 čajovou lžičku nebo polévkovou lžíci kojenecké vody (podle šťavnatosti jablka), přikápneme olej a přisypeme obilné klíčky. Podle chuti přisladíme a zamícháme.

Jarní polévka
1 porce: 1 hrnek vody, kousek nového bramboru, jarní zelenina ze zahrady (hrášek, mrkev s natí, petržel s natí, hlávkový salát, 3 kapky oleje)
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno a vaříme s celou natí 5 minut. Před odstavením vyjmeme natě, do vroucí polévky přidáme omytý a nakrájený list hlávkového salátu, jemně nastrouhaný kousek mrkve, hned odstavíme, přikápneme olej a rozmixujeme. (Do jednoho roku raději nesolíme ani nesladíme.)
Obměna: Polévku můžeme zahustit libovolným druhem uvařené obilniny a pak rozmixovat.

Salátová polévka
1 porce: 1 hrnek vody, 3 - 4 listy hlávkového salátu, 4 ředkvičky, 1 - 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, 3 kapky oleje, špetka sušené nebo 2 lístky čerstvé bazalky
Salát a ředkvičky očistíme a omyjeme. Do vroucí polévky dáme nakrájený salát a nastrouhané ředkvičky, vločky a polévku odstavíme. Přidáme jemně sekanou bazalku a nakonec olej. Necháme stát zhruba 10 až 15 minut a rozmixujeme.

Polévka s pórkem
3 porce: 3 hrnky vody, 2 polévkové lžíce pohanky, 1 brambor, 15 cm pórku, jiskřička másla (pro děti od 9 měsíců)
Brambor i pórek očistíme a omyjeme. Na kostičky nakrájený brambor uvaříme ve vodě. Do vroucí polévky přisypeme pohanku, pórek nakrájený nadrobno, přidáme máslo a dáme na 20 minut „do peřin“ (zabalíme hrnec s obilninou, která prošla 5minutovým varem, do utěrky a vložíme pod polštář, peřinu či deku, které dobře tepelně izolují). Pokrm si podrží teplotu blízkou varu a „dojde“ bez dalšího ohřívání. Pro větší děti tak můžeme připravovat i rýži, jáhly, kukuřičnou krupici. Ušetříme energii a obilnina bude rozsýpavé konzistence.

Jáhlová kaše
3 porce: 1/2 hrnku jáhel, 1,5 až 2 hrnky vody,1 hrnek mléka, med či přírodní cukr, jiskřička másla, strouhaný perník( ovoce)
Jáhly uvaříme doměkka. Když je voda vyvařená, přidáme mléko, necháme prohřát a rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme jiskřičku másla, posypeme perníkem nebo libovolným ovocem, které pro menší děti rozmačkáme, případně rozmixujeme.

Svačinka s jablky
2 porce: 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, jeden banán, jablečný kompot uvařený ze 3 až 4 jablíček (případně kompot), med nebo přírodní cukr
Vločky vsypeme do horkého kompotu a necháme 5 minut bobtnat. Rozmixujeme s banánem a podle chuti případně malinko osladíme.

Banán a mrkvička
1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, špetka sezamových semínek, med nebo přírodní cukr
Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme naškrábaný banán, semínka a podle chuti osladíme nebo rozředíme vodou.

RADY
K přípravě pokrmů pro miminka nepoužíváme mikrovlnnou troubu.
Na strouhání zeleniny a ovoce si pořídíme skleněné nebo nerezové struhadlo.
Do hotové polévky přikápneme 2 – 3 kapky olivového oleje nebo přidáme jiskřičku másla
Polévky dětem zpočátku mixujeme, později můžeme zeleninu rozmačkat vidličkou.
Ovocné kaše a přesnídávky hned podáváme, nenecháváme je zbytečně stát na vzduchu, nepřipravujeme je delší dobu před podáváním.
Nejmenším dětem dáváme ovoce bez slupky, kterou se nám nepodaří nastrouhat najemno a mohla by dětem zaskočit.
K mrkvi přidáváme na 1 porci dvě až tři kapky kvalitního za studena lisovaného oleje. Ten je potřeba kvůli dobrému vstřebávání vitaminu A...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mikuleMai 10. 11. 2007, 20:56
Moc děkuji za inspiraci moc mi pomohla (Y)
Mívalka 19. 10. 2007, 21:09
Dobrý n chtěla jsem se zeptat jak starým dětem tyto jídla podávat.Děkuji moc Eva L.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie