Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 42 návštěvníků)

Sushi (s uzeným lososem) - s obrázkovým postupem

0.0
Sushi (s uzeným lososem) - s obrázkovým postupem

Potřebné ingredience

Suroviny na přípravu lze koupit např. v Hypermarketu: 175g Sushi rýže + 500ml vody, sušená mořská řasa, pasta wassabi, uzený losos, avokádo
Nálev: 2 lžíce rýžového octa (nebo naředit vodou ovocný ocet), 1 čaj. lžička soli, 1 polévková lžíce cukru
Dále potřebujete bambusovou podložku, díky které pak vše zarolujete...

Postup přípravy

175g sushi rýže propláchneme pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nezůstane voda čirá. Do hrnce dáme asi půl litru vody a dáme vařit. Až voda vře, dáme do ní rýži, počkáme, až se voda bude vařit, ztlumíme oheň a vaříme pod pokličkou 10 min. ( Pokličku nad rýží sem tam nadzvedneme, aby nám "neutekla" voda). Pak odstavíme a opět 10 minut necháme dojít. Poté slijeme vodu a dáme do plytké mísy.
Nálev: 2 pol. lžíce rýžového octa (nebo naředěného ovocného, např.jablečného octa), přidáme 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci cukru. Mícháme, dokud se nerozpustí cukr a sůl a vlijeme do rýže. PROMÍCHÁME. Mícháme rýži tak dlouho, dokud nemá pokojovou teplotu a můžeme ji vzít do rukou.
V malé misce si rozmícháme trochu rýžového octa a vody, ať si máme v čem oplachovat ruce - rýže se hodně lepí, bez tekutiny to nezvládneme! :-)
Teď vezmeme list ze sušených mořských řas a rozstřihneme jej napůl (stříháme napří přes "vlákno"). Položíme ji na bambusovou podložku drsnou stranou nahoru a poklademe rýží (množství musíme odhadnout tak, abychom mohly řasu zarolovat. Doprostřed rýže dáme tenký proužek pasty z wassabi (opatrně, je to velmi ostrá záležitost!:-) Oloupeme avokádo, nakrájíme na nudličky a také lososa nakrájíme na tenké nudličky. Poklademe na rýži a začneme rolovat. Nakonec rolování pořádně stiskneme. A můžeme krájet - z jedné ruličky nakrájíme 8 válečků - při krájení opět nůž namáčíme v octu!
Tento recept mám od kamarádky z Německa a je výborný! Dejte vědět, jestli jste vyzkoušely a jestli chutná!

sushi rýže

pasta wassabi

sójová omáčka

rýžový ocet

mořská řasa

balený uzený losos a avokádo

vsechny suroviny pohromade:-)

175g sushi rýže propláchneme pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nezůstane voda čirá. Do hrnce dáme asi půl litru vody a dáme vařit. Až voda vře, dáme do ní rýži, počkáme, až se voda bude vařit, ztlumíme oheň a vaříme pod pokličkou 10 min. ( Pokličku nad rýží sem tam nadzvedneme, aby nám "neutekla" voda). Pak odstavíme a opět 10 minut necháme dojít. Poté slijeme vodu a dáme do plytké mísy.

2 pol. lžíce rýžového octa (nebo naředěného ovocného, např.jablečného octa), přidáme 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci cukru. Mícháme, dokud se nerozpustí cukr a sůl a vlijeme do rýže.

PROMÍCHÁME. Mícháme rýži tak dlouho, dokud nemá pokojovou teplotu a můžeme ji vzít do rukou.
V malé misce si rozmícháme trochu rýžového octa a vody, ať si máme v čem oplachovat ruce - rýže se hodně lepí, bez tekutiny to nezvládneme! :-)

Teď vezmeme list ze sušených mořských řas a rozstřihneme jej napůl (stříháme napří přes "vlákno").

stříhání řasy

Položíme ji na bambusovou podložku drsnou stranou nahoru...

...a poklademe rýží (množství musíme odhadnout tak, abychom mohly řasu zarolovat)

Doprostřed rýže dáme tenký proužek pasty z wassabi (opatrně, je to velmi ostrá záležitost!:-)

Oloupeme avokádo,

nakrájíme na nudličky

...a také lososa nakrájíme na tenké nudličky

Poklademe na rýži a začneme rolovat.

rolujeme

Chce to cvik, ale nebojte se toho!

pořádně stiskneme...

odděláme podložku a objeví se krásná rulička

No a pak krájíme - nezapomeňte namáčet nůž v octové vodě (a taky ruce při práci s rýží)! Krájíme na 8 malých válečků...

No a tady je výsledek! Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

MonikaaC 19. 3. 2011, 19:28
Dobrý den Silvi, dlouho jsem se odhodlávala k výrobě sushi ... pak jsem narazila na Váš podrobný návod. A dnes jsme zkusili - jedním slovem paráda !!! (clamp) (clamp) (clamp) Moc Vám děkuji za přehledný návod, moc mi pomohl :-) Mějte se moc krásně, ještě jednou díky. Monika (hello)
kissy77 22. 3. 2011, 23:18
@MonikaaC tak to jsem moc ráda, že vám pomohl (L) (L) (L)
11adamek 26. 1. 2010, 19:27
paráda (L) (L). už jsme se přejedli (clamp)
kissy77 26. 1. 2010, 23:59
@11adamek To se mi zatím nepovedlo :-) Jsem ráda, když na mně zbyde ... ;-) ;-) ;-) (L) (L) (L)
Misa 1 11. 12. 2009, 23:07
Naprosto dokonalý postup... (Y) Vždycky jsem se toho trochu bála a strašně moc chtěla zkusit,ale nevěděla jsem jak na to.... tenhle návod krok za krokem, no prostě děkuji (L) (L) (L)...
kissy77 15. 12. 2009, 15:23
@Misa 1 To jsem ráda, že se líbí - já to tušila, že to někomu může pomoct :-) Tak pak dejte vědět, jestli i chutnalo :-)
jenikova25 27. 10. 2009, 10:30
Velmi dobre a jestli mohu dodat na zakladni sushi se dava 80gramu ryze a na ameriku se dava 120gramu .je to lepsi kdyz si to zacatecnici odvazi.Ale jinak moc hezky postup pri vyrobe.
kissy77 8. 11. 2009, 21:48
@jenikova25 Děkuju za doplnění i za pochvalu (L)
kopretinka-leni 12. 8. 2009, 19:49
To se krasne povedlo :) Jsi fotografka kouzelnice :) Tak preji vsem dobrou chut. pozn. "Ta kamaradka z nemecka"
kacenkad 8. 8. 2009, 10:01
bomba (sampus) chválím, konečně to sem někdo dal..... jak vám trvá dlouho výroba?
kissy77 10. 8. 2009, 14:07
@kacenkad Výroba trvá plus minus 45 minut...snad návod pomůže... (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie