Sushi (s uzeným lososem) - s obrázkovým postupem

Potřebné ingredience
Suroviny na přípravu lze koupit např. v Hypermarketu: 175g Sushi rýže + 500ml vody, sušená mořská řasa, pasta wassabi, uzený losos, avokádo
Nálev: 2 lžíce rýžového octa (nebo naředit vodou ovocný ocet), 1 čaj. lžička soli, 1 polévková lžíce cukru
Dále potřebujete bambusovou podložku, díky které pak vše zarolujete...
Postup přípravy
Nálev: 2 pol. lžíce rýžového octa (nebo naředěného ovocného, např.jablečného octa), přidáme 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci cukru. Mícháme, dokud se nerozpustí cukr a sůl a vlijeme do rýže. PROMÍCHÁME. Mícháme rýži tak dlouho, dokud nemá pokojovou teplotu a můžeme ji vzít do rukou.
V malé misce si rozmícháme trochu rýžového octa a vody, ať si máme v čem oplachovat ruce - rýže se hodně lepí, bez tekutiny to nezvládneme! :-)
Teď vezmeme list ze sušených mořských řas a rozstřihneme jej napůl (stříháme napří přes "vlákno"). Položíme ji na bambusovou podložku drsnou stranou nahoru a poklademe rýží (množství musíme odhadnout tak, abychom mohly řasu zarolovat. Doprostřed rýže dáme tenký proužek pasty z wassabi (opatrně, je to velmi ostrá záležitost!:-) Oloupeme avokádo, nakrájíme na nudličky a také lososa nakrájíme na tenké nudličky. Poklademe na rýži a začneme rolovat. Nakonec rolování pořádně stiskneme. A můžeme krájet - z jedné ruličky nakrájíme 8 válečků - při krájení opět nůž namáčíme v octu!
Tento recept mám od kamarádky z Německa a je výborný! Dejte vědět, jestli jste vyzkoušely a jestli chutná!

sushi rýže

pasta wassabi

sójová omáčka

rýžový ocet

mořská řasa

balený uzený losos a avokádo

vsechny suroviny pohromade:-)

175g sushi rýže propláchneme pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nezůstane voda čirá. Do hrnce dáme asi půl litru vody a dáme vařit. Až voda vře, dáme do ní rýži, počkáme, až se voda bude vařit, ztlumíme oheň a vaříme pod pokličkou 10 min. ( Pokličku nad rýží sem tam nadzvedneme, aby nám "neutekla" voda). Pak odstavíme a opět 10 minut necháme dojít. Poté slijeme vodu a dáme do plytké mísy.

2 pol. lžíce rýžového octa (nebo naředěného ovocného, např.jablečného octa), přidáme 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci cukru. Mícháme, dokud se nerozpustí cukr a sůl a vlijeme do rýže.

PROMÍCHÁME. Mícháme rýži tak dlouho, dokud nemá pokojovou teplotu a můžeme ji vzít do rukou.
V malé misce si rozmícháme trochu rýžového octa a vody, ať si máme v čem oplachovat ruce - rýže se hodně lepí, bez tekutiny to nezvládneme! :-)

Teď vezmeme list ze sušených mořských řas a rozstřihneme jej napůl (stříháme napří přes "vlákno").

stříhání řasy

Položíme ji na bambusovou podložku drsnou stranou nahoru...

...a poklademe rýží (množství musíme odhadnout tak, abychom mohly řasu zarolovat)

Doprostřed rýže dáme tenký proužek pasty z wassabi (opatrně, je to velmi ostrá záležitost!:-)

Oloupeme avokádo,

nakrájíme na nudličky

...a také lososa nakrájíme na tenké nudličky

Poklademe na rýži a začneme rolovat.

rolujeme

Chce to cvik, ale nebojte se toho!

pořádně stiskneme...

odděláme podložku a objeví se krásná rulička

No a pak krájíme - nezapomeňte namáčet nůž v octové vodě (a taky ruce při práci s rýží)! Krájíme na 8 malých válečků...

No a tady je výsledek! Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




































