Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

Domácí koláčky

0.0
Domácí koláčky

Potřebné ingredience

Na těsto
1/4 l mléka, lžičku krupicového cukru, 20 g droždí, 100 g másla (tuku), 500 g hladké mouky, sůl, 70 g cukru, 2 žloutky, 1 vejce na potření koláčů a tuk na vytření plechu
**********************************************************************************************************Na tvarohovou nádivku
250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 90 g cukru, špetka muškátového květu, 20 g rozinek, nastrouhaná citrónová kůra
********************************************************************************************************


Postup tvarohové nádivky
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, muškátovým květem, špetkou citrónové kůry, vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.
Drobenka
30 g másla, 30 g moučkového cukru, 50 g polohrubé mouky

Postup přípravy

Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj lžičku krupicového cukru, přidáme rozdrobené droždí a necháme v teple vzejít. Tuk rozpustíme a necháme ho zchladnout. (V okamžiku přidávání do těsta by měl být vlažný). Odvážíme mouku, přidáme špetku soli, cukr a žloutky. Přilijeme mléko se vzešlými kvasnicemi a vlažný rozpuštěný tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatím můžeme připravit drobenku. Výše uvedené ingredience na drobenku, rozmačkáme rukama až vznikne stejnorodá hmota. Ušleháme také vajíčko na potírání. Pokud budeme koláče plnit povidly a ta jsou tužší, můžeme je zředit tak, že k nim přidáme lžíci či dvě vody a za stálého míchání je zahříváme. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na 1 cm silný plát a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme doprostřed nádivku (tvarohovou, makovou, povidla apod.), rohy čtverce poněkud povytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, aby byla nádivka ze čtyř stran koláče vidět. Takto připravené koláče přeneseme na tukem vytřený a trochu předehřátý plech a necháme je ještě jednou kynout. Jakmile jsou vykynuté, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200°C.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 4. 10. 2009, 21:54
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie