Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Poctivý švestkový koláč

0.0
Poctivý švestkový koláč

Potřebné ingredience

Těsto:
600 g hladké mouky
160g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
2 vejce
70g změklého másla
1 lžíce rumu či čajová lžička rumové esence
špetka soli

Nápln: cca 1,5 kg švestek, ale lze dát cokoliv-meruňky, rybíz, pokud není doba ovoce je moc dobrá varianta pomazat koláč pruhy povidel a tvarohu .-). Z těsta se dají udělat i klasické buchty.

Drobenka:
3/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku cukru moučka
50g másla (rozpuštěného)

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek: mléko trochu v hrnci zahřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme pol.lžíci cukru a rozdorbímedroždí. Asi 15 min počkáme, než kvásek vzejde a na hladině se vytvoří pěnová čepice.
Mezitím si do mísy odměříme mouku, přidáme špetku soli, cukr, 1 vejce, 1 žloutek (bílek si schováme do hrníčku na potření okrajů), změklé máslo a lžíci rumu. Přidáme kvásek, zamícháme vařečkou a pak ještě rukama pořádně prohněteme. Lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 60min v teple kynout.
Po vykynutí ještě jednou prohněteme a poklademe vypeckovanými švestkami (či jiným ovocem). Do hlubokho talíře nasypeme mouku a cukr moučka, zalijeme rozpuštěným máslem a prsty prosýpáním vytvoříme drobenku (když se moc lepí, přisypeme trochu mouky a cukru). Nasypeme na koláč a dáme péct na 180 st. dokud okraje nezhnědnou (asi 25min).

Tento koláč dělávala moje babička a patří k zlatému fondu rodiny. Tak snad bude chutnat i Vám! Nebojte, i když to tak nevypadá, jde to rychle od ruky!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 9. 10. 2009, 20:49
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie