BABICŮV JABLEČNÝ DORT upečený na plechu - báááječný a jednoduchý
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky (pro nevěřící "Tomáše": dejte 250 g mouky), 100 g cukru krupice, 1 vejce, kypřící prášek, 100 g rozpuštěného másla (klidně dejte až 150 g), 6 šťavnatých kyselejších jablek. Na náplň: 2 zakysané smetany (jeden kelímek o obsahu 400 g, tedy dohromady 800 g), 1 malá smetana na šlehání (30%), 100 g cukru, 1 vejce, 1 vanil. pudink. MÁSLO MUSÍ BÝT TEPLÉ A TĚSTO S TEPLÝM MÁSLEM HNED VYPRACUJTE NA PLECH.
Postup přípravy
Náplň: všechny uvedené suroviny pořádně promíchejte. Pokud máte sladší jablka, dejte cukru jenom 80 gr. Vanilkový pudink nevaříme, ale přidáme v prášku do zakysané smetany a pořádně zamícháme, jinak byste měli náplň místama žlutější.
těsto jde krásně vypracovat na vysypaný plech (někdy podsypávám kokosem)
na těsto nakrájím tenoučké plátky jablek v jedné vrstvě, pokud chcete větší náplň z jablek, nastrouhejte si je na hrubším struhadle, těsto se peče velmi rychle a jablíčka by se nepropekla (ještě lepší je nastrouhaná jablka podusit se skořicovým cukrem), posypala jsem decentně skořicí.
na jablka rovnoměrně dáme náplň ze zakysané smetany, posypala jsem mandlovými lupínky, ale nemusí být
peče se velmi rychle, díky tenké vrstvě těsta, pekla jsem 45 min/170 °C
krájet a jíst můžete hned, horní vrstva krásně drží
tady jsem ho pekla podruhé..všechny suroviny přesně podle receptu, jenom másla jsem dala 180 gr, záleží na vás, jestli chcete mít koláč silnější, přidejte mouku i máslo, jak jste zvyklé
jablíčka jsem nastrouhala a byl ještě lepší
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé