Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Pražský koláč

0.0
Pražský koláč

Potřebné ingredience

těsto:250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 1/4 l sladké smetany, 1 vejce na potření, skořicový cukr a mandlové lupínky na posypání kvásek:1 dl teplého mléka, 1 kostička droždí, 1 lžička cukru krém:250 ml šlehačky, 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 1 ztužovač šlehačky Dělám pro nás těsto jen z poloviční dávky, ale krému je k tomu akorát!!!!! (vejce dávám teda celé ;-) )

Postup přípravy

Těsto jsem dělala v pekárně takto:
na dno mlíko, vejce, smetana, na to mouku se solí, špetkou prdopeče (naše vylepšení, těsto je kypřejší), do důlku cukr a droždí, program těsto


Hotové těsto rozválím malým válečkem přímo v pekáči na pečícím papíře, nechá se ještě kynout asi 15 minut. Pak se potře vejcem, posype skořicovým cukrem a mandlemi (nemusí být lupínky, dávám trochu posekané). Upéct do zlatova.

Šlehačku ušlehat se ztužovačem a částí cukru, tvaroh smíchat se zbytkem cukru a pak promíchat dohromady.

Vychladlé rozkrojit a naplnit krémem. Když to peču v jednom kuse, tak to nejdřív pořežu na 4 pláty, aby to šlo rozkrojit. Originální recept říká, že se z těsta utvoří 2 kulaté placky a ty se dají na plech a upečou se takové bochníky.

Moc dobré jsou, když se trochu rozleží!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 23. 1. 2014, 20:10
(Y) (Y) (Y)
kolobezka 2 23. 1. 2014, 17:29
Jo já si ho taky pamatuju,byl vynikající.Vdala jsem se na moravu-tady nic,ale asi před 4 roky jsem se sním setkala ve Vaňkovce.Bohužel zase není.Mám recept ale nemám odvahu.Snad jí jednou dostanu?!
laskonka333 23. 1. 2014, 17:28
|:o) |:o) |:o) |:o) (Y) (Y) (Y) (Y)
atkij 1. 2. 2010, 21:51
:-) :-) :-) Jaruš, tak to je koláč, který jsme si kupovali asi před třiceti roky v Praze, v nuselské pekárně. Už jsem na něj úplně zapomněla a jsem moc ráda, že se tady objevil. Je vynikající a už kopčím a v nejbližší době zrealizuji. Díky moc a moc za recept. (F)
nula 23. 1. 2014, 16:39
@atkij ,-) já zase v pekárně v Kaprovce když sem chodila do práce na Malé Nám. , to byla dobrota , taky už ho pár let peču (zajic)
alimraj1 2. 2. 2010, 9:07
@atkij Ale má jednu velikou chybu - příprava trvá dýl než zmizení hotových koláčů :-@
atkij 5. 2. 2010, 22:23
@alimraj1 (jidlo) Tak jsem Jaruš dnes v poledne upekla, je večer a zbyl jenom malinkatý kousíček, zachráněný vnoučkovi do snídaně. Máte zcela pravdu, že příprava trvala dýl. Ale mám velikou radost, že se zadařilo a chutnalo.Ještě jednou díky. Jitka |:o)
Zrušený účet 1. 2. 2010, 21:55
@atkij a nejen v nuselské pekárně, u nás ho měli i v sámošce, myslím, že ho prodávali pod jiným jménem, ale určo je to on.. Krému tam bylo hafo a byl dobrý (Y) (Y) (Y) Taky si na něj vzpomínám ;-)
Ilonáček 1. 2. 2010, 21:34
je vynikající |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie